Νοσοκομείο Ξάνθης: Έξαρση των εποχικών ιώσεων… Φουλαρισμένη η Παθολογική

Λειτουργεί με δύο μόνιμους και ιδιώτες-Αναμένονται δύο νέοι γιατροί

Σε έξαρση η γρίπη Α αλλά και άλλες εποχικές ιώσεις στην Ξάνθη, γεγονός που «φουλάρει» την παθολογική κλινική στο Νοσοκομείο Ξάνθης (η οποία συγχρόνως καλείται να διαχειριστεί και άλλα παθολογικά περιστατικά) αλλά και τα ιδιωτικά ιατρεία της Ξάνθης.

Εν τω μεταξύ, η παθολογική «μετρά» σήμερα μόλις δύο μόνιμους γιατρούς, ενώ συνεπικουρούν ιδιώτες. Στα θετικά του ρεπορτάζ, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι αναμένονται δύο νέοι γιατροί στην Παθολογική, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ», ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Γιάννης Σπανόπουλος. 

«ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ Η ΓΡΙΠΗ Α ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – «ΓΕΜΙΖΟΥΝ» ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΕΙΑ»

Πιο αναλυτικά ο ίδιος, τονίζει ότι «ο COVID υποχωρεί, αλλά έχει αρκετά περιστατικά η γρίπη Α. Είναι σε έξαρση αυτό το διάστημα και οι ευάλωτες ομάδες που έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, ακόμη και τώρα είναι καλό να το κάνουν. Ειδικά οι άνω των 65 και αυτοί που έχουν συνοδά νοσήματα. Καλό είναι επίσης οι νεότεροι πού συνωστίζονται και κυκλοφορούν να μην έρχονται σε μεγάλη επαφή με τους ηλικιωμένους, γιατί μετά καταλήγουν στην παθολογική. Πλέον έχουμε έρθει σε μία κανονικότητα σε σχέση με τον covid που επικρατούσε. Είμαστε στην κανονικότητα των εξάρσεων των ιώσεων του χειμώνα. Αναφορικά με την παθολογική κλινική του νοσοκομείου, περιμένουμε δύο παθολόγους που έκαναν τα χαρτιά τους και ενδεχομένως μέσα στον Ιανουάριο (ή αρχές Φεβρουαρίου) θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα βελτιωθούν κάπως τα πράγματα. Αρκετοί βέβαια από τους ιδιώτες γιατρούς συνεπικουρούν. Οι μόνιμοι σήμερα είναι δύο και νομίζω ότι σταμάτησαν και οι στρατιωτικοί να πηγαίνουν.  Τα ιδιωτικά ιατρεία είναι επίσης γεμάτα. Είναι η εποχή τους για τα παθολογικά, πνευμονολογικά ιατρεία. Έχουν έξαρση το χειμώνα οι βρογχίτιδες, οι ιώσεις, κάποιες πνευμονίες κλπ. 

Αναφορικά με την μάσκα, που την μάθαμε καλά κατά την περίοδο του covid, είναι καλό όταν κάποιος πηγαίνει σε κάποιο μικροβιολογικό εργαστήριο ή στο νοσοκομείο  (εκεί ίσχυε πάντα) ή σε ένα παθολογικό ιατρείο να τη φορά. Βέβαια στις άλλες μας δραστηριότητες (σούπερ μάρκετ, μαγαζιά κλπ) δεν χρειάζεται για όσους όμως δεν έχουν σοβαρά προβλήματα ή δεν είναι  ηλικιωμένοι».

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗ ΜΕ ΤΟ CLOWBACK»

Δοθείσης της ευκαιρίας, ο ίδιος αναφέρθηκε και στην εξέλιξη αναφορικά με το clowback, σημειώνοντας τα εξής:

«Το clowback, επανήλθε στο 40% με 50%. Δεν απέδωσαν τα μέτρα και γυρίσαμε ξανά στον ίδιο παρονομαστή. Εμείς, σαν Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα προσπαθήσουμε μήπως μπορέσουμε να έχουμε κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση για τα εργαστήρια. Κάποια εργαστήρια στον Έβρο (και έχουμε μία συνάντηση την επόμενη εβδομάδα για το θέμα) έχουν κλείσει και θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε όλο αυτό. Δεν φταίνε οι ασφαλισμένοι αλλά δεν γίνεται να συνεχίσουν να λειτουργούν έτσι στα εργαστήρια. Το clowback του μήνα που  πλήρωσαν ήταν 44,9%. Δεν γίνεται αυτό γιατί έχουν βάλει και τον δείκτη  μεσοσταθμικής εξομάλυνσης και κρατούν και από εκεί, ενώ παρακρατούν και το 1€ και τα 3€ και υποτίθεται ότι με το clowback τα ξαναβάζουν. Κάναμε μία τηλεδιάσκεψη ως ΑΜΘ και τους είπα ότι «αν δεν  το έχετε καταλάβει, είστε ζημιογόνες επιχειρήσεις». Βέβαια ένα εργαστήριο είναι λειτούργημα και για εμας που είμαστε χρόνια εδώ και γνωρίζουμε τον κόσμο και τα προβλήματά του, το κοινωνικό έργο υπάρχει. Ας μην μας αθροίζουν με την Αθήνα και μας βάζουν στο ίδιο «τσουβάλι» όλους. Έτσι θα προσπαθήσουμε οι πέντε πρόεδροι των ιατρικών συλλόγων της ΑΜΘ, να εξηγήσουμε πως για λόγους ακριτικούς, για λόγους εθνικούς, για λόγους προβληματικών δομών (δευτεροβάθμια νοσοκομεία) πρέπει να μας βάλουν ως κάτι ξεχωριστό. Να μας δώσουν ένα μπόνους, να μας βάλουν σε έναν χωριστό προϋπολογισμό κλπ και να μην μας αθροίζουν με την μισή Ελλάδα, που είναι στην Αθήνα».