Ο γνωστός στρατηγικός αναλυτής και ακαδημαϊκός στη «Θ», για το αμυντικό σύμφωνο ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας (AUKUS)
Ως γνωστόν, πρόσφατα ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία συνομολόγησαν τo αμυντικό σύμφωνο AUKUS, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Πεκίνου. Κάτι αναμενόμενο σύμφωνα με τον γνωστό στρατηγικό αναλυτή και ακαδημαϊκό κ. Νίκο Λυγερό, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στην «Θ» για το εν λόγω θέμα, αλλά και για την απουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από αυτό, η οποία ωστόσο «παίζει πάρα πολύ μέσω της Γαλλίας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα μέσα από την Γαλλική Πολυνησία, την Νέα Καληδονία κλπ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 2004 – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ – ΚΑΛΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Ειδικότερα ο κ. Λυγερός εξήγησε στην «Θ» ότι:
Θα πρέπει πρώτα από όλα να θυμηθούμε ότι υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ των τριών κρατών (Αυστραλίας, Αμερικής και Ηνωμένου Βασιλείου) που έγινε ήδη από το 2004 για εμπορικά θέματα και ενισχύθηκε το 2005, άρα αυτή η συμφωνία που έρχεται τώρα, για θέματα ασφάλειας και σε επίπεδο στρατιωτικό, έρχεται να ενισχύσει ένα πλαίσιο που υπήρχε πριν. Και επειδή κάνατε μια αναφορά για το θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο το 2004 που έκανε αυτό το πλαίσιο συμφωνίας, ήταν στην ΕΕ. Δεν είχαμε πει τίποτα το ιδιαίτερο. Μην ξεχνάμε ότι η Αυστραλία υπάγεται θεσμικά στο Ηνωμένο Βασίλειο εφόσον το ανώτατο επίπεδο είναι η ίδια η βασίλισσα (ατό εξηγείται και από την αυστραλέζικη σημαία). Όσον αφορά στην Αμερική, έγινε μια προτίμηση από συμβατικά υποβρύχια που ήταν η αρχική παραγγελία με την Γαλλία, να περάσουν σε πυρηνικά υποβρύχια, άρα αντί να είμαστε σε μια 12άδα να πάμε σε μια 8άδα και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι τρεις χώρες «παίζουν» μαζί ειδικά για το πλαίσιο του Ειρηνικού, μέσα σε στο όλο project και βέβαια υπάρχει και μια «πρωτιά» με την έννοια ότι είναι η πρώτη φορά που η Αυστραλία θα έχει πυρηνικά υποβρύχια αμερικανικής κατασκευής. Άρα αυτό το AUKUS «δένει» αυτές τις τρεις χώρες. Δεν είναι παράξενο που αντέδρασε αρνητικά η Κίνα, διότι σου λέει: «Αν έχουμε τέτοια πυρηνικά υποβρύχια που μπορούν να είναι στην περιοχή, θα ήταν το ανάλογο που έλεγε για τα πυρηνικά υποβρύχια της Γαλλίας». Δεν τα θέλει διότι θεωρεί ότι αυτή η «ζώνη» είναι πιο πολύ εντός ελέγχου τους. Αλλά αν το κοιτάξουμε όσον αφορά στις τρεις χώρες, πρόκειται για ναυτικές χώρες. Πάντοτε παίζουν σε ένα πλαίσιο Ωκεανού, έχουν μια κοινή πορεία και μια κοινή προέλευση (μην ξεχνάμε ότι εδώ είναι το Αγγλοσαξονικό πλαίσιο) και κατά συνέπεια δεν νομίζω να μας ξάφνιασε. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ καλό το να υπάρχει αυτή η συμφωνία στην περιοχή γιατί έτσι δεν νιώθει ούτε απομονωμένη η Αυστραλία ενώ ενισχύει και το αγγλικό πλαίσιο με την Αμερική και η Αμερική που έχει πρόσβαση – άμεσα –σε αυτόν τον Ωκεανό (βέβαια υπάρχουν και άλλες μικρές χώρες που σχετίζονται με το Ηνωμένο Βασίλειο) νομίζω ότι είναι θετικό.
Η ΕΕ ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ ΠΑΙΖΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ – ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ
Σε ο,τι αφορά στην απουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Λυγερός, τόνισε ότι:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτως ή άλλως παίζει πάρα πολύ μέσω της Γαλλίας, γιατί έχουμε την Γαλλική Πολυνησία στην περιοχή, έχουμε την Νέα Καληδονία, υπάρχουν και άλλα νησιά που παίζουν σε αυτό το πλαίσιο. Εδώ νομίζω ότι αν υπάρχει κάποιο «μπεμόλ» είναι ότι αρχικά η Αυστραλία είχε συμφωνήσει με την Γαλλία και μετά το αλλάζει και πηγαίνει σε πυρηνικά υποβρύχια της Αμερικής, άρα φαίνεται ότι έγινε μια παρέμβαση και από τον Μπάιντεν επάνω σε αυτό το επίπεδο. Αλλά μου φαίνεται φυσιολογική αυτή η συμμαχία και από την άλλη εγώ την βλέπω πιο πολύ συμπληρωματική. Αν υπάρχει λοιπόν μια δυσαρέσκεια, είναι καθαρά στο εμπορικό κομμάτι, που είναι μια επίπτωση από την γεωπολιτική απόφαση, αλλά δεν νομίζω η Γαλλία να ξαφνιάστηκε με το γεγονός ότι η Αυστραλία, που ούτως ή άλλως είναι σε ένα κοινό πλαίσιο με το Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα με την Αμερική, να μπαίνει σε αυτήν την διαδικασία. Νομίζω βέβαια ότι και η Νέα Ζηλανδία μπορεί να έχει κάποια δυσαρέσκεια γιατί δεν θέλει να έχει πυρηνικά υποβρύχια κοντά στα ύδατά της (άρα είχε ανακοινώσει από πριν ότι δεν θα τα δέχεται τα αυστραλέζικα υποβρύχια) αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι καθαρά τοπικό. Σε επίπεδο υψηλής στρατηγικής και γεωπολιτικής, ενισχύεται το γεγονός ότι οι Αμερικανοί θέλουν να παίζουν σε αυτόν τον Ωκεανό (σ.σ. Ειρηνικό). Είναι ένας Ωκεανός που είναι πάρα πολύ σημαντικός για πολλά θέματα (βλ. Νότια Κορέα, Ταιβάν, Ιαπωνία). Κατά συνέπεια επειδή έχουμε θαλάσσιες δυνάμεις που θέλουν να παίξουν σε αυτό το πλαίσιο, για εμένα είναι το ανάλογο – αν το δούμε από την πλευρά της Κίνας – που θέλει να παίξει στο πλαίσιο ξηράς με τον δρόμο του μεταξιού. Άρα ήταν αναμενόμενο να γίνει κάτι που να ενισχύεται ακόμη και σε επίπεδο στρατιωτικό.