Ν. Λυγερός: Το ενδιαφέρον της Αμερικής και των «funds» στην Αλεξ/πολη… «ασπίδα» για όλη τη Θράκη

Ο γνωστός γεωστρατηγικός αναλυτής και ακαδημαϊκός στη «Θ»

Το ενδιαφέρον των αμερικανών – με συνεχείς «αποβάσεις» οπλικών συστημάτων και αεροσκαφών στην Αλεξανδρούπολη για σειρά κοινών ασκήσεων Ελλάδας – ΗΠΑ αλλά και την δημόσια παραδοχή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τέσσερα funds για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και όλα αυτά σε συνδυασμό με την ενεργειακή ανάδειξη της Θράκης ως «κόμβου»,  σχολίασε μιλώντας αποκλειστικά στην «Θ» ο γνωστός στρατηγικός αναλυτής και ακαδημαϊκός κ. Νίκος Λυγερός, ο οποίος έκανε λόγο για μια «ασπίδα» που ενισχύει την Θράκη, σε όλα τα επίπεδα.

 

«ΑΣΠΙΔΑ» ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

Ειδικότερα ο κ. Λυγερός εξήγησε στην «Θ» ότι:

Είναι «ασπίδα» και κάτι που ενισχύει εντελώς την Θράκη. Η Θράκη έχει πάντοτε προβλήματα – με την έννοια ότι είναι απομονωμένη και μακριά από τα κέντρα αποφάσεων – άρα είναι καλό να έχει μια «δυναμική» τέτοιου τύπου σε σχέση με το ενεργειακό και σε σχέση με το οικονομικό. Είναι μια «ασπίδα» που έχουμε ανάγκη γιατί ειδικά όταν βλέπουμε και την συμπεριφορά της Τουρκίας. Εγώ προτιμώ να έχουμε στην Θράκη, ανθρώπους που δεν θα έρθουν για «ψευτοεπενδύσεις» (όπως έχουμε ζήσει και παλαιότερα για την Θράκη). Να είναι κάποιοι που το πιστεύουν πραγματικά, γιατί η Αλεξανδρούπολη έχει μια θέση στρατηγική και πρέπει εκεί να ξέρουμε ότι μπορούμε να το αξιοποιήσουμε, μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε. Απλώς και εμείς πρέπει να δώσουμε την δυνατότητα να εφαρμοστούν εργαλεία. Άρα δεν μπορεί να έχουμε στην Αλεξανδρούπολη ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ελλάδος και να έχει τόσο λίγη αξιοποίηση. Εγώ δεν κοιτάζω μόνον τις θέσεις εργασίας. Θέλω να μην έχει προβλήματα η περιοχή. Άρα εδώ έχει και θέσεις εργασίας που θα εμφανισθούν και θα έχουμε και μια περιοχή που θα έχει ένα κοινό ενδιαφέρον και ένα κοινό συμφέρον και με τους επενδυτές και θα είναι πολύ πιο δύσκολο για την Τουρκία να παίζει με αυτόν τον τρόπο. Αυτά που λέω για την Αλεξανδρούπολη, είναι ακριβώς αυτά που λέω για την Πελοπόννησο ή για την Κρήτη για άλλες επενδύσεις. Βλέπω ακριβώς τι γίνεται. Όταν κάποιος έρχεται στην περιοχή και θέλει να κάνει κινήσεις που έχουν στρατηγική σημασία και αλλάζουν την γεωοικονομία, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Για εμένα, αν δεν έχουμε «ασπίδα» γινόμαστε «στόχος». Εγώ θα έλεγα ανάποδα, ότι η Θράκη προς το παρόν είναι ένας όμορφος «στόχος» για πολλούς. Βέβαια είδαμε ότι με τους λαθρομετανάστες τα πήγαμε μια χαρά στον Έβρο και δείξαμε μεγάλη αποφασιστικότητα και από τις δυνάμεις αλλά και από τον πληθυσμό. Άρα μιλώ γενικά και λέω ότι μια περιοχή πρέπει να έχει αυτές τις δυνατότητες και όταν βλέπω ότι τέσσερα funds ενδιαφέρονται και γίνεται επίσημη ανακοίνωση στους Δελφούς, δεν είναι μια λεπτομέρεια. Από την άλλη πλευρά, θέλω και από την πλευρά της Ελλάδος, του κράτους, της κυβέρνησης, να δίνουν σημασία στην Αλεξανδρούπολη και να μην είναι ότι «έχω ένα λιμάνι που δεν ξέρω τι να το κάνω. Ας το πάρει κάποιος άλλος». Να είμαστε σοβαροί «παίκτες» επάνω σε αυτό. Να υπάρχει μια συνέργεια – όχι μόνον συνεργασία – έτσι ώστε να υπάρχει αξιοποίηση και όχι εκμετάλλευση.

«ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ» ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΘΗΤΙΚΑ – ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ – Η ΘΡΑΚΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμυντική συνεργασία Ελλάδος – ΗΠΑ αναβαθμίζεται και πολλαπλασιάζεται σε όγκο και ποιότητα, με διαδοχικές κοινές ασκήσεις, αλλά και μονιμοποίηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αλεξανδρούπολη.

Η ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών συνοψίζεται στον διάλογο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, με τον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ και τη φράση «η Αλεξανδρούπολη θα μετατραπεί σε Σούδα του Βορρά».

Σχολιάζοντας ο κ. Λυγερός όλα τα παραπάνω υπογράμμισε ότι:

Στην πραγματικότητα είναι κάτι σημαντικό διότι αυτό ενισχύει την θέση της Ελλάδος, ενισχύει μια νατοϊκή παρουσία η οποία να είναι αξιόπιστη στην περιοχή – γιατί ξέρουμε ότι η Τουρκία δεν έχει αυτήν την ικανότητα – και το γεγονός ότι είμαστε πολύ κοντά στα στενά, την ώρα που συζητάμε ακόμη και για την σύμβαση Montreux, την ώρα που συζητάμε για την πρόσβαση στην Μαύρη Θάλασσα, είναι καλό σαν αναλογία να μπορούμε να πούμε ότι όπως έχουμε την Σούδα στην Κρήτη  και είναι αυτό που μας επιτρέπει να είμαστε τόσο άνετοι για τις έρευνες – γιατί ξέρουμε ακριβώς ότι μπορεί να υπάρχει μια βοήθεια ή ακόμη και η ύπαρξη αυτής της βοήθειες να αποτρέπει κάποιον να σκεφτεί κάτι – είναι πολύ καλό να μπορούμε να έχουμε ακριβώς το ανάλογο και στην Αλεξανδρούπολη και αυτό το πράγμα να γίνεται συντονισμένα. Ουσιαστικά για την περιοχή του Αίμου – γιατί δεν είναι μόνον η Αλεξανδρούπολη, πιο πάνω είναι και η Βουλγαρία και αυτή είναι και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ-  το γεγονός ότι οι Αμερικανοί συμφωνούν επάνω στο θέμα της αξιοπιστίας της Ελλάδος και θέλουν και εκεί να έχουν το ανάλογο, είναι κάτι πολύ σημαντικό και ουσιαστικά ενισχύει αυτό που λέγαμε στην αρχή. Ότι εδώ θα είναι μια πραγματική «ασπίδα». Αλλά πρέπει να πω ότι επειδή ο ένας είναι στρατιωτικός και ο άλλος είναι διπλωμάτης, εγώ κοιτάζω πιο πολύ τι λέει ο στρατιωτικός και συμφωνώ μαζί του, διότι ο διπλωμάτης μπορεί να το λέει και την επόμενη ημέρα να μας τα πει διαφορετικά. Ξέρετε πως κάνουν στην διπλωματία. Εμένα με ενδιαφέρει ότι στο επίπεδο αυτό, που δεν είναι μια διακρατική συμφωνία, δείχνει ότι υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο για να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία η οποία μπορεί να μετατραπεί σε συνέργεια και αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο ως προστασία για την Αλεξανδρούπολη, αλλά και ως επένδυση για την Αλεξανδρούπολη, διότι εγώ δεν βλέπω κάθε φορά την Θράκη ότι είναι απλώς η περιοχή που πρέπει να προστατεύουμε. Θεωρώ ότι η Θράκη – και με όλα αυτά που έχουμε πει για τον ζεόλιθο κλπ- είναι μια «πλατφόρμα» η οποία μπορεί να λειτουργήσει ενεργητικά και όχι παθητικά και για αυτό είναι καλό να έχουμε αληθινούς συμμάχους στην περιοχή, που έχουν κοινά συμφέροντα.

Αναφορικά με το ενεργειακό κομμάτι, δεν είναι τυχαίο που μιλάμε και για το καράβι ΜΑΝΑ, το πρόγραμμα με τον Κοπελούζο, το γεγονός ότι έχουμε πρόσβαση κατευθείαν και στον αγωγό. Όλα αυτά μπαίνουν στην «θέση» μας και μην ξεχνάμε ότι αν και το καράβι ΜΑΝΑ θα είναι στα 10 χιλιόμετρα, είναι ακριβώς επειδή είμαστε στα 6 ναυτικά μίλια και μπαίνουν και πράγματα που αφορούν άμεσα την αιγιαλίτιδα ζώνη, το πώς το χρησιμοποιούμε και πως το αξιοποιούμε και είναι πολύ καλό να το έχουμε στο μυαλό μας, γιατί κάναμε και την επέκταση στο Ιόνιο, θα ασχοληθούμε και με άλλες περιοχές, άρα είναι καλό να έχουμε τέτοιες συμμαχίες οι οποίες υποστηρίζουν το όλο πλαίσιο (όπως είναι στο ευρωπαϊκό επίπεδο και βέβαια στο ΝΑΤΟικό). Είναι πολύ καλά νέα.