Ν. Λυγερός: «The game is over- Υπάρχουν συμφωνίες με τις πετρελαϊκές εταιρείες…»

Ο στρατηγικός αναλυτής αποκλειστικά στην «Θ» για τις κρίσιμες εξελίξεις
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην Θράκη με την λαθρομετανάστευση», σημειώνει με έμφαση ο ίδιος

Νέες τουρκικές προκλήσεις που αμφισβητούν για άλλη μια φορά την Ελληνική υφαλοκρηπίδα σε μια προσπάθεια να «γκριζάρουν» το Καστελόριζο, διπλωματικά επεισόδια, καθώς και μια προσπάθεια για δημιουργία «τριπτύχου» Τουρκίας – Λιβύης – Πακιστάν, βρίσκονται στην διεθνή επικαιρότητα αυτό το διάστημα.
Γεγονότα τα οποία προκαλούν έντονη ανησυχία στους πολίτες, γι’ αυτό η «Θ» απευθύνθηκε στον γνωστό στρατηγικό αναλυτή και ακαδημαϊκό κ. Νίκο Λυγερό, ο οποίος και καταθέτει την ενδιαφέρουσα άποψη στην εφημερίδα μας.

«ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΕΙ Η ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ – ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ»

Ειδικότερα ο ίδιος ανέφερε ότι «πρώτα από όλα αυτό που έγινε μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης δεν έχει νομική ισχύ γιατί η ίδια η Λιβύη δεν συμφωνεί σε όλο αυτό το πλαίσιο. Είναι μόνον μια παράταξη που το συμφώνησε. Ξέρουμε ότι είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει την Λιβύη επειδή δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει την Αίγυπτο, η οποία την απέρριψε λέγοντας ότι αυτή συμφωνεί με τα ελληνικά και κυπριακά δεδομένα. Άρα μπορούμε να πούμε ότι αυτή η «διαγώνιος» που προσπαθεί να προωθήσει η Τουρκία δεν πρέπει να μας φοβίζει. Αντιθέτως όμως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το timing για να υλοποιήσουμε επιτέλους την οριοθέτηση με την Αίγυπτο και με την Κύπρο. Ξέρετε ότι ήδη έχουμε κάνει οκτώ συναντήσεις επάνω σε αυτό το θέμα. Συμφωνούμε σε όλα τα σημεία επί της ουσίας και άρα θα ήταν καλό να το υλοποιήσουμε, γιατί εάν αυτό υπήρχε από πριν, δεν θα είχαμε αυτά τα θέματα με την λεγόμενη «διαγώνια». Άρα είναι καλό να το χρησιμοποιήσουμε για να αντικρούσουμε και πιθανές νέες προσπάθειες εκ μέρους της Τουρκίας».

«ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΛΗΞΕ – ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΗΔΗ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΕΣ»

«Όσον αφορά στην Τουρκία σε σχέση με την Κύπρο, ξέρετε ότι κάνει τις λεγόμενες γεωτρήσεις, πιο πολύ για να παρουσιαστεί ότι είναι στην περιοχή ώστε να λέει και στους ψηφοφόρους της ότι κάνει κάτι, αλλά επί της ουσίας – επειδή έχουμε κάνει ήδη συμφωνίες με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες (όπως η Exxon Mobil, η Total κ.α), ξέρει ότι το «παιχνίδι» έχει λήξει, απλώς θέλει – τουλάχιστον για τις εντυπώσεις – να μπορεί να πει ότι ακόμη διαχειρίζεται τα προβλήματα στην περιοχή» επισήμανε επίσης ο κ. Λυγερός.

«ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο ίδιος επισημαίνει ότι «ξέρετε ότι είναι μια προσπάθεια του επιτελείου της για να πει ότι «μπορούμε να ενισχύσουμε την ιδέα με τις γκρίζες ζώνες», απλώς αυτό το πλαίσιο δεν αφορά καθόλου στο θέμα της ΑΟΖ. Είμαστε σε πολύ μικρές αποστάσεις, άρα ξεκάθαρα η προσέγγιση της υφαλοκρυπίδας και της ΑΟΖ, ουσιαστικά αφορά στην αιγιαλίτιδα ζώνη (σε τόσο μικρές αποστάσεις). Είναι η ενίσχυση της θεωρίας της Τουρκίας που δεν της αρκεί να έχει τα 3 ναυτικά μίλια που προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης και θα ήθελε να περάσει στα 6 (όπως ήταν το επόμενο δίκαιο της θάλασσας). Ξεχνάει όμως ότι τότε εμείς δεν κάναμε καμία συμφωνία διακρατική η οποία να αφορά στην Ελλάδα και την Τουρκία. Στην πραγματικότητα η Συμφωνία έγινε το 1947 με την Συνθήκη Παρισίων, όπου η Ιταλία θα μας δώσει τα Δωδεκάνησα. Οπότε αν η Τουρκία έχει κάποιο πρόβλημα, πρέπει να το έχει με την Ιταλία και όχι με την Ελλάδα και να μην ασχολείται με την Συμφωνία της Λωζάνης το ΄23 αλλα με την Συμφωνία των Παρισίων το ’47. Τώρα όσον αφορά στο τι γίνεται από την πλευρά μας, νομίζω ότι με τα νέα θαλάσσια οικόπεδα που έχουμε και στο Ιόνιο και νότια της Πελοποννήσου και νότια της Κρήτης, με συμφωνίες με την Repsol, την Total και την Exxon Mobil αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή. Νομίζω ότι είναι κάτι που ενοχλεί την Τουρκία γιατί βλέπει ότι όντως κάνουμε καλές κινήσεις και ότι οι πολύ μεγάλες εταιρείες που λειτουργούν διεθξνώς αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και δεν μπαίνουν καθόλου σε μια διαδικασία να μπουν σε ένα ουδέτερο πλαίσιο. Αναφορικά δε με το Καστελόριζο, ξέρετε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο της Τουρκίας που να μην βάζει το Καστελόριζο μέσα στον σχεδιασμό της για κατάληψη νησιών της Ελλάδος, άρα είναι κάτι διαχρονικό, αλλά νομίζω ότι αντί να ασχολούμαστε με το τι κάνει η Τουρκία, θα ήταν καλό να προωθήσουμε τις πράξεις μας και την υλοποίηση όσον αφορά στην οριοθέτηση με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Είναι αυτή που θα ενισχύσει το Καστελόριζο, γιατί αυτή επιτρέπει στο να αποδειχθεί ότι το Καστελόριζο έχει και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».

 

«Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΡΟΜΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ»

Επίσης ο κ. Λυγερός υπογράμμισε ότι «το γεγονός ότι η Τουρκία κάνει συμμαχίες με το Πακιστάν, νομίζω ότι δεν σας ξαφνιάζει διότι υπάρχει και το πλαίσιο της θρησκείας. Έχει βέβαια προβλήματα και με το Ιράν και θα ήθελε να τα διαχειριστεί, αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος. Είναι οι Κούρδοι καθώς αυτοί είναι και απ΄ έξω και εντός – το βλέπουμε σε κάθε ψηφοφορία επάνω στον εκλογικό χάρτη – και αυτό φοβάται τρομερά η Τουρκία είναι να μην ενωθούν οι Κούρδοι που είναι έξω με αυτούς που είναι μέσα, διότι τότε οι έννοια του Κουρδιστάν παίρνει «σάρκα και οστά» και μπορεί να υλοποιηθεί το «όραμα» αυτό πολύ πιο γρήγορα από ότι θα ήθελε η Τουρκία» .

«ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ, ΚΑΝΟΥΜΕ…ΚΟΥΤΑΜΑΡΕΣ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ»

Είναι καλό να υπάρχει ανησυχία γιατί πάντα όταν δεν φοβόμαστε καθόλου, κάνουμε τεράστιες «κουταμάρες». Φοβία να μην υπάρχει, γιατί κάνουμε συμφωνίες στο Ιόνιο που έχει σχέση με την Ιταλία και μόνον και αναρωτιόμαστε τι θα πει η Τουρκία. Κάνουμε συμφωνίες νότια της Κρήτης και αναρωτιόμαστε τι θα πει η Τουρκία. Άρα υπάρχει αυτό το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» που έχει η Ελλάδα (και τα τελευταία χρόνια έχει επιδεινωθεί). Ο,τι και να κάνουμε, πάντοτε αναρωτιόμαστε τι θα πει η Τουρκία. Το ερώτημα είναι αν εμείς υλοποιούμε πράξεις που είναι σωστές, εάν τηρούν το δίκαιο της θάλασσας και των ωκεανών και το διεθνές δίκαιο», τόνισε επίσης ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «στην περιοχή της Θράκης έχουμε τα προβλήματα όσον αφορά στα σύνορά μας και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Έχουμε τους λαθρομετανάστες – και τώρα σιγά σιγά αρχίζουμε να λέμε επιτέλους επίσημα ότι δεν πρόκειται για πρόσφυγες αλλά όντως για οικονομικούς μετανάστες με εντελώς διαφορετικό πλαίσιο εφόσον δεν μπαίνουμε καν στην διαδικασία του πολιτικού ασύλου – και κατά συνέπεια αν εμείς έχουμε φοβίες, σίγουρα μας παραλύει, αλλά πρέπει να διαχειριστούμε ορθολογικά αυτά τα θέματα ώστε να έχουμε αποτελεσματικά δεδομένα και αποτελέσματα, διότι αλλιώς οι φοβίες μας ακινητοποιούν και δεν κάνουμε συμφωνίες τελικά με άλλους. Φανταστείτε να μην είχαμε κάνει συμφωνία με τους Αμερικανούς και τους Γάλλους για τα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης μόνο και μόνο επειδή φοβόμασταν τι θα πει η Τουρκία. Εγώ είδα ότι κάναμε τα συμβόλαια, τα κυρώσαμε στην Βουλή και δεν είπε απολύτως τίποτα η Τουρκία».