Η «Θ» ανοίγει τον «φάκελο» για την χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης
Τις νομικές-πολιτικές και υγειονομικές παραμέτρους εξηγούν ο πρ. Υφυπ. Οικονομίας Στ. Γιαννακίδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Υπέρ της Χρήσης στην Ελλάδα
Λίγοι γνωρίζουν ότι η φαρμακευτική κάνναβη συμβάλλει σημαντικά στην ποιότητα ζωής ασθενών, καταπραΰνει και ελαχιστοποιεί τους πόνους τους και τους κάνει πιο λειτουργικούς στην καθημερινότητά τους. Ωστόσο μέχρι και σήμερα οι Έλληνες ασθενείς αναγκάζονται να «παρανομήσουν» για την πρόσβασή τους σε φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης, αφού στην Ελλάδα απαγορεύεται η διάθεσή τους (σ.σ. τροπολογία Άδωνι Γεωργιάδη τον Δεκέμβριο του 2021).
Και όλα αυτά, την στιγμή που έχουν περάσει από την Βουλή δύο νομοσχέδια αναφορικά με την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης (επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ) και έχουν ήδη δοθεί πολλές αντίστοιχες άδειες για επενδύσεις.
Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό; Τι συμβαίνει σήμερα με τις επενδύσεις στην φαρμακευτική κάνναβη και πόσο σημαντικό είναι για έναν ασθενή να βρίσκει νόμιμα την…υγεία του;
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο πρώην Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθης Γιαννακίδης καθώς και ο ιδρυτής και πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης κ. Κωνσταντίνος Σύρος.
ΘΕΜΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ – ΘΕΜΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΟΦ, Η ΔΙΑΘΕΣΗ
Αναλυτικότερα ο κ. Γιαννακίδης επισήμανε μεταξύ άλλων στην «Θ» ότι:
Το νομοσχέδιο σχετικά με την αδειοδότηση ώστε να επιτραπεί η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, έχει να κάνει με το Υπουργείο Ανάπτυξης. Η διανομή – το να εισαχθούν δηλαδή ή να διανεμηθούν – φαρμάκων στην ελληνική αγορά έχει να κάνει με τον ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας και το κατά πόσο θα διευκολύνει – διευθετήσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Και το πρώτο διάστημα – επί ΣΥΡΙΖΑ – που είχε περάσει το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη, είχαν αναπτυχθεί πρωτοβουλίες ασθενών που επι της ουσίας ζητούσαν από τον ΕΟΦ ή από τα φαρμακεία ή από τον ΕΟΠΠΥ, πρόσβαση στο φάρμακό τους. Άρα, ναι! Πρέπει να διευθετηθεί και να εξομαλυνθεί και αυτή η παράμετρος και σε αυτό το κομμάτι είναι που επίσης χωρά και πολύ μεγάλη έρευνα – και από τα Πανεπιστήμια – σε σχέση με τις εφαρμογές και τα οφέλη που έχει η φαρμακευτική κάνναβη στους ασθενείς. Αυτή είναι μια ακόμη παράμετρος που θα πρέπει να ενισχύσουμε (και να επενδύσουμε επάνω σε αυτόν τον τομέα). Προφανώς έχουν γίνει μελέτες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά υπάρχει ακόμη πάρα πολύ μεγάλο περιθώριο μελετών για το συγκεκριμένο κομμάτι. Άρα λέμε ναι στην παραγωγή και στην διευθέτηση – εξομάλυνση της διάθεσης προϊόντων στην ελληνική αγορά. Η πρωτοβουλία που είχαμε πάρει εμείς, ήταν σε σχέση με τις παραγωγικές μονάδες (Υπουργείο Ανάπτυξης). Το να δοθεί η δυνατότητα στην παραγωγική διαδικασία. Παράλληλα πιέζαμε και τον ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας, να εξειδικεύσει και να διευθετήσει το θέμα αναφορικά με την διάθεση του προϊόντος (να καταχωρηθεί ως φάρμακο κλπ). Εμείς σαν πρώτη φάση είπαμε ότι κατ΄εξαίρεση, εκδίδονται άδειες και διευκρινίσαμε πως φτιάχνονται μονάδες.
Η φαρμακευτική κάνναβη θεωρείται ναρκωτικό. Εμείς, δεν είπαμε ότι δεν είναι ναρκωτικό. Είπαμε ότι κατ΄ εξαίρεση του νόμου – καθώς τα φάρμακα είναι ταξινομημένα με κάποια ιατρικά κριτήρια – μπορούμε να προχωρήσουμε στην παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης και παράλληλα, μετά την ψήφιση κάθε υπουργείο όφειλε να περάσει τις απαραίτητες εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις, για να εξομαλυνθεί η διαδικασία από την παραγωγή μέχρι την διάθεση στον ασθενή. Χρέος του Υπουργείου Υγείας, μετά την ψήφιση του νόμου ήταν να εναρμονιστούμε στην κατεύθυνση του νόμου. Στηρίξαμε τότε (σ.σ τον Μάιο του 2021) τις αλλαγές του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ήταν η περίοδος που και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε κάνει την «κυβίστηση» και σε σχέση με την φαρμακευτική κάνναβη και ιδιαίτερα με τον κ. Καρανίκα που είχε ακούσει τα μύρια όσα σε σχέση με την συμβολή του και όπως είπαμε πολλές φορές, είναι μια καινούρια αγορά. Βάλαμε την χώρα σε αυτόν τον «χορό» αλλά προφανώς για να διευθετηθεί – και να είναι εξ΄ ολοκλήρου έτοιμη – δεν απαιτείται μόνον η παραγωγή αλλά και η διάθεση κλπ.
Είναι αλήθεια, ότι είναι ένα αίτημα των ασθενών φαρμακευτικής κάνναβης εδώ και πάρα πολύ καιρό – ακόμη και επι ΣΥΡΙΖΑ – το να ξεκαθάριζε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τότε και το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ, τα όποια διαδικαστικά προκειμένου πέρα από την παραγωγή να υπάρχει και διοχέτευση του προϊόντος.
ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ – ΤΟ «ΒΑΡΟΣ» ΣΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ
Σε τι στάδιο βρίσκεται όμως το κομμάτι των επενδύσεων στην φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα αλλά και στην περιοχή μας; Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση, ο κ. Γιαννακίδης, επισήμανε ότι:
Το ενδιαφέρον για την έκδοση αδειών για παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, ήταν έντονο από το πρώτο διάστημα. Η διαδικασία αδειοδότησης είναι σχετικά απλή και γρήγορη διαδικασία, επομένως είχαμε μια μεγάλη άνθηση τουλάχιστον σε ο,τι αφορά στην έκδοση αδειών. Όπως έχουμε πει πολλές φορές όμως, το θέμα δεν είναι η έκδοση μιας άδειας (οποιασδήποτε άδειας) αλλά η υλοποίηση της επένδυσης εν τέλει. Και η υλοποίηση της επένδυσης, αφορά πρωτίστως τα επενδυτικά σχήματα (πότε, πως και με ποιες ταχύτητες θα προχωρήσουν), αλλά έχουμε θίξει πολλάκις ότι αυτήν την περίοδο, με δεδομένο και το φαινόμενο της ακρίβειας που πλήττει και την ελληνική οικονομία – ένα διεθνές φαινόμενο – που φαίνεται ότι δεν έχει παροδικά χαρακτηριστικά όπως εκτιμούσε η κυβέρνηση και η διαρκής ανατίμηση των τιμών (σε όλα τα επίπεδα) είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας αυτήν την στιγμή, γιατί πολλές επιχειρήσεις – όχι μόνο στην φαρμακευτική κάνναβη – αναγκάζονται να «παγώσουν» τις κινήσεις τους, ακριβώς γιατί θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν όλα τα οικονομικά δεδομένα, με βάση τις συνέπειες που έχει το φαινόμενο της ακρίβειας σήμερα. Άρα, γενικότερα παρατηρείται μια αναστολή ιδιωτικών επενδύσεων, πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις σε συγκεκριμένους κλάδους. Επομένως, για το σύνολο των αδειών στην χώρα και στην περιοχή μας, το «βάρος» πέφτει τώρα στις επιχειρήσεις (στο να προχωρήσουν τις επενδύσεις). Ο,τι είχε να κάνει το ελληνικό κράτος σε σχέση με την έκδοση αδειών, το έχει κάνει.
ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΑΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ – Ο,ΤΙ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΟΦ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ
Τέλος αναφορικά με το πρόσφατο νομοσχέδιο και την τροπολογία Γεωργιάδη, ο ίδιος διευκρίνισε ότι:
Το νομοσχέδιο ήταν γενικό και υπερψηφίσαμε συνολικά την τροπολογία. Δεν έχει αναδρομική ισχύ και άρα για ο,τι έχει κατατεθεί μέχρι τώρα στον ΕΟΦ, πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Δημιουργείται μια «πίεση» στις εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους άδεια φαρμακευτικής, να προχωρήσουν στην υλοποίηση. Η Ελλάδα λειτουργεί με τους κανόνες της ΕΕ, άρα και η διακίνηση προϊόντων και φαρμακευτικής κάνναβης (τουλάχιστον από ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν διάθεση να επενδύσουν και στην Ελλάδα) μπορούν να προχωρήσουν στην εισαγωγή φαρμάκων και στην υλοποίηση της επένδυσης (για να παράγονται και στην Ελλάδα τελικά προϊόντα) με στόχο από την εσωτερική παραγωγή μας, να καλύπτουμε και την ελληνική ζήτηση. Προφανώς, όλα τα αιτήματα του Συλλόγου Ασθενών τα λαμβάνουμε υπόψη. Είναι βάση συζήτησης και πρέπει να ανοίξει περεταίρω η συζήτηση και για τα αιτήματα που βάζουν συνολικά, οι άνθρωποι που πρωτίστως τους αφορά το φαρμακευτικό προϊόν.
ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ
Πόσο σημαντική είναι η χρήση κάνναβης σε ασθενείς και που πιστεύουν ότι οφείλεται το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, δεν έχουν καταφέρει να έχουν πρόσβαση στο «φάρμακό» τους;
Σε όλα τα παραπάνω, απαντά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ μέσα από τον «Θ», ο ιδρυτής και πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης κ. Κωνσταντίνος Σύρος.
Ο ίδιος εξηγεί ότι:
Ψηφίστηκε ότι η κάνναβη είναι «φάρμακο» για συγκεκριμένες παθήσεις, απλώς δεν έχει έρθει το φάρμακο στα φαρμακεία γιατί το κράτος μας, θα έπρεπε από το 2018 να έχει φέρει – εντός ΕΕ – από επίσημους παραγωγούς φαρμακευτικής κάνναβης (επίσημα η μια εταιρεία είναι η Bedrocan στην Ολλανδία) από όπου θα μπορούσε να έρθει το φάρμακο στα φαρμακεία και να το παραλάβουν οι Έλληνες ασθενείς ή με δική τους χρέωση ή συνταγογραφούμενο. Θα έπρεπε να το είχαν φέρει με δική τους χρέωση μέχρι να ολοκληρώσουν το πώς θα γίνεται η συνταγογράφηση. Το θέμα είναι ότι δεν το φέρνουν ούτε με δική τους χρέωση, ούτε συνταγογραφούμενο, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο. Εμπλέκονται πέντε υπουργεία και το ένα υπουργείο σε πηγαίνει στο άλλο και δεν μπορείς να συνεννοηθείς, γιατί το είχαν κατά αρχάς στην λίστα των ναρκωτικών, μετά του άλλαξαν κατηγορία, μετά του κατέβασαν ξανά κατηγορία κλπ. Σωστά πράττουν και θέλουν να έχουν τον έλεγχο, αλλά έχουμε το παράδειγμα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, την Αμερική, τον Καναδά και όλο τον υπόλοιπο κόσμο και θα μπορούσε να έχει προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα η συνταγογράφηση. Οι ασθενείς, δεν έχουν καμία άλλη λύση γιατί πρόκειται για ανθρώπους που πονούν, έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν έχουν δει καλυτέρευση από τα συμβατικά φάρμακα που συνταγογραφούν οι γιατροί και αναγκαστικά ψάχνονται να δουν τι θα κάνουν στην ζωή τους, αλλιώς θα πέθαιναν. Διότι όταν ένας άνθρωπος πονά, έχει σκλήρυνση κατά πλάκας ή πάρκινσον ή ο,τιδήποτε και αρχίζει να βλέπει ότι δεν έχει ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά του, αρχίζει και τα βλέπει όλα «μαύρα». Παίρνοντας λοιπόν την φαρμακευτική κάνναβη, αλλάζει πραγματικά η ζωή του και από θέμα πόνων αλλά και από θέμα λειτουργικότητας.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΑΡΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ… ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ
Να σημειώσουμε ότι περί τα τέλη Δεκεμβρίου, ο Σύλλογος Ασθενών Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης, διαμαρτυρήθηκε για το για το άρθρο 21Ζ του νόμου 4139/2013 (Α’ 74) όπου αναγράφει το εξής:“«Aπαγόρευση εισαγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Δεν επιτρέπεται η εισαγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του μηδέν κόμμα δύο τοις εκατό (0,2%) που προορίζονται για εγχώρια κατανάλωση.»”
Όπως εξηγεί ο κ. Σύρος:
Απαγορεύεται η εισαγωγή. Αυτό έγινε πρόσφατα. Τέλη Δεκεμβρίου. Το πέρασε ο κ. Γεωργιάδης και απαγορεύει να έρθει στην ουσία το φάρμακο των ασθενών που το έχουν ανάγκη από χθες. Οι εταιρίες που έχουν δώσει τις άδειες, δεν προβλέπεται ακόμη και να καλλιεργήσουν, να διαθέσουν φαρμακευτική κάνναβη, γιατί δεν είναι μόνον η καλλιέργεια αλλά και η μεταποίηση και η πιστοποίηση και οι αναλύσεις κλπ. Άρα, αναγκαστικά ο ασθενής στρέφεται στην παρανομία και όπου βρει (στον Καναδά, στην Αμερική, στην Ευρώπη) και το φέρνει παράνομα για να σώσει την υγεία του.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
Σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το αν εκτιμά ότι είναι και θέμα συμφερόντων της φαρμακαγοράς, ο κ. Σύρος, απαντά:
Προφανώς έρχεται σε «κόντρα» με τα συμβατικά φάρμακα που είναι χημεία, που προκαλούν τρομερές τοξικότητες και παρενέργειες και δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ενώ η κάνναβη δεν έχει τοξικότητα, έχει τις ελάχιστες παρενέργειες που μπορεί να έχει ένας ασθενής που κάνει χρόνια χρήση φαρμάκου και βλέπει καλυτέρευση στην υγεία του (που δεν βλέπει από τα συμβατικά φάρμακα). Καταλαβαίνετε ότι όντως επηρεάζει τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών, αν και από ο,τι «δείχνει» σε όλο τον κόσμο, σιγά – σιγά μπαίνουν και οι φαρμακοβιομηχανίες σε αυτό. Υπήρχαν δυο φάρμακα, που όντως περιείχαν κάνναβη. Δεν τους το έλεγαν ότι περιέχει κάνναβη και τα έδιναν σε ασθενείς τελικού σταδίου για παρηγορητική χρήση. Δοκιμάζοντας και βλέποντας οι άνθρωποι σε προβλήματα υγείας που δεν έβρισκαν άλλη λύση, έχει αρχίσει και κινείται σε όλη την γη πλέον, νόμιμα η φαρμακευτική κάνναβη.
ΕΙΝΑΙ «ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ» ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ
Τέλος ο ίδιος σημείωσε ότι:
Ο Σύλλογος και οι ασθενείς ζητούμε το συνταγματικό δικαίωμα στην επιλογή της θεραπείας μας και έχουμε κάνει τα πάντα. Έχουμε πάει στο Υπουργείο Υγείας, στον ΕΟΦ, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουμε ενημερώσει από το 2015. Μας έλεγαν να κάνουμε υπομονή και έχουν περάσει 7 χρόνια. Κάνουμε υπομονή να αλλάξει η κοινή γνώμη του κόσμου. Από εκεί και πέρα, δεν είναι θέμα το αν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ ή οποιοιδήποτε άλλο κόμμα, αλλά η ανάγκη των ανθρώπων να έχουν μια ποιότητα ζωής και να μην βασανίζονται. Και βέβαια να μην παρανομούν, γιατί γίνονται συλλήψεις σε ανθρώπους που πραγματικά έχουν προβλήματα υγείας και το χρησιμοποιούν για λόγους υγείας. Δεν μπορεί να υπάρχει σύλληψη σε τέτοιους ανθρώπους. Πρέπει να φύγει το αξιόποινο της πράξης. Μόλις γίνει αυτό, η κάνναβη – που τώρα είναι πλημμέλημα – θα είναι πταίσμα. Δεν θα υπάρχει αυτό το κυνηγητό, ούτε θα σου παίρνουν το φάρμακό σου. Δεν μπορεί να τους υποδεικνύεις τα έγγραφά σου και να στο παίρνουν. Αυτό είναι απάνθρωπο.