Ο Άδωνις Γεωργιάδης στην «Θ»: «Κρίμα που ο Τσίπρας έχασε μια μεγάλη ευκαιρία…»

Με διαφωνίες και πολλές εκπλήξεις η χθεσινή ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση στην Βουλή

Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται και στην «διαμάχη» επί προσωπικού με την Κ. Παπακώστα

 

Με διαφωνίες και εκπλήξεις κύλησε η χθεσινή ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση στην Βουλή, αλλά και με μια άγρια κόντρα επί προσωπικού που εκτυλίχθηκε ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και την Κατερίνα Παπακώστα, κατά τη συζήτηση της περασμένης Τρίτης.

Αφορμή στάθηκε το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών το οποίο η κ. Παπακώστα είχε ψηφίσει ως βουλευτής της ΝΔ και τώρα το χαρακτήρισε κατάπτυστο.

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ….ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Η Ν. ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Εν τω μεταξύ μία δυσάρεστη έκπληξη, ήτοι ηχηρή διαφοροποίηση από την κομματική γραμμή της βουλευτού Β’ Πειραιά, Νίνας Κασιμάτη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ονομαστικής ψηφοφορίας, ήρθε τα ταράξει τα νερά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ψήφισε «παρών» και «όχι» στην ονομαστική ψηφοφορία.

«ΣΥΜΠΝΟΙΑ» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΕΠΤΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟΝ

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνον επτά προτάσεις συγκέντρωσαν την στήριξη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η αλλαγή του επίμαχου άρθρου 86 για την ευθύνη των υπουργών, ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας στις ενέργειες που συνδέονται με τα καθήκοντα του βουλευτή, η μείωση της πλειοψηφίας για την επιλογή μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, η εκλογή ως πέντε βουλευτών από τους απόδημους Έλληνες κι η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές.

 

«ΣΥΜΠΝΟΙΑ» ΚΑΙ ΜΕ ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΔ

Μάλιστα κατά την συζήτηση, διαφάνηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και δύο προτάσεις της ΝΔ. Δηλαδή την δυνατότητα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να αποφασίζει συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών και την εξομοίωση των στρατοδικών με τους τακτικούς δικαστές ως προς τις εγγυήσεις ανεξαρτησίας.

ΠΟΙΟΙ ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζαν οι δεκαοκτώ βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, καθώς, όπως είχε προαναγγελθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα ψήφισε μόνον ο κ. Λοβέρδος. Το ΚΙΝΑΛ δεν ήθελε να λάβει καμία διάταξη 180 θετικές ψήφους, ώστε να μην καταστεί η αναθεώρηση, στην επόμενη Βουλή, μιας πολιτικής δύναμης.

Παράλληλα, Πάνος Καμμένος και Βασίλης Λεβέντης δεν ήταν παρόντες, όπως και όλοι οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων πλην του κ. Σαρίδη.

Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική και φανερή. Κάθε βουλευτής υπέγραφε το ψηφοδέλτιο στο οποίο είχε “μαρκάρει” με “ναι”, “όχι” ή “παρών” την προτίμησή του για τις υπό αναθεώρηση διατάξεις. Υπήρχε δυνατότητα επιλογής προτάσεων από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, αλλά και μεμονωμένων προτάσεων που είχαν συγκεντρώσει τις απαραίτητες 50 υπογραφές.  Το 9σέλιδο ψηφοδέλτιο με ενσωματωμένες όλες τις προτάσεις είχε δοθεί από προχθες το βράδυ στους βουλευτές, ώστε να αποφευχθούν λάθη.

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: «ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΧΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ…»

Σχολιάζοντας στην «Θ» τα όσα συνέβησαν τόσο με την συζήτηση περί της Συνταγματικής Αναθεώρησης όσο και την διαμάχη μεταξύ του ιδίου και της κ. Παπακώστα, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε επακριβώς ότι «είναι πραγματικά κρίμα που ο κ. Τσίπρας άφησε να περάσει έτσι μια μεγάλη ευκαιρία, χωρίς να μιλήσουμε για την ανάγκη να μπορεί να ιδρύονται στην Ελλάδα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και να αλλάξουμε τον ορισμό του δάσους έτσι ώστε να είναι πιο ξεκάθαρες οι επενδύσεις αλλά και το πώς θα μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Τα βασικά θέματα που έπρεπε να εξεταστούν ήταν το περιβάλλον, τα πανεπιστήμια και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

 

«ΗΤΑΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ Κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ…»

Σε ότι αφορά την διαμάχη, επί προσωπικού μεταξύ αυτού και της κ. Κατερίνας Παπακώστα ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε με έμφαση ότι «η κ. Παπακώστα έκανε την επιλογή της. Εξελέγη με την Νέα Δημοκρατία, πρόδωσε τις απόψεις της και στηρίζει τον κ. Τσίπρα».