Αποκλειστικά στην «Θ»
«Οι αντιδράσεις θα “φρενάρουν” τη όποια “λύση” προταθεί για το Σκοπιανό», τονίζει ο ίδιος
Το θέμα της έκδοσης ή όχι των οκτώ αξιωματικών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που έκαναν αίτηση για παροχή πολιτικού ασύλου, με τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας, καθώς και οι εξελίξεις στο Σκοπιανό ζήτημα, με την κατά 180 μοίρες αλλαγή πλεύσης στην στάση της κυβέρνησης της FYROM αποτελούν τα πλέον φλέγοντα θέματα στο πεδίο των εθνικών θεμάτων της χώρας μας προκαλώντας έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.
Οι αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης ξεπέρασαν κάθε όριο όταν έγινε γνωστή η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδοθούν στην γειτονική χώρα, με τους αξιωματούχους της γειτονικής χώρας να απειλούν με διακοπή της προσέγγισης των δύο χωρών και χειροτέρευση των μεταξύ τους σχέσεων σε περίπτωση που η Αθήνα αποφασίσει τελικά να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στους Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν κατά την πρόσφατη προσπάθεια ανατροπής του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ποιο βαθμό όμως αυτές οι αντιδράσεις θα μπορούσαν να προσθέσουν και νέους «πονοκεφάλους», να ανοίξουν νέα ζητήματα στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία;
Από την άλλη πολλούς ξάφνιασε η στάση του νέου πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεβ στο θέμα της 25χρονης πλέον συζήτηση για το όνομα της γειτονικής χώρας. Παράλληλα όμως έκανε και πολλούς Έλληνες καχύποπτους για τους στόχους αυτής της ξαφνικής αλλαγής πλεύσης της σκοπιανής διπλωματίας απέναντι στην Ελλάδα και της αξιώσεις της χώρας μας να μην χρησιμοποιεί η ΠΓΔΜ τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία της. Ποιοι είναι οι στόχοι λοιπόν της σκοπιανής αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό και τι θα πρέπει να περιμένουμε;
Στα παραπάνω ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει ο γνωστός πανεπιστημιακός καθηγητής και γεωστρατηγικός αναλυτής κ. Νίκος Λυγερός, τονίζοντας για το μεν θέμα της έκδοσης πως: «Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ικανοποιήσει το αίτημα για παροχή πολιτικού ασύλου γιατί αυτό είναι τα νομικά σωστό. Φυσικά και η Άγκυρα θα αντιδράσει όμως δεν πιστεύω ότι θα καταφέρει να δημιουργήσει κινδύνους ή ουσιαστικά προβλήματα για την χώρα μας γιατί απλά δεν πιστεύω ότι έχει την δυνατότητα να το κάνει».
Όσον αφορά το θέμα του σκοπιανού ο ίδιος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προφανώς και θέλει με κάθε τρόπο να ξεπεραστεί ο σκόπελος του ελληνικού βέτο τόσο για την πορεία της προς το ΝΑΤΟ όσο και προς την ΕΕ, ώστε να μπορέσει να αχρηστεύσει έτσι το σημαντικότερο διπλωματικό όπλο της χώρας μας. Το κακό είναι η βιασύνη της ελληνικής κυβέρνησης να επιδείξει μία εθνική επιτυχία πριν από την επόμενη ελληνική αναμέτρηση. Πιστεύω όμως ότι οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν στην όποια “λύση” προωθηθεί θα την ματαιώσουν κιόλας τελικά».
«Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΣΥΛΟ ΣΤΟΥΣ “8”»
Αναφορικά με το θέμα της παροχής πολιτικού ασύλου στους Τούρκους αξιωματικούς ο κ. Λυγερός τόνισε ότι: «Το πρώτο που θα πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι μιλάμε για ένα αίτημα παροχής πολιτικού ασύλου, άρα προέχει να εξετάσουμε αν οι αιτούντες πληρούν τα κριτήρια για την χορήγησή του. Η απάντηση κατ’ εμέ είναι καταφατική σε αυτό το ερώτημα διότι η χώρα τους βρέθηκε πρακτικά σε εμπόλεμη κατάσταση με τα δεδομένα που είχαμε στην φάση του πραξικοπήματος κι εκείνοι πήγαν στην πρώτη χώρα που δεν ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση, άρα δικαιωματικά μπορούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Το γεγονός ότι η δική μας δικαιοσύνη αποφάσισε ότι είναι σωστό να μην τους εκδώσουμε πίσω στην Τουρκία ήταν κι αυτό κάτι σωστό. Αυτό που βλέπουμε αυτή την περίοδο να εξελίσσεται είναι μία προσπάθεια να βρούμε κάποια δικαιολογία για να φανεί ότι κάνουμε διπλωματικές κινήσεις αλλά επί της ουσίας είναι κάτι απαράδεκτο και θα πρέπει να παραμείνουμε εντός του πλαισίου που καθόρισαν οι αποφάσεις των δικαστών μας διότι αυτό είναι το σωστό και το ορθολογικό. Καταλαβαίνουμε βέβαια όλοι ότι αυτή η προσπάθεια είναι μία μορφή αποκλιμάκωσης της έντασης που δημιουργεί η Τουρκία αλλά επί της ουσίας δεν έχει νόημα γιατί μόνο αν παραμείνουμε στο πλαίσιο του δικαίου που θωρακίζουμε την θέση μας. Όταν αρχίζουμε σε διπλωματικό επίπεδο τα “πάρε – δώσε” η απέναντι πλευρά καταλαβαίνει ότι μπορεί να ζητήσει ακόμη περισσότερα, το διαιωνίζουμε και αργότερα θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο σοβαρό. Από την στιγμή που είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα πρέπει να δούμε τι θα πει το δικαστήριο νομίζω ότι πέταξαν και πάλι το “μπαλάκι” από την κυβέρνηση στους δικαστές θεωρώντας ότι έτσι μπορεί να επηρεαστούν μερικοί όμως αυτοί θα πρέπει να μείνουν στην ίδια θέση για να μπορούμε μετά να λέμε ότι η Ελλάδα συνέχισε στο δρόμο του δικαίου».
«ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΘΑ “ΦΡΕΝΑΡΟΥΝ” ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ “ΛΥΣΗ” ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ»
Όσον αφορά τις εξελίξεις στο σκοπιανό ζήτημα ο ίδιος τόνισε: «Αναφορικά με το σκοπιανό ζήτημα βλέπω ότι από την πλευρά των Σκοπίων υπάρχει η επιδίωξη να λυθεί το ζήτημα με την Ελλάδα έτσι ώστε να μην υπάρχει βέτο για την ένταξή της τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και την ΕΕ, με την επίσημη ονομασία της. Αυτό που θα κάνουν όμως θα είναι να συμφωνήσουν σε ένα τυπικό πλαίσιο στο οποίο η δική μας πλευρά εντελώς πολιτικάντικα θα πει ότι βρήκε “κάτι” σημαντικό, στη συνέχεια θα υποβάλλουν κανονικά την αίτησή τους στο ΝΑΤΟ και θα ενταχθούν, θα ολοκληρώσουν την υποβολή της αίτησής τους στην Ε.Ε., κι από την στιγμή που θα πετύχουν την ένταξή τους και στους δύο οργανισμούς θα χρησιμοποιήσουν τη νομοθεσία της Ε.Ε. η οποία προβλέπει ότι ένας λαός ονομάζεται με τον τρόπο που θέλει. Τότε πια μάλιστα δεν θα έχουμε καν πρόσβαση στο πρόβλημα αφού θα το έχουμε αφήσει να ενταχθεί στην Ε.Ε. Όσο παράλογο κι αν ακούγεται αυτό να το κάνει μία ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης να πετύχει μία λύση σε κάποιο από τα εθνικά μας θέματα ώστε να μπορέσει να την χρησιμοποιήσει στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Από την άλλη πλευρά πάντως είναι ισχυρή πεποίθησή μου ότι θα υπάρξουν τόσο μεγάλες αντιδράσεις στην όποια τέτοια “λύση” προταθεί που τελικά θα ακυρώσει κάθε προσπάθεια να υλοποιηθεί. Αν κάποια στιγμή λοιπόν ακούσουμε ότι βρέθηκε μία λύση στο όνομα των δικαιωμάτων των λαών θα πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι άλλο πιθανόν θα θελήσουν να μας πουν και να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται αντιδρώντας ανάλογα».