Το αρδευτικό έργο, η συνάντηση με Αραχωβίτη και η ζημιά των καπνών στην «ατζέντα» της συνέντευξης
Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη συναντήθηκε προχθες (Τρίτη 9 Οκτωβρίου) το προεδρείο του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), όπου συζητήθηκαν όλα τα καίρια θέματα τα οποία απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας.
Στη συνάντηση αυτή, η οποία έγινε μέσα σε πολύ καλό κλίμα, συμμετείχαν εκ μέρους του Συνδέσμου, ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ κ. Αλέξανδρος Κοντός, οι δύο αντιπρόεδροι κ.κ. Νικήτας Πρίντζος και Νίκος Κουτλιάμπας, ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Σκιαδάς και το μέλος του ΔΣ κ. Βασίλης Παρόλας.
Στο επίκεντρο της συζήτησης η οποία διήρκεσε πάνω από 1,5 ώρα, βρέθηκε η γενικότερη λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα και πώς αυτό θα αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία του, που τόσο πολύ επλήγησαν τις προηγούμενες δεκαετίες.
Ο κ. Αραχωβίτης επιβεβαίωσε ότι, μέχρι το τέλος του έτους θα κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο που διέπει τους συνεταιρισμούς και τις συνεταιριστικές οργανώσεις και ζήτησε από τον ΣΑΣΟΕΕ να συμβάλει με τις παρατηρήσεις του στη διαμόρφωση ενός νόμου, ο οποίος θα αναβαθμίσει το ρόλο του συνεταιριστικού κινήματος ως βασικού μοχλού της αγροτικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Στη συνάντηση έγινε ακόμη αναφορά για το θέμα των χρεών που αντιμετωπίζουν αρκετοί συνεταιρισμοί, με τον Σύνδεσμο να ζητάει ταχύτερες διαδικασίες των εκκαθαρίσεων, όρους εξυπηρέτησης των οφειλών στα πρότυπα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και αναστολή των δικαστικών διώξεων όσο διαρκεί η εκκαθάριση.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην όξυνση του φαινομένου της «μαύρης» οικονομίας στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα -λόγω κυρίως των μεγάλων βαρών από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές- καθώς και στις αθρόες ελληνοποιήσεις στην κτηνοτροφία, ελλείψει ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά.
Ακόμη, έγινε αναφορά στο θέμα των ανακτήσεων, και σε κάποιες στρεβλώσεις που αφορούν στις επιδοτήσεις οι οποίες σχετίζονται με το «πρασίνισμα».
Τέλος, το προεδρείο του ΣΑΣΟΕΕ επανέφερε το θέμα των αποζημιώσεων σε καλλιέργειες που καταστράφηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού και οι οποίες δεν αποζημιώνονται βάσει του ισχύοντος Κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδειξε απόλυτα ενημερωμένος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι χιλιάδες αγρότες και το συνεταιρίζεσθαι, ενώ ζήτησε από τον ΣΑΣΟΕΕ να αποτελέσει έναν αξιόπιστο σύμβουλο του υπουργείου, καταθέτοντας τις προτάσεις του για κάθε μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία.
«ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ – ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΥΠΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ…ΩΡΙΜΟ»
Για την συνάντηση αυτή μίλησε στην «Θ» ο Πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός ο οποίος ανέφερε οτι «για το αρδευτικό του κάμπου είχαμε μια θετική εξέλιξη με πολύ μεγάλη καθυστέρηση στο ΣτΕ, όμως φοβάμαι ότι δεν υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι που υπήρχαν και είχαν εγκριθεί από την ΕΕ για την υλοποίηση του έργου. Θα πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, να δούμε αν υπάρχουν υπόλοιπα από το πρόγραμμα και εάν δεν υπάρχουν να πάει στην νέα προγραμματική περίοδο και να ενταχθεί και πάλι. Προφανώς έχουν πάει για άλλα έργα. Δεν είναι δυνατόν για εννέα χρόνια να κρατείται ένα τόσο μεγάλο ποσόν ανεκμετάλλευτο. Εγώ βέβαια είπα στον υπουργό, ότι αυτό είχε δημοπρατηθεί, ότι υπάρχει ανάδοχος. Είχε μπει ο ανάδοχος, είχε ξεκινήσει το έργο και σταμάτησε. Άρα δεν είναι ένα…ώριμο έργο απλώς. Είναι ένα έργο υπό υλοποίηση. Έγινε διαγωνισμός, μπήκε ο εργολάβος και έπειτα σταμάτησε. Εγώ βλέπω ότι ο κ. Αραχωβίτης είναι πρόθυμος για να υλοποιήσει το έργο. Δεν είδα αρνητικό κλίμα και θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Όμως από εκεί και πέρα θα πρέπει να κάνει μια έρευνα ο υπουργός για να δει που βρίσκεται η κατάσταση. Το μεγαλύτερο θέμα για κάθε έργο που γίνεται είναι τα διαθέσιμα. Του είπα ότι αυτά έχουν εγκριθεί από την ΕΕ και είναι δεν απλά μια μελέτη που θα την εγκρίνουμε για να βρούμε τους πόρους. Έχουν εγκριθεί αυτά. Γενικά χρειάζεται διερεύνηση και χρειάζεται να δουν που πάμε από εδώ και πέρα για να υλοποιηθεί. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα για εμένα».
«ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ – ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ»
«Είναι πολύ μεγάλο κομμάτι και δυστυχώς πέρασαν πάρα πολλά χρόνια από την ένταξή του και την έναρξη των εργασιών. Πέρασαν εννέα χρόνια» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «υπήρξε μια τεράστια προσπάθεια πρώτα από όλα για να γίνει η μελέτη. Διότι η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους, μετά πήραμε έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τέσσερα υπουργεία, έγκριση διαχείρισης νερού από το ΠΕΧΩΔΕ τότε, έγιναν πολλά ταξίδια για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τους απαιτούμενους πόρους και έγινε και ένας απόλυτα τίμιος διαγωνισμός για τον οποίο δεν υπήρξε καμία μα καμία διαμαρτυρία ή προσφυγή από άλλους ενδιαφερόμενους προς την εταιρία που πήρε το έργο…καταλαβαίνετε λοιπόν ότι για να γίνουν όλα αυτά χρειάστηκε τεράστια προσπάθεια».
«ΚΑΚΗ Η ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΠΝΑ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ – ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΑ»
Σε ο,τι αφορά τα άλλα θέματα που τέθηκαν στο «τραπέζι» της συζήτησης ο κ. Κοντός αναφέρει ότι «το μεγάλο θέμα επίσης που συζητήσαμε είναι τι γίνεται με τους καπνοπαραγωγούς, διότι φέτος η χρονιά είναι πάρα πολύ κακή. Τα καπνά είναι και ποιοτικά υποβαθμισμένα αλλά και σε ποσότητα πολύ λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά και θα πρέπει η πολιτεία και ο ΕΛΓΑ να στηρίξουν τους ανθρώπους αυτούς, που ο,τι υπέστησαν το υπέστησαν από τις κακές καιρικές συνθήκες. Οι καπνοπαραγωγοί πληρώνουν εισφορές κανονικά κάθε χρόνο και δεν είναι δυνατόν για μια χρονιά που έχουν θέμα, να μην υποστηριχθούν. Με τις πολλές βροχοπτώσεις υποβαθμίστηκε η ποιότητα και είχαμε και ασθένειες. Εκτός αυτού βέβαια υπάρχει πολύ μεγάλο θέμα και με τα πιπέρια στην Ξάνθη. Εκεί ήδη ο ΕΛΓΑ κάνει εκτιμήσεις για να αποζημιώσει τους παραγωγούς, όμως το μεγάλο θέμα είναι τα καπνά στην Θράκη και γενικότερα ο μπασμάς στην Ελλάδα. Προβλήματα έχουμε και στον Νομό Σερρών. Όπου υπάρχει μπασμάς έχουμε θέμα. Είπα γενικότερα στον υπουργό για τις ζημιές σε καπνά και σε πιπέρια. Και σε αυτά ο υπουργός είπε ότι προσπαθούν να βρουν μια λύση. Είχαμε ζημιές σε όλη την Ελλάδα, όμως ζημιές σε τέτοια έκταση, είχαμε στην Θράκη. Άρα έχω την εικόνα ότι μπορούν να βρεθούν τα χρήματα. Εδώ απαιτείται πλέον πολιτική βούληση για να αποζημιωθούν οι άνθρωποι αυτοί και τα ποσά τα οποία χρειάζονται δεν είναι υπέρογκα. Είναι νούμερα που μπορεί να καλύψει ο ΕΛΓΑ».