Νέα «σελίδα» για το Κέντρο Υγείας Αβδήρων

Εντάχθηκε στις προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β’

Γ. Τσιτιρίδης: «Περισσότεροι από 20.000 οι ωφελούμενοι ιδιαίτερα το καλοκαίρι»

Νέα «σελίδα» για το Κέντρο Υγείας Αβδήρων, το οποίο εντάχθηκε στις προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β΄, μετά και την παρέμβαση του ανεξάρτητου Βουλευτή Ξάνθης κ. Μπουρχάν Μπαράν, ο οποίος σε δελτίο τύπου του, κάνει λόγο για «δικαίωση της προσπάθειας που ως απώτερο στόχο είχε την αντιμετώπιση της έλλειψης ιατρικού δυναμικού στη ευρύτερη περιοχή».

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, η οποία δίνει περισσότερα κίνητρα στους γιατρούς (σύμφωνα με την σχετική απόφαση που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024), με τον Δήμαρχο Αβδήρων κ. Γιώργο Τσιτιρίδη να κάνει λόγο για «μια θετική εξέλιξη, αφού μπορούν να προσλαμβάνουν περισσότερο προσωπικό». Αναφερόμενος μάλιστα στην ύπαρξη του Κέντρου Υγείας Αβδήρων, ο ίδιος κάνει λόγο για μια δομή που εξυπηρετεί καθόλη την διάρκεια του έτους τους κατοίκους των νοτίων οικισμών (Αβδήρων και Τοπείρου) αλλά και πάνω από 20.000 άτομα τους καλοκαιρινούς μήνες, που κατακλύζουν την παραλιακή ζώνη, συμβάλλοντας παράλληλα και στην αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου Ξάνθης.

ΜΠ. ΜΠΑΡΑΝ: «ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΒΔΗΡΩΝ»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μπαράν, σημειώνει – μετά συννημένων εγγράφων – τα εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά και κατόπιν προσωπικής μου παρεμβάσεως, με την υπ’ αριθμ. 7121/27-09-2024 Ερώτησή μου, σας ενημερώνω ότι τα Άβδηρα εντάχθηκαν επισήμως στον πίνακα των προβληματικών και άγονων περιοχών Β’ κατηγορίας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Γ4α/οικ.60419/22-11-2024 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 6453).

Η απόφαση αυτή δικαιώνει περίτρανα την προσπάθειά μας που ως απώτερο στόχο είχε την αντιμετώπιση της έλλειψης ιατρικού δυναμικού στη ευρύτερη περιοχή, καθώς το Κέντρο Υγείας Αβδήρων έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά μέχρι και σήμερα στην περίθαλψη των συμπολιτών μας.

Θα στέκομαι πάντα διπλα σας και θα αγωνίζομαι για το καλό αυτού του τόπου. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε τα καλύτερα για το Νομό μας».

«ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ…»

Μιλώντας στην «Θ» για το ζήτημα, ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, τόνισε αρχικά ότι «είναι θετικό γιατι μπορούν να προσλαμβάνουν περισσότερο προσωπικό. Θα είναι πρώτης προτεραιότητας οι προσλήψεις».

Αναφορικά με το αν το εν λόγω αποτέλεσμα, αποτελεί προσωπική δικαίωση του κ. Μπαράν ή όχι, ο ίδιος τόνισε τα εξής:

«Δεν ξέρω αν είναι δικαίωση του βουλευτή Μπαράν Μπουρχάν ή του Υπουργού Υγείας, αλλά σίγουρα είναι θετικό. Γιατί προφανώς και για τα νησιά και για μια ακριτική περιοχή, όταν εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία, οι προσλήψεις γίνονται πιο γρήγορα και δίνεται προτεραιότητα. Σίγουρα είναι θετικό, αλλά από κει και πέρα πιστεύω ότι δεν μπορεί με μία ερώτηση ενός βουλευτή να ικανοποιείται το αίτημα. Προφανώς θα ήταν από το Υπουργείο Υγείας σχεδιασμένο να γίνει. Ίσως και οι υπόλοιποι βουλευτές να ενδιαφέρθηκαν και οι ίδιοι (και ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Τσιλιγγίρης) και προφανώς ήταν στον σχεδιασμό του υπουργείου και του υπουργού. Είναι όμως σίγουρα θετικό. Δίνεται προτεραιότητα στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων».

«ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20.000 ΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Υ ΑΒΔΗΡΩΝ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, ΚΑΘΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ»

Αναφορικά με την παρουσία του Κέντρου Υγείας στην περιοχή, ο κ. Τσιτιρίδης, υπογράμμισε ότι «όχι μόνο το Καλοκαίρι αλλά και κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς, οι κάτοικοι των οικισμών που βρίσκονται νότια (Άβδηρα, Μυρωδάτο, Μάνδρα αλλά και τα Μάγγανα και τα υπόλοιπα χωριά) εξυπηρετούνται. Αλλά ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο, όπου υπάρχουν πάνω από 20.000 κάτοικοι στην παραλιακή ζώνη, το Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί και μπορεί να πάει κάποιος να κάνει κάποιος εξετάσεις, συνταγογράφηση αλλά και για οτιδήποτε άλλο χρειάζεται και με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει και αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου Ξάνθης. Πολλές φορές οι αγροτικοί γιατροί, δεν πηγαίνουν στα αγροτικά ιατρεία, αλλά κάνουν εφημερίες και βάρδιες στο Κέντρο Υγείας. Οπότε πιστεύω ότι θα προστεθεί περισσότερο προσωπικό και θα καλυφθούν και οι ανάγκες. Υπάρχουν και ειδικότητες (Παιδίατροι, Γυναικολόγοι) απλώς οι περισσότεροι είναι γενικής ιατρικής – Παθολόγοι».

«ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ»

Τέλος, σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν ο Δήμος Αβδήρων θα ήταν «ανοιχτός» στο να ακολουθήσει το παράδειγμα του Δήμου Ξάνθης και να συμβάλλει στην παροχή κινήτρων σε επικουρικούς γιατρούς (ως προς το στεγαστικό κομμάτι) ο κ. Τσιτιρίδης απαντά ως εξής:

«Σίγουρα, αν υπάρχει υποστελέχωση και δεν υπάρχει προσωπικό. Γιατί όχι; Αυτό όμως θα πρέπει να συζητηθεί με την Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας για να καλύψουμε κάποια ανάγκες οι οποίες είναι απαραίτητες. Εμάς περισσότερο μας ενδιαφέρει το Κέντρο Υγείας, αλλά από κει και πέρα – αν χρειαστεί- συζητάμε και για το Νοσοκομείο. Εξάλλου η υγεία και η παιδεία είναι προτεραιότητες της κάθε δημοτικής αρχής».

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΓΟΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Β’ – ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΣΤΟ Κ.Υ ΑΒΔΗΡΩΝ

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2024,  ως προβληματικές και άγονες καθορίζονται εκείνες οι περιοχές, στις οποίες οι συνθήκες που επικρατούν, ιδίως οι γεωγραφικές, κοινωνικές, συγκοινωνιακές ή οικιστικές, συνιστούν αντικίνητρο για την κατάληψη θέσεων ιατρών/ οδοντιάτρων κλάδου ΕΣΥ στις υγειονομικές δομές που βρίσκονται σε αυτές. Πρόκειται για πόλεις, κωμοπόλεις ή χωριά, όπου βρίσκεται Νοσοκομείο, Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας, Κέντρο Υγείας ή Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο.

Ο χαρακτηρισμός ως άγονης και προβληματικής περιοχής μίας πόλης ή κωμόπολης που είναι έδρα κέντρου υγείας επεκτείνεται αντίστοιχα και στην πόλη ή την κωμόπολη ή το χωριό που είναι έδρα περιφερειακού ιατρείου ή πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου ή ειδικού περιφερειακού ιατρείου, το οποίο είχε συσταθεί ως αποκεντρωμένη μονάδα του κέντρου υγείας. Οι άγονες και προβληματικές περιοχές διακρίνονται σε Α΄ και Β΄ κατηγορίας.

Εν προκειμένω, για το Κέντρο Υγείας Αβδήρων, στους ειδικευμένους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες βρίσκονται σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β, καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 200 ευρώ.

Στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ α) των ειδικοτήτων εσωτερικής παθολογίας, γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παιδιατρικής, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής, ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/ εργαστηριακής ιατρικής, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, κυτταρολογίας, παθολογικής ογκολογίας, καθώς και β) των ειδικοτήτων πνευμονολογίας-φυματιολογίας, νευροχειρουργικής, νευρολογίας, χειρουργικής, χειρουργικής παίδων, χειρουργικής θώρακος και καρδιολογίας που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενηλίκων/παίδων καταβάλλεται πλέον των οικονομικών κινήτρων των παρ. 1 και 2, αποζημίωση ως πρόσθετο μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους διακοσίων (200) ευρώ, προκειμένου για υπηρετούντες σε υγειονομική δομή που βρίσκεται σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Β’.