Μ. Τοπαλίδης: «Δεν προχωρώ για προσωπικούς λόγους προσωρινά – Σε οικτρή κατάσταση και ο νερόμυλος»
Ο γνωστός επιχειρηματίας μιλά στην «Θ» για το σημείο αναφοράς της παλιάς πόλης και την αξιοποίησή του
Επιμένει προκειμένου να αξιοποιήσει το παλιό «ΝΗΣΑΚΙ» ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Μάκης Τοπαλίδης, ο οποίος κατά την 3η διαδικασία της δημοπρασίας από την ιδιοκτήτρια Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, αναδείχθηκε πλειοδότης, ενώ οι προθέσεις του για να γίνει ο,τι καλύτερο στο γραφικό σημείο της παλιάς πόλης, συνεχίζουν να υπάρχουν…
Πρόκειται για ένα σημείο το οποίο δυστυχώς, όσο παραμένει αναξιοποίητο φιλοξενεί…«άστεγα» ζευγαράκια και όχι μόνον, όπως έχει προβάλλει στο παρελθόν πάρα πολλές φορές η εφημερίδα «ΘΡΑΚΗ».
Για το που βρίσκεται αυτήν την στιγμή η υπόθεση και το «χρονικό» της αξιοποίησης του σημείο, μίλησε ο ίδιος στην «Θ», ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό το διάστημα δεν έχει προχωρήσει για προσωπικούς και μόνον λόγους, οι οποίοι (ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν κάποιες καταστάσεις) θα «οριστικοποιήσουν» και την απόφασή του για το αν θα συνεχίσει την επένδυση (και όλη την γραφειοκρατική διαδικασία) ή όχι. Μάλιστα αποκαλύπτει την πρόθεσή του να…επαναλειτουργήσει ο νερόμυλος εάν και εφόσον πάνε όλα καλά και βρει ανοιχτό τον δρόμο για αυτό το εγχείρημα.
«ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΩ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ»
Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει επακριβώς στην «Θ» ότι «στην αρχή το «νησάκι» είχε δημοπρατηθεί και το είχε πάρει ο Μ. Φανουράκης, ο οποίος στην πορεία για κάποιους λόγους δεν μπόρεσε να το αξιοποιήσει. Ήρθε και μου ζήτησε λοιπόν να γίνω συνέταιρος και εγώ δέχθηκα. Φυσικά δημιουργήσαμε και μια εταιρία. Κάναμε μια αρχή η οποία, δεν σας κρύβω ότι ήταν πολύ καλή. Έγινε πολύ καλή δουλειά. Στην πορεία η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, ήρθε και μας επισήμανε το πώς πρέπει να λειτουργήσουμε, επειδή το κτίριο είναι διατηρητέο, οπότε το «νησάκι» έπρεπε να γίνει όπως ήταν στην αρχή. Μας έφερε να βάλουμε τοιχογραφίες κλπ ενώ έπρεπε να γίνει και ένα υπόγειο που να είναι όπως ήταν παλιά. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει με τίποτα βέβαια διότι μια «φλέβα» νερού από το ποτάμι, κάθε φορά που σκάβαμε, έβγαζε νερό και το υπόγειο γέμιζε. Έτσι καλέσαμε την προϊσταμένη κ. Διαγουμά (σ.σ. τότε) και μας είπε ότι θα μας δώσει απάντηση, αλλά απάντηση δεν έχουμε πάρει. Στην πορεία το ακίνητο βγήκε σε δημοπρασία (πριν από 3 χρόνια) η οποία βγήκε άκυρη, διότι δεν ήξεραν που ήταν η παλιά η άδεια κλπ. Τότε είχαμε ενδιαφερθεί τρεις, αλλά η δημοπρασία όπως προείπα είχε ακυρωθεί. Τα δικά μου έγγραφα υπήρχαν. Σαφέστατα αν το έπαιρνε κάποιος άλλος θα έκανα ένσταση, γιατί με ενδιέφερε να διεκδικήσω τα χρήματα που έχω βάλει εκεί. Κανείς δεν χαρίζει χρήματα τέτοιου μεγέθους. Πέρυσι τέτοια εποχή, έγινε ξανά η δημοπρασία και ο μοναδικός ενδιαφερόμενος ήμουν εγώ. Είχα μέχρι και τα σχέδια για το πώς θα γίνονταν. Με ενδιέφερε να γίνει ένα μαγαζί, όχι νυχτερινό που θα έθιγε τα συμφέροντα άλλων μαγαζιών, αλλά να μην έθιγε σαφώς και τα συμφέροντα των δικών μου επιχειρήσεων. Έψαχνα κάτι ενδιάμεσο ως προς την λειτουργία. Στον περσινό διαγωνισμό ήμουν παρόντας μόνον εγώ, οπότε λογικά το πήρα. Ο λόγος για τον οποίο δεν προχώρησε μέχρι σήμερα, είναι καθαρά προσωπικός».
«ΣΕ ΟΙΚΤΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ»
«Σαφέστατα είμαι υποχρεωμένος να δώσω τα ενοίκια γιατί είμαι αυτός που κέρδισε την δημοπρασία. Πριν από δύο ημέρες έδωσα μια προκαταβολική επιταγή, έχω και την εγγύηση που ισχύει και την οποία δεν αναίρεσα και θα συνεχίσω. Βέβαια περιμένω και την αρχαιολογική υπηρεσία διότι ο μηχανικός που θα ορίσω και θα πάει εκεί, δεν θέλω να μου πει ότι το «νησάκι» δεν μπορεί να ξαναγίνει «νησάκι» και ότι θέλει βάθος, κάτι που αποκλείεται, γιατί θα μπαίνει νερό και θα αφεθώ μόνον στον νερόμυλο» συνέχισε ο ίδιος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο νερόμυλος είναι σε οικτρή κατάσταση, η οροφή θέλει πέταμα, δεν έχει ηλεκτρολογική και υδραυλική εγκατάσταση κλπ, όμως έχει άδεια λειτουργίας (όπως με ενημέρωσε ο κ. Ζερενίδης). Θέλω να τα ψάξω όλα αυτά, αλλά για να το κάνω, θα πρέπει πρώτα να δω πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και ο καθαρά προσωπικός λόγος που έχω και δεν μπορώ αυτήν την στιγμή να ασχοληθώ. Δεν είναι θέμα οικονομικό. Κάλλιστα θα μπορούσα να το έχω κάνει, αλλά δεν έχω την ψυχολογία να συνεχίσω. Συνεργάζομαι πολύ καλά με τον Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης τον κ. Σαλτούρο και επειδή όλοι γνωριζόμαστε στην Ξάνθη, ξέρουν τι συμβαίνει. Το ίδιο ισχύει και για τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης».
«ΕΧΩ ΗΔΗ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΕΞΟΔΑ – ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΩ ΟΣΑ ΜΟΥ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ»
«Αφού αποφασίσω, θα συναντηθούν οι μηχανικοί των δύο πλευρών (σ.σ. Ιεράς Μητρόπολης και του κ. Τοπαλίδη) και με την Εφορεία Νεωτέρων για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε διότι το «νησάκι» σαν «νησάκι» δεν γίνεται. Για να γίνουν εκείνα τα 80 τ.μ όπως ήταν, θα πρέπει να δοθεί ένα τεράστιο ποσό. Ή θα πρέπει να είναι «τρελός» κάποιος για να το κάνει ή θα πρέπει να έχει κερδίσει το Τζόκερ ή θα πρέπει να…ξεπλένει χρήμα και εγώ δεν ανήκω σε καμία κατηγορία. Τα βγάζω με πολύ ιδρώτα. Θα κάνω τον νερόμυλο και θα τον κάνω πολύ ωραίο. Υπάρχουν τα σχέδια, είναι όλα παραδομένα και σε έναν φάκελο. Αρκεί να έχω και μια άδεια για να λειτουργήσει. Διότι αν έχω και πάλι πρόβλημα με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων θα πρέπει κάποιος να βοηθήσει» επισήμανε επίσης ο κ. Τοπαλίδης, σημειώνοντας ότι «ας μην ξεχνούμε ότι από τα αρχικά έξοδα που έκανα, τα μισά έχουν «χαθεί». Εγώ θα έκανα μια αποθήκη για να μπαίνουν άτομα και τα κρασιά που θέλουν να πιουν και εκεί έγινε η βάση της πεζογέφυρας. Δεν ζήτησα από κανέναν αποζημίωση, ούτε είχαμε τότε στο μυαλό μας ότι εκεί θα γίνει η βάση της πεζογέφυρας. Ότι θα αξιοποιηθεί το σημείο, θα αξιοποιηθεί γιατί έχω κάνει ήδη πάρα πολλά έξοδα. Απλώς δεν κρύβω πως και εγώ από την πλευρά μου θα διεκδικήσω ο,τι μου αναλογεί ως χρήμα και θα κάνω ο,τι μπορώ για να προχωρήσω το μαγαζί».