Κ. Δαλάτσης: Μπαίνουν νέοι στο επάγγελμα, αλλά δυστυχώς δεν μένουν
«Χρειάστηκε» ένας πόλεμος για να δούμε την σοβαρότητα του επαγγέλματος, σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»
Ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη των «νέων αγροτών» στο σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μετά την απόφαση που δημοσιεύτηκε και φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημ. Παπαγιαννίδη, έγινε η ανακατανομή των πόρων του προγράμματος.
Έτσι, προβλέπεται να κατανεμηθεί συνολικό ποσό 525.363.000, από το οποίο τα 45.436.000 αφορούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αποτελεί όμως ένα τέτοιο ποσό κίνητρο για να αλλάξει ο μέσος όρος ηλικίας των αγροτών της ΠΑΜΘ και του Νομού Ξάνθης; Υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους να καλλιεργήσουν την μάνα γη; Πόσοι είναι σήμερα οι νέοι παραγωγοί;
Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δίνει μέσα από την «Θ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης.
ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΘΕΤΙΚΟ ΩΣ ΚΙΝΗΤΡΟ, ΑΛΛΑ ΑΣ ΜΗΝ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ «ΔΑΣΟΣ» – ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ
Αναλυτικότερα, ο κ. Δαλάτσης, εξήγησε στην «Θ» ότι:
Το ότι δίνονται χρήματα για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, αναμφισβήτητα είναι θετικό και μάλιστα το ποσό σε αυτήν την προκήρυξη θα είναι μεγαλύτερο από ο,τι τις προηγούμενες φορές. Το ζητούμενο όμως είναι να μην βλέπουμε μόνο το «δέντρο» και δεν βλέπουμε το «δάσος». Το «δέντρο» είναι αυτό το ποσό που βοηθά σημαντικά για να ξεκινήσει κάποιος, αλλά σίγουρα, στην πορεία, αν αυτός ο κάποιος ξεκινά από το «μηδέν» αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν. Αν κάποιος πάρει την εκμετάλλευση από τον πατέρα του, τον παππού ή κάποιο συγγενικό πρόσωπο και έχει έναν μικρό εξοπλισμό – δηλαδή έχει μια «βάση» – το ποσό αυτό βοηθά πολλαπλάσια. Από εκεί και πέρα, νέοι αγρότες ξεκινούν πάρα πολλοί βλέποντας το «πριμ» πρώτης εγκατάστασης, αλλά στην πορεία, βλέποντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, απογοητεύονται και πολλοί τα παρατούν. Μπαίνουν δηλαδή 100 άτομα και στο τέλος μένουν 10, βλέποντας τις συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο μας. Μπαίνουν, αλλά δεν μένουν.
Τόσο στους αγρότες όσο και στους κτηνοτρόφους, η κατάσταση ήταν πάντα τραγική. Τώρα έχει γίνει «μη χειρότερα». Μένουν κάποιοι λίγοι και κυρίως αυτοί που, παραδοσιακά, ο πατέρας ή ο παππούς είχε μια αγροτική εκμετάλλευση και κάποιοι που ξεκινούν από το «μηδέν», έχουν έναν μικρό κλήρο και προσπαθούν να κάνουν κάτι διαφορετικό από την πλειοψηφία (δηλαδή έχουν μια μικρή εκμετάλλευση και θέλουν να καλλιεργήσουν κάτι συγκεκρικμένο). Αν έχουν τον εξοπλισμό, έχουν την γη, ίσως να μείνουν. Αλλά στην πορεία οι περισσότεροι φεύγουν. Και για να το πούμε και «ωμά», κανείς δεν δουλεύει τζάμπα. Όταν βλέπουν ότι έχουν την πρώτη χρονιά ζημιά και την επόμενη το ίδιο, κάποια στιγμή θα τα παρατήσουν. Υπάρχουν βέβαια πάντα και οι εξαιρέσεις, που αποτελούν όμως μικρό ποσοστό και είναι τα παιδιά που προσπαθούν με εκτακτικές καλλιέργειες, δέντρα κλπ και τα καταφέρνουν.
ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ – «ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ» ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το πόσοι είναι σήμερα οι νέοι που ανήκουν στον αγροτικό κόσμο του Νομού Ξάνθης, ο κ. Δαλάτσης, απαντά:
Δεν γνωρίζω ποσοστό, αλλά αν κάνουμε μια βόλτα στα χωριά, θα δούμε ότι δεν υπάρχουν νέοι αγρότες. Είναι ελάχιστοι. Αν περάσετε από ένα χωριό που κάποτε είναι 80 ή και 100 αγρότες, σήμερα δεν θα δείτε πάνω από 6-7. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που δίνονται αυτά τα προγράμματα για νέους αγρότες. Το κάνουν επειδή βλέπουν ότι υπάρχει «μαρασμός». Επειδή βλέπουν ότι είναι γερασμένος ο αγροτικός πληθυσμός όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Προσπαθούν λοιπόν να δώσουν κάποια κίνητρα, ώστε να μείνουν κάποια άτομα για να καλλιεργούν την γη. Έχουμε δει πόσο σημαντικό είναι αυτό, τώρα με τον πόλεμο. Αυτό που έγινε – και το βάζω σε πολλά εισαγωγικά – ήταν «καλό» για να αντιληφθούν κάποιοι την σοβαρότητα και την χρησιμότητα του επαγγέλματός μας και πόσο απαραίτητος είναι ο πρωτογενής τομέας. Το αγροτικό επάγγελμα – ας μην γελιόμαστε – ήταν απαξιωμένο. Είναι όμως πάρα πολύ σημαντικό να καλλιεργείται η γη και να παράγεται προϊόν; «Χρειάστηκε» ένας πόλεμος για να αντιληφθούμε την σοβαρότητα και την χρησιμότητα του επαγγέλματος. Ακόμη και για τις καλλιέργειες υπήρχε απαξίωση και για όλα αυτά φταίνε οι κυβερνήσεις, οι πολιτικές, οι τηλεοράσεις, οι δημοσιογράφοι (όχι αυτοί της επαρχίας που γνωρίζουν τι γίνεται, αλλά εκείνοι στα μεγάλα αστικά κέντρα που δεν έχουν επαφή με όσα συμβαίνουν έξω). Είδαμε πόσο λάθος ήταν όλο αυτό και φτάσαμε σε σημείο να δίνονται σοβαρά κίνητρα για να μπουν νέοι άνθρωποι στο αγροτικό επάγγελμα, σε όλη την Ευρώπη.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Να σημειώσουμε ότι αναλυτικά τα ποσά του προγράμματος ένταξης νέων αγροτών ανά περιφέρεια, έχουν ως εξής:
-Αν. Μακεδονίας & Θράκης 45.436.000
-Κεντρικής Μακεδονίας 86.349.000
-Δυτικής Μακεδονίας 39.948.000
-Θεσσαλίας 57.852.000
-Στερεάς Ελλάδος 38.862.000
-Ηπείρου 27.198.000
-Ιονίων Νήσων 6.757.000
-Δυτικής Ελλάδος 63.177.000
-Πελοποννήσου 53.953.000
-Αττικής 5.568.000
-Νοτίου Αιγαίου 9.050.000
-Βορείου Αιγαίου 25.110.000
-Κρήτης 66.103.000