Νέο επεισόδιο στο γνωστό σήριαλ…                                                                  Νέο «click» την Δευτέρα στην αγορά της Ξάνθης

Ευθ. Μίλκογλου: Συνεχίζουμε από εκεί που μείναμε – Το αποτέλεσμα θα φανεί στο… «χειροκρότημα»

Από εκεί που σταμάτησαν (με μοναδική διαφορά ότι θα εφαρμοστεί το Click In Shop, αντί του Click Away σε καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμηματοπωλεία) ξεκινούν και πάλι οι έμποροι της Ξάνθης, που ανοίγουν τα καταστήματά τους την ερχόμενη Δευτέρα, με την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων όμως να «χάνεται» λόγω και της εβδομαδιαίας παράτασης του Lockdown. Αυτά αναφέρει στην «Θ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου, ο οποίος παράλληλα αναφέρεται και στην επιχορήγηση για την δημιουργία e-shop, που αφορά μόνον τους λιανέμπορους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «το πρόβλημα είναι το πώς θα λειτουργήσεις ένα e-shop και όχι απλά το πώς θα το δημιουργήσεις».

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΕΙΝΑΜΕ, ΑΛΛΑ ΜΕ «CLICK IN SHOP» ΓΙΑ ΕΝΔΥΣΗ, ΥΠΟΔΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΜΑ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΞΙΣΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

Ειδικότερα ο κ. Μίλκογλου ανέφερε στην «Θ» ότι:

Επί της ουσίας συνεχίζουμε από εκεί που μείναμε. Η διαφορά μας είναι ότι γίνεται και το Click in Shop για ένδυση, υπόδηση και κόσμημα. Το τι μέλλει γενέσθαι και αν θα πετύχει, θα φανεί. Βέβαια είναι ένα βήμα, καθώς θα μπορεί να μπει ο κόσμος μέσα – γιατί αυτό που λέγαμε και εμείς – ειδικά σε ένδυση, υπόδηση, αλλά και άλλα είδη όπως τα βιβλία. Το αν θα πετύχει λοιπόν θα φανεί στην πορεία, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει πτώση και σε αυτό. Δεν μπορείς δηλαδή να αλλάξεις ξαφνικά, από την μια μέρα στην άλλη, τα δεδομένα με τα οποία λειτουργούσες. Είναι πολύ δύσκολο για τον κόσμο. Είδαμε ακόμη και ευτράπελα με καταναλωτές που δοκίμαζαν παπούτσια, μπουφάν κ.α  έξω και τώρα η κυβέρνηση κάνει το Click in Shop για να μπορεί να μπαίνει ο κόσμος σιγά – σιγά στο μαγαζί.
Βέβαια το «σιγά σιγά» είναι σχετικό. Το θέμα είναι να λειτουργήσει το λιανεμπόριο, όπως λειτουργούσε, ώστε να προλάβουμε τουλάχιστον τις εκπτώσεις, διότι τον Ιανουάριο τον χάσαμε στην ουσία (και καλό είναι να δοθεί παράταση σε αυτό, γιατί χάσαμε τις μισές εκπτώσεις που ξεκίνησαν στις 11/1, ενώ εμείς θα ανοίξουμε στις 18/1 και ο κόσμος θα χρειαστεί και μια εβδομάδα προσαρμογής). Για αυτό όσο πιο σύντομα ανοίξει το λιανεμπόριο, τόσο το καλύτερο για όλους και για το κράτος, γιατί όλα αυτά είναι ένα «ντόμινο». Και πάλι όμως λέω ότι πρέπει να λειτουργήσουν εξίσου όλοι οι συνάδελφοι. Αν υπάρχουν ίδια μέτρα και ίδια σταθμά για όλους για να μπορέσουμε σιγά σιγά να ανοίξουμε και την εστίαση και τα καφέ κ.ο.κ.

Επίσης κάτι πολύ βασικό – που τόνιζα και θα τονίζω – είναι ότι δεν είμαστε «εστία μόλυνσης» και αυτό αποδείχθηκε και θα αποδειχθεί, γιατί μέσα στα μικρά μαγαζάκια, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όταν έμπαινε κόσμος – αν έμπαινε – ποτέ δεν υπήρχαν πολλά άτομα. Ελπίζουμε ότι θα είναι κάτι καλύτερο για αυτά τα είδη το Click in Shop, γιατί το Click Away ήταν πολύ δύσκολο.


ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΕΝΑ Ε – SHOP ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑ

Αναφορικά με τις επιχορηγήσεις για την δημιουργία e-shop που αφορά ΜΟΝΟΝ καταστήματα λιανικού εμπορίου, τα οποία είτε έχουν φτιάξει ήδη το δικό τους e-shop είτε θέλουν να φτιάξουν το δικό τους e-shop από εδώ και πέρα (βλ. ρεπορτάζ της «Θ» 15/1/2021) και το αν το e-shop  αποτελέσει αναγκαίο «κακό» για τους επαγγελματίες, ο κ. Μίλκογλου τονίζει ότι:

Θεωρώ ότι δεν θα είναι αναγκαίο κακό και ότι σε κάποια στιγμή – με τα δεδομένα που ακούμε από την κυβέρνηση – θα τελειώσουμε με την πανδημία (εμβόλια κλπ). Άρα το πρόβλημα είναι τώρα. Είναι σχεδόν 1.5 χρόνος που έχουμε «εμπλακεί» με όλα αυτά. Το e-shop έχει ένα «ταβάνι» 5000€. Βέβαια δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά πράγματα για τις δικλείδες που θα υπάρχουν (αν υπάρχουν). Το πρόβλημα όμως σε ένα e-shop είναι από εκεί και πέρα πως θα του λειτουργήσεις, διότι έχει και τρέχοντα έξοδα. Δεν ξέρω ούτε και εγώ πόσο κοστίζει ένα e-shop, αλλά το πρόβλημα είναι πως θα λειτουργήσει από εκεί και μετά, διότι χρειάζεται υποδομή, χρειάζεται μεγάλη αποθήκη (εμπόρευμα, φωτογραφίες, κωδικοί, επιπλέον άτομο κ.ο.κ.) και όλα αυτά είναι έξοδα, ενώ εμείς εδώ και ένα χρόνο είμαστε «μεροδούλι – μεροφάι». Οι επαγγελματίες έχουν «στραγγίξει» και βγάζουν κραυγές αγωνίας. Έρχεται ένα δύσκολο εξάμηνο και ναι μεν είναι καλό αυτό – αφού επιδοτείται κάτι καινούριο – αλλά τι back up θα έχει από πίσω; Τι χρειάζεται ένας επαγγελματίας οικονομικά για να μπορέσει να κρατήσει e-shop; Θα περιμένουμε λοιπόν να δούμε τις δικλείδες και κατά πόσο θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε όλο αυτό και κατά πόσο ισχύει αυτό. Και οι παρατάσεις που πήραμε όλους αυτούς τους μήνες σε διακανονισμούς, εφορίες, λογαριασμούς κλπ, θα έρθουν «βουνό» μπροστά μας. Για αυτό ξαναλέω ότι αν ανοίξει (κανονικά) το λιανεμπόριο σύντομα, ίσως μπορούμε να σώσουμε κάτι μέσα στο Καλοκαίρι ή το Πάσχα, γιατί τώρα θα είναι πολύ δύσκολο.