Νοσοκομείο Ξάνθης: 800 στην αναμονή για χειρουργείο- Πόσοι γιατροί απέμειναν…

Γ. Γεωργίου: «Υποστελεχωμένες όλες οι κλινικές – Αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας»

Σε αντίθετη κατεύθυνση με τα όσα ακούστηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών και του Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας στην Ξάνθη αλλά και της διοικήτριας για το «status» του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, οι δηλώσεις Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν.Ξ κ. Γιώργου Γεωργίου.

Ο ίδιος αναφέρεται στους αριθμούς των εναπομεινάντων ιατρών στις κλινικές του Νοσοκομείου, στις ειδικότητες που απουσιάζουν παντελώς από το νοσοκομειακό μας ίδρυμα, στις λίστες αναμονής για χειρουργεία αλλά στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών που φτάνουν στα όρια της επαγγελματικής  εξουθένωσης για να εξυπηρετήσουν το μεγάλο όγκο των προσερχομένων περιστατικών.

Επίσης ο κ. Γεωργίου θίγει και το ζήτημα του χαμηλού μισθολογίου, που οδηγεί στην απροθυμία των γιατρών να στελεχώσουν το ΕΣΥ,  προτιμώντας τον ιδιωτικό τομέα.

«ΑΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΣΑΝ ΟΛΟΙ ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΡΕΠΟ, ΘΑ ΠΑΡΕΛΥΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»

Αναλυτικότερα, ο κ. Γεωργίου, επισήμανε στην «Θ»: «Όπως θα ξέρετε εδώ και χρόνια όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι υποστελεχωμένα λόγω ανεπαρκών προσλήψεων αλλά και λόγω της απροθυμίας των γιατρών να στελεχώσουν το  ΕΣΥ κατά κύριο λόγο εξ αιτίας του χαμηλού μισθολογίου.

Αποτέλεσμα τούτου είναι οι ήδη υπηρετούντες να υπερβάλλουν εαυτόν, να φτάνουν στα όρια της επαγγελματικής  εξουθένωσης για να εξυπηρετήσουν το μεγάλο όγκο των προσερχομένων περιστατικών. Ο γιατρός δεν είναι δημόσιος υπάλληλος με την κλασσική έννοια και δεν έχει καθορισμένο ωράριο. Οταν οι ανάγκες το απαιτούν θα εργαστεί πέραν του συμβατικού ωραρίου γιατί δεν μπορεί π.χ να αφήσει ένα έμφραγμα που εξελίσσεται, ούτε ένα αλλεργικό σοκ που δεν ανατάσσεται ούτε να αφήσει ανολοκλήρωτη την χειρουργική επέμβαση γιατί έφτασε η ώρα της λήξης της βάρδιας.

Η υποστελέχωση αναγκάζει το προσωπικό να καταστρατηγεί το θεσμοθετημένο ωράριο εργασίας, να μην τηρεί τα ρεπό, να δυσκολεύεται να πάρει τις άδειες που δικαιούται. Σχεδόν σε όλους τους εργαζόμενους χρωστούνται άδειες πέραν των 50 ημερών και συγκεντρωτικά ρεπό ων ουκ έστι αριθμός και αν όλοι διεκδικούσαν άμεσα τα χρωστούμενα, θα παρέλυε το Σύστημα».

«ΕΝΑΣ ΙΔΙΩΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΙΖΟΝΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΟΣΑ Ο ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΜΕΣΑ ΣΕ…ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ»

«Είναι κανόνας όλοι σχεδόν οι γιατροί να υπερβαίνουν το πλαφόν εφημεριών τους για να εξυπηρετήσουν τις υπάρχουσες ανάγκες και αντί το κράτος να εκτιμήσει την προσφορά τους και να αφήσει αφορολόγητες τις πέραν του πλαφόν εφημερίες ή να φορολογήσει αυτόνομα τις εφημερίες, τις ενσωματώνει στο μισθό, και τις φορολογεί με αυξημένο συντελεστή με αποτέλεσμα μισθοί και εφημερίες δυόμιση μηνών στην καλύτερη περίπτωση να επιστρέφονται ως φόρος.

Κάτω απο αυτές τις συνθήκες δεν είναι περίεργο πως φθίνει το ΕΣΥ, ιδιαίτερα αν κοιτάξουμε τους μισθούς που δίνει ο ιδιωτικός τομέας. Ενας ιδιώτης χειρουργός π.χ θα πάρει για μια μείζονα χειρουργική επέμβαση όσα θα πάρει ο χειρουργός του ΕΣΥ μέσα σε δύο μήνες», εξήγησε επίσης ο ίδιος.

«ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ 800 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ Η ΛΙΣΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟ Γ.Ν.Ξ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Αναφορικά με τις χειρουργικές επεμβάσεις, ο κ. Γεωργίου, υπογράμμισε ότι «σε όλη την χώρα υπάρχει τεράστια έλλειψη αναισθησιολόγων στα δημόσια νοσοκομεία με αποτέλεσμα οι αναμονές στις λίστες χειρουργείων να μετρούνται με τα χρόνια.

Στο δικό μας Νοσοκομείο μόνο για την γενική χειρουργική η λίστα αναμονής ξεπερνά τα 800 περιστατικά. Τα απογευματινά χειρουργεία σαφώς θα αποσυμφόριζαν τις λίστες χειρουργείων αλλά δειλά και διστακτικά είναι τα βήματα του υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση που ενώ τα ανήγγειλε με τυμπανοκρουσίες τώρα οι αποφάσεις τελμάτωσαν ίσως και με παρέμβαση ιδιωτικών συμφερόντων».

«ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΤΕΠ»

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι «οι προγραμματισμοί ,εν κρυπτώ, του υπουργείου για νοσοκομεία κόμβους και νοσοκομεία ακτίνας σίγουρα θα δημιουργήσουν μια αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες αλλά με σωστό προγραμματισμό μπορεί να αναβαθμίσουν την παρεχόμενη ιατρική περίθαλψη. Επίσης ο θεσμός του προσωπικού γιατρού αν λειτουργήσει σωστά σε βάθος χρόνου θα ανακόψει την προσέλευση στα νοσοκομεία όλων των περιστατικών πρωτοβάθμιας περίθαλψης που τώρα αποτελούν σχεδόν το 80%  αυτών που προσέρχονται στο ΤΕΠ».

«ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ»

Τέλος, σε ο,τι αφορά στις κλινικές του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι «όλες οι κλινικές είναι υποστελεχωμένες και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας.

Κάποιες ειδικότητες όπως γαστρεντερολόγος, ΩΡΛ απουσιάζουν εντελώς από το Νοσοκομείο μας. Ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής ο κ. Β.Παπαδόπουλος, ένας άριστος επιστήμονας υπέβαλε την παραίτηση του κάτω απο το βάρος των μεγάλων ελλείψεων και αυτό αυξάνει τον φόρτο εργασίας των εναπομείναντων 4 ειδικών γιατρών.

Η Ορθοπαιδική κλινική με πέντε οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών και πέντε ειδικευόμενων έχει μόνο ένα Διευθυντή, ένα ειδικευόμενο και ένα γενικό γιατρό και λειτουργεί με την εκ περιτροπής βοήθεια επικουρικών.

Η χειρουργική Κλινική με 9 οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών και 9 ειδικευομένων, λειτουργεί με 6 ειδικούς και 4 ειδικευόμενους ενώ προ διμήνου υπήρχε μόνο ένας ειδικευόμενος.

Ως γνωστό η ΜΕΘ παραμένει κλειστή και σε  περιπτώσεις ασθενών μετά απο βαριές χειρουργικές επεμβάσεις αυτοί μεταφέρονται με ασθενοφόρα διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ όμορων Νομών!

Οι μεμονωμένες προκηρύξεις θέσεων είναι άγονες στην πλειονότητα των περιπτώσεων γιατί κανένας δεν έρχεται σε υποστελεχωμένο Τμήμα γνωρίζοντας ότι θα βγάζει 8 και 10 εφημερίες. Μετά απο την προκήρυξη θέσης, η ολοκλήρωση των διαδικασιών και η κατάληψη της θέσης απο τον γιατρό ,παίρνει χρονικό διάστημα απο 6 εως 8 μήνες ανάλογα με την περίπτωση. Όσον αφορά την λειτουργία του ΕΚΑΒ είναι μια μεγάλη συζήτηση που θα πρέπει να γίνει ξεχωριστά».