Αύξηση…122%
Παρά την πρόσφατη μετατόπιση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών προς την Ισπανία, ειδικοί επισημαίνουν ότι η κατάσταση στις χώρες των Βαλκανίων παραμένει τεταμένη.
Σύμφωνα με τον Γκέραλντ Τάτσγκερν από την Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος της Αυστρίας ο οποίος ειδικεύεται στη δίωξη διακινητών, περίπου 60.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα «εγκλωβισμένοι» στα Βαλκάνια.
«Πρόκειται εν μέρει για ανθρώπους που μένουν εκεί μεγάλο διάστημα αλλά και για μετανάστες που κατέφθασαν προσφάτως μέσω Ελλάδας», αναφέρει ο ειδικός, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.
Όπως προκύπτει από στοιχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, από τις αρχές του χρόνου έφτασαν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη περίπου νέοι 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οκτώ φορές περισσότεροι απ΄ ότι το 2017. Μόνον τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των νεοαφιχθέντων ξεπέρασε τις 3.000. Οι αρχές της χώρας μιλούν την ίδια ώρα για 3.000 με 4.000 ανθρώπους.
Περισσότερες αφίξεις μέσω Έβρου
Στην Ελλάδα καταγράφηκαν μέχρι και τις 8 Ιουλίου 24.000 νέες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, ένας αριθμός αυξημένος κατά 122% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, αναφέρει ο Τάτσγκερν στο dpa. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσφυγικές ροές δια μέσω του Έβρου παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο.
Σύμφωνα με το dpa, πρόσφατα, κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης παρέπεμπαν στο ότι η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπεγράφη το 2015 δεν συμπεριλαμβάνει τα σύνορα στον Έβρο. Οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία αφορούν μόνον ανθρώπους που έφτασαν στην Ελλάδα δια θαλάσσης. Δεδομένου ότι η συμφωνία δεν ισχύει για την περιοχή του Έβρου, η Άγκυρα δεν έχει ουσιαστικά κίνητρο να εμποδίσει τους πρόσφυγες από το επικίνδυνο ταξίδι μέσω του ποταμού, φέρεται να αναφέρει η ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με τον αυστριακό ειδικό ο οποίος αγωνίζεται εδώ και 17 χρόνια κατά των διακινητών και του εμπορίου λευκής σαρκός, η κατάσταση ενδέχεται να κλιμακωθεί εκ νέου εάν επιδεινωθεί η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες που σήμερα εργάζονται στην Τουρκία, χάσουν τη δουλειά τους. «Στην περίπτωση αυτή εκατοντάδες χιλιάδες θα ήταν στο δρόμο και θα επιχειρούσαν να έρθουν στην Ευρώπη».