Διαρρήξεις σπιτιών και εξαπάτηση ηλικιωμένων ενόψει του Πάσχα
Ολοένα και περισσότερα είναι τα περιστατικά διαρρήξεων αλλά και εξαπάτησης συμπολιτών μας τα οποία μάλιστα δεν αποκλείεται να αυξηθούν ενόψει του Πάσχα.
Παρακάτω ακολουθούν συμβουλές για το πώς θα προστατέψετε την περιουσία σας, την σωματική σας ακεραιότητα αλλά και το πώς δεν θα πέσετε θύματα απάτης, δεδομένου ότι οι επιτήδειοι γίνονται πλέον ακόμη και… «κούριερ» προκειμένου να αφαιρέσουν χρηματικά ποσά, ειδικότερα από ανυποψίαστους ηλικιωμένους.
ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΛΟΠΕΣ
Οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που διαρρήκτες μπουν σπίτι σας εξέδωσε η ΕΛΑΣ και οι οποίες είναι οι εξής:
-προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι και να είστε προσεκτικοί σε επικίνδυνες ή απειλητικές καταστάσεις
-προσπαθήστε να θωρακιστείτε μέσα στην κρεβατοκάμαρά σας
-αν είναι δυνατόν προσποιηθείτε ότι κοιμόσαστε
-καλέστε την «Άμεση Δράση» και προσπαθήστε να αφήσετε τη γραμμή ανοιχτή
-αν αρχίσουν πυροβολισμοί πέστε στο έδαφος και καλυφθείτε. Θυμηθείτε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ζωή σας που οφείλετε να προστατέψετε
-παρατηρήστε τη φυσική εμφάνιση των ληστών και άλλες λεπτομέρειες π.χ. ρούχα, οδό διαφυγής, αριθμό κυκλοφορίας οχήματος κ.λπ. έτσι ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε την Αστυνομία να εντοπίσει τον δράστη ή τους δράστες
-μην αγγίζετε τους χώρους όπου κινήθηκαν οι δράστες μέχρι να έρθει η Σήμανση, τυχόν εργαλεία διάρρηξης ή άλλα αντικείμενα που άφησαν οι διαρρήκτες πίσω τους.
-ο σκοπός των διαρρηκτών δεν είναι ποτέ ο φόνος. Ο φόνος προκύπτει στον πανικό που προκαλείται από την αντίδραση των θυμάτων (χτυπήματα εκφοβισμού) ή από την προσπάθεια των ληστών να περιορίσουν το θύμα (φίμωση, δέσιμο, κλπ) που προκαλεί το θάνατο του. Οι ληστές αδιαφορούν αν το θύμα που χτυπούν για εκφοβισμό η δένουν για περιορισμό έχει προβλήματα υγείας
-αν τα χρήματα και τα κοσμήματα δεν είναι πολλά τότε θα επιμείνουν, αν γνωρίζουν ότι είστε πλούσιοι, και θα αρχίσουν να βρίζουν και να εκνευρίζονται διότι η λεία τους είναι μικρή και ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Μείνετε ήρεμοι και εξηγήστε τους ότι αυτά υπάρχουν ενώ τα άλλα είναι στην τράπεζα
-σε ένοπλη ληστεία μην επιχειρήσετε να τους βγάλετε την κουκούλα ή να τους αναγνωρίσετε. Ίσως χάσετε τη ζωή σας αφού οι ληστές δεν θέλουν να αφήσουν μάρτυρες πίσω τους
μην αρχίσετε να ουρλιάζετε γιατί η πρώτη κίνηση τους είναι να σας ρίξουν αναίσθητο (ή νεκρό) ή να σας φιμώσουν (ορισμένοι πνίγονται!)
σταθείτε ήρεμος και πέστε τους ότι δεν πρέπει να φοβούνται θα τους δώσετε ότι πολύτιμο έχετε αρκεί να μην κάνετε κακό σε κανένα. Να πάρουν ότι θέλουν και να φύγουν χωρίς βία μόλις φύγουν μην τους καταδιώξετε αμέσως διότι μπορεί να σας πυροβολήσουν.
ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ
Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:
-Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
-Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
-Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
-Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
-Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
-Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
-Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
-Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
-Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
-Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
Εν τω μεταξύ, οι περιπολίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης θα είναι συνεχείς ειδικότερα κατά τις Άγιες αυτές ημέρες, όπου συναντώνται τα περισσότερα περιστατικά, όπως εξηγεί στην «Θο Πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Νομού Ξάνθης κ. Νίκος Γουναρίδης, ο οποίος σημειώνει επακριβώς ότι «η Αστυνομία αυτές τις ημέρες είναι σε εγρήγορση. Ενόψει του Πάσχα, θα υπάρχουν αυξημένοι τροχονομικοί έλεγχοι και περιπολίες. Όλο το δυναμικό μας, θα κάνει ο,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε και λιγότερα τροχαία ατυχήματα να υπάρχουν και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα από επιτήδειους» «το προσωπικό μας βέβαια είναι πάντα λίγο, ενώ έχουμε και μεγάλο πρόβλημα με το μεταναστευτικό το οποίο έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο το τελευταίο διάστημα και απασχολούμαστε εκεί, αλλά δίνουμε πάντα τον καλύτερό μας εαυτό και παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να προστατεύσουμε τους πολίτες της Ξάνθης».