Μετά την αποχώρηση των Αν. Χιώτη και Φιλ. Φιλίππου…
Γ. Γεωργίου: Μείζον πρόβλημα η έλλειψη ειδικευόμενων – Γίνονται χειρουργεία ρουτίνας, φτάνει να έχουμε αναισθησιολόγους
«Αποψιλώνεται» αντί να ενισχυθεί το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Ένα φαινόμενο που αφορά όχι μόνο σε ειδικότητες γιατρών, αλλά και σε άλλους εργαζόμενους. Κάτι που επισήμανε σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Θ» και η πρόεδρος των εργαζομένων του ΓΝΞ κ. Δώρα Πλαστήρα…
Η αποδυνάμωση του νοσηλευτικού ιδρύματος, συνεχίστηκε και με την πρόσφατη αποχώρηση του γνωστού χειρουργού κ. Φίλιππου Φιλίππου, με την Χειρουργική Κλινική του ΓΝΞ να χάνει ακόμη ένα δυναμικό στέλεχος, μετά την αποχώρηση του χειρουργού κ. Ανέστη Χιώτη.
Ωστόσο, το «μελανό» σημείο αναφορικά με την εν λόγω κλινική, έγκειται στους ειδικευόμενους ιατρούς – που λόγω covid δεν δύνανται να παρακολουθούν τα χειρουργεία, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ», ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Ν. Ξάνθης και Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν.Ξ κ. Γεώργιος Γεωργίου.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΔΥΟ ΘΕΣΕΙΣ – ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ
Αναλυτικότερα ο κ. Γεωργίου, εξήγησε στην «Θ» ότι:
Η Χειρουργική Κλινική δουλεύει. Έφυγε ένας γιατρός. Κανονικά βέβαια, πρέπει να προκηρυχτούν δύο θέσεις. Η θέση του κ. Φιλίππου και η θέση του κ. Χιώτη, η οποία δεν προκηρύχθηκε και αν αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα να προκηρυχθούν, να ψάξουμε να βρούμε κανέναν επικουρικό γιατρό.
Το μείζον πρόβλημα της Χειρουργικής Κλινικής, είναι οι ειδικευόμενοι. Δεν έχουμε ειδικευόμενους, διότι τα παιδιά λόγω του covid από την στιγμή που δεν μπαίνουν σε χειρουργεία, δεν έρχονται σε χειρουργικές ειδικότητες. Αυτό είναι ένα πρόβλημα και έτσι όπως έχει στηθεί το ΕΣΥ, πάντα υπήρχε η εντύπωση ότι θα υπάρχουν πάντα ειδικευόμενοι, οι οποίοι ειδικευόμενοι θα κάνουν την «λάντζα» (θα γράφουν τα ιστορικά και θα κάνουν τις «κατώτερες» δουλειές και όχι τις εξειδικευμένες). Όπως έχουν έρθει τώρα τα πράγματα, δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι, οπότε οι ειδικοί γιατροί αναγκάζονται να κάνουν και την δουλειά του ειδικευόμενου.
Το σύστημα πάσχει από ειδικευόμενους και αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνον του δικού μας νοσοκομείου. Είναι πρόβλημα όλων των νοσοκομείων της επικράτειας, γιατί λόγω covid, ειδικά σε χειρουργικές ειδικότητες, οι ειδικευόμενοι δεν μπαίνουν στα χειρουργεία, οπότε λένε «γιατί να πάμε σε μια χειρουργική κλινική και να μας έχουν να κάνουμε την ‘’λάντζα’’». Και κάποιοι δηλαδή που θέλουν να κάνουν χειρουργικές ειδικότητες, δεν μπαίνουν στα χειρουργεία και δεν παίρνουν την εκπαίδευση που θα έπρεπε να πάρουν.
Το αν θα μπουν χειρουργεία ή όχι, είναι θέμα και των αναισθησιολόγων. Αν ενισχυθεί το αναισθησιολογικό, θα μπορέσουμε να βάλουμε χειρουργεία.
Αυτήν την στιγμή, είμαστε 6 γιατροί (σ.σ. λείπει ένας χειρουργός, που δεν έχει εμβολιασθεί) και έχουμε 2-3 ειδικευόμενους.
ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΡΟΥΤΙΝΑΣ, ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΥΣ
Αναφορικά με τα χειρουργεία ρουτίνας, ο ίδιος επισήμανε ότι:
Τα χειρουργεία, δεν έχουν σχέση με τον αριθμό των χειρουργών. Τα χειρουργεία ρουτίνας, μπορούν να γίνουν, φτάνει να έχουμε αναισθησιολόγους. Οι ήδη υπάρχοντες χειρουργοί, είναι επαρκείς και μπορούν να βάλουν χειρουργεία. Αναφορικά με το αναισθησιολογικό, αυτή την στιγμή έχει 3 γιατρούς, εκ των οποίων οι 2 έχουν οργανική θέση εδώ και η 1 είναι με τρίμηνη απόσπαση – νομίζω – από την Κομοτηνή. Περιμένουμε να έρθει κάποιος με οργανική θέση, που είναι στα «χαρτιά» να έρθει. Οπότε, αν έρθει και αυτός και έχουμε 4 αναισθησιολόγους, τότε θα μπορέσουμε να βάλουμε χειρουργεία πιο άνετα. Φυσικά και σήμερα γίνονται χειρουργεία ρουτίνας. Λειτουργεί το κομμάτι αυτό, απλώς δεν έχουμε όλες τις μέρες που κανονικά έπρεπε να έχουμε. Αλλά γενικώς γίνονται χειρουργεία ρουτίνας. Αλίμονο.
ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΑΠΟΨΙΛΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
Τέλος, σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το αν αποψιλώνεται το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, αντί να ενισχυθεί – κάτι που σχολιάζει η τοπική κοινωνία – ο κ. Γεωργίου, απαντά:
Αυτό είναι ένα γεγονός. Το νοσοκομείο αποψιλώνεται και μιλούμε για όλες τις ειδικότητες.