Ο «απόηχος» της επίσκεψης Σταϊκούρα στην Ξάνθη…

Σπ. Τσιλιγγίρης- Μ. Φανουράκης: Σημαντική και αποδοτική επίσκεψη

Στ. Μωραΐτης: Δεν απάντησε για τα σημαντικά προβλήματα της περιοχής

 

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση κινούνται οι απόψεις των φορέων της Ξάνθης, που είχαν επαφές με τον Υπουργό Οικονομικών κατά την ενταύθα επίσκεψη του Χρ. Σταϊκούρα. Τόσο ο βουλευτής Σπ. Τσιλιγγίρης, όσο και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαν. Φανουράκης, δήλωσαν στη «Θ» ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, βάζοντας θετικό πρόσημο στην επίσκεψη, ενώ από την δική του πλευρά ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Στ. Μωραΐτης, δήλωσε επιφυλακτικός, εκφράζοντας μάλιστα και την δυσφορία του, για το γεγονός, ότι ο ΥΠΟΙΚ δεν έδωσε ουσιαστικές απαντήσεις σε ερωτήσεις αναφορικά με τα μείζονα προβλήματα που αφορούν στην τοπική οικονομία της Ξάνθης.

 

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΕΜΠΡΑΚΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ

Αναλυτικότερα ο κ. Τσιλιγγίρης ανέφερε στην «Θ» ότι:

Η επίσκεψη του κ. Σταϊκούρα αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον Νομό Ξάνθης και αποτυπώνει και με νούμερα ότι στάθηκε κοντά στις μικρομεσαίες και στις μεγάλες επιχειρήσεις του νομού μας και κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και τώρα.

Ο κ. Σταϊκούρας – και κατ΄επέκταση η κυβέρνηση – γνωρίζει πάρα πολύ καλά την οικονομική κατάσταση της περιοχής και το θέμα του 12%, δρομολογείται για να λήξει.

Είμαι λοιπόν ικανοποιημένος από την επίσκεψη του Υπουργού Οικονομικών. Το πρόσημο είναι θετικό.

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΓΙΑ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ, Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ

Μιλώντας από την δική του πλευρά ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης επισήμανε ότι:

Θεωρώ ότι η επίσκεψη του κ. Σταϊκούρα στην Ξάνθη και ιδιαίτερα στην Θράκη είχε μια ιδιαίτερη συμβολή. Ήταν ουσιαστική αλλά και τεκμηριωμένη. Είδαμε έναν υπουργό ο οποίος ήξερε, γνώριζε και είχε και άποψη. Είδαμε έναν υπουργό ο οποίος έλεγε και «όχι» και ο Δήμαρχος Ξάνθης θεωρεί ότι η Θράκη και η Ξάνθη δεν έχει ανάγκη από μια αποσπασματική καταγραφή απόψεων, προτάσεων, δράσεων και ιδεών. Ο Δήμος Ξάνθης πιστεύει ότι η μεγαλύτερη συνεισφορά του υπουργού για την ανάπτυξη της Ξάνθης και της Θράκης θα ήταν μέσα από νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει την δυνατότητα να προωθήσει το υπουργείο και από διαδικασίες ελέγχου που επίσης έχει την δυνατότητα να ασκήσει και να συμβάλλει στην υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων. Επάνω λοιπόν σε αυτήν την σκέψη, οι προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμος Ξάνθης στον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, είναι προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τις παραπάνω αναλύσεις και διαπιστώσεις και ακολουθούν μια λογική στοχευμένης προσέγγισης για την απαιτούμενη δράση από το υπουργείο.

Κατατέθηκαν προτάσεις που διακρίνονται σε δύο ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά σε θέματα κρίσιμα για την ανάπτυξη και την βελτίωση γενικά της θέσης και της περιφέρειας και της Θράκης και η δεύτερη ενότητα αφορά σε ειδικές παρεμβάσεις για την χωρική ενότητα του Δήμου Ξάνθης. Ήταν μια σειρά προτάσεων μερικές από τις οποίες ανακοίνωσε και υλοποίησε ο κ. Σταϊκούρας αλλά και κάποιες προτάσεις που θα εξετάσει και όπως έχει δείξει – και είπε και ο ίδιος προχθές – έχει μια πολύ εμπεριστατωμένη και πολύ καλή ομάδα συνεργατών, οι οποίοι σε συνεργασία και με τους αντίστοιχους διοικητικούς υπαλλήλους και συνεργάτες του Δήμου Ξάνθης, προωθούν αυτές τις προτάσεις για να δούμε πόσες από αυτές μπορούν να υλοποιηθούν.

Θεωρώ στα πλαίσια της παρούσας πρότασης και αναφοράς του Δήμου Ξάνθης προς το Υπουργείο Οικονομικών για την ανατροπή της υφιστάμενης δυσχερούς κατάστασης που υπάρχει στην Ξάνθη και στην Θράκη, η πολιτεία οφείλει να δράσει συντονισμένα, λαμβάνοντας μέτρα άμεσης απόδοσης, ενώ ειδικά για την Θράκη θα πρέπει να διατηρηθεί ένας επαρκής και ανοικτός λογαριασμός οικονομικής τροφοδότησης όλων αυτών των δράσεων που έχουν προτείνει ο Δήμος Ξάνθης αλλά και οι άλλοι δήμοι.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΠΘ

Αναφορικά με την γενικότερη παρουσία του υπουργού – πέραν του Δήμου Ξάνθης – ο κ. Φανουράκης σημείωσε ότι:

Ήταν πάρα πολύ σημαντική. Πήγε στο επιμελητήριο, είπε σημαντικά πράγματα για την οικονομία της πόλης, ενώ ήταν ουσιαστική και καταλυτική η παρέμβαση και η όλη δράση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το drone που θα δημιουργηθεί για να δώσουμε λύσεις όχι μόνο στα θέματα του Υπουργού Αμύνης αλλά και στα θέματα δημόσιας υγείας (να πηγαίνουν φάρμακα σε απομακρυσμένα νησιά κλπ).

 

ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 14 ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΤΟ 12% – ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Τέλος ο κ. Μωραίτης από την δική του πλευρά επισήμανε ότι:

Δέκα χρόνια αναμονής – πηγαίνουμε στα έντεκα – και περιμέναμε να δούμε «άσπρη μέρα» από το 12%. Η περσινή πρωτοβουλία του κ. Πρωθυπουργού (η θαρραλέα αυτή πρωτοβουλία) μας έφερε άνεμο αισιοδοξίας. Πέρασαν 14 μήνες και δεν έγινε απολύτως τίποτε. Το μόνο που έγινε ήταν 5 τροποποιήσεις του νόμου, 5 ΚΥΑ και 3-4 εγκύκλιοι για τον ΟΑΕΔ. Όμως το ζήτημα είναι δαιδαλώδες και δεν μπορεί να λυθεί σύμφωνα με την άποψη του κ. Σταϊκούρα, όπως την ακούσατε. Θα περιμένουμε λοιπόν ακόμη τρεις μήνες και θα δούμε τι μπορεί να γίνει. Μας είπε ότι μέχρι 30-12 θα λυθεί το θέμα γιατί είναι πολύ δύσκολο και δαιδαλώδες. Οι 154 επιχειρήσεις είναι αυτές που προσκόμισαν δικαιολογητικά, αυτές που είχαν κάνει προσφυγές και αυτές που δικαιούνται να πάρουν. Οι υπόλοιποι εξαφανίσθηκαν, έκλεισαν ή δεν έκαναν προσφυγές και δεν προσκόμισαν τα δικαιολογητικά. Δηλαδή αυτήν την στιγμή είναι το 1/10 περίπου, το οποίο θα ικανοποιηθεί, εφόσον και εάν όλα πάνε καλά.

Οι 154 επιχειρήσεις είναι αυτές που έχουν προσφύγει και είχαν λόγο να υποβάλλουν τα χαρτιά τους. Αυτό το νούμερο μας είπε ο κ ,Σταϊκούρας (154). Δηλαδή οι υπόλοιποι που είτε έκλεισαν είτε δεν είχαν προσφύγει είτε δεν υπέβαλλαν τα χαρτιά τους, δεν θα πάρουν απολύτως τίποτε. Δυστυχώς. Ούτε όμως και για αυτούς τους 154 εδώ και 14 μήνες δεν μπορούν – παρόλη την προσπάθεια και την θαρραλέα πρωτοβουλία του πρωθυπουργού – ακόμη να ολοκληρώσουν το έργο για να μπορέσουν να ικανοποιηθούν.

 

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ ΠΟΥ «ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ» ΑΛΥΠΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Σχολιάζοντας την αναφορά του προς τον κ. Σταϊκούρα,  ιδιαίτερα για τον Νομό Ξάνθης που χτυπήθηκε «αλύπητα» όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Μωραίτης επισήμανε ότι:

Δεν υπήρξε καμία απάντηση στο θέμα αυτό. Μου προσκόμισε όπως είδατε, στοιχεία τα οποία είχε από το Υπουργείο Οικονομικών. Η Ξάνθη πήρε 100 εκατομμύρια αλλά δεν μας είπε από πού ήταν αυτά.  Τα 100 εκ. ήταν από την επιστρεπτέα και από τα ΤΕΠΙΧ. Τα ΤΕΠΙΧ είναι δάνεια τα οποία θα επιστραφούν πίσω κάποια στιγμή. Όταν του έθεσα το θέμα, ότι έχουμε χτυπηθεί περισσότερο και αλύπητα, ενώ άλλες περιοχές με λιγότερο κόστος όπως η Αττική και ένας δήμος της Φλώρινας, της Κοζάνης και της Καλύμνου πήραν 4000 γιατί δεν μπόρεσαν να δουλέψουν για 10 μέρες τα Χριστούγεννα με click away, εκεί δεν μου απάντησε τίποτα.

 

ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙ ΝΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ – ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΩΣ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ

Κλείνοντας ο κ. Μωραίτης σημείωσε ότι:

Θα περιμένουμε ως το τέλος του έτους και μετά θα τα ξαναπούμε, διότι έχουμε κουραστεί να χειροκροτούμε και να παίρνουμε τις αρνητικές απαντήσεις και να γίνεται αυτό που γίνεται ως τώρα. Έχουμε στείλει 10 φορές έγγραφα για να κάνουν διορθώσεις. Δεν έχουν νομικούς στα υπουργεία; Δεν έχουν υπηρεσίες και εξειδικευμένο προσωπικό να λύσουν αυτά τα θέματα; Έπρεπε δηλαδή το ΕΒΕ Ξάνθης να στείλει την γνωμοδότηση του Δικηγόρου κ. Τσιλιγγίρη για να διορθωθεί εκείνη η ανοησία που είχαν κάνει στην τροπολογία; Όλα αυτά μας έχουν κουράσει, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι διαφορετικό. Περιμένουμε έστω και μέχρι τέλος του έτους να μπορέσουν να ανακουφιστούν όλες αυτές οι επιχειρήσεις που κατόρθωσαν και υπέβαλλαν τα χαρτιά τους για να γίνει συμψηφισμός. Οι περισσότερες από αυτές χρωστούν. Κάποιες δεν χρωστούν. Όλες όμως είναι σε δύσκολη θέση και αυτοί που δεν χρωστούν, μπορούν με τα χρήματα αυτά να κάνουν μια νέα επένδυση και να κάνουν προσλήψεις ενώ εκείνοι που χρωστούν, να διασωθούν και να προχωρήσουν και αυτοί σε προσλήψεις ή επεκτάσεις. Άρα οι 154 επιχειρήσεις που είναι στην περιοχή μας θα πρέπει να ικανοποιηθούν για να μπορέσουμε να δούμε κάποιο «πράσινο φως». Λόγια και αριθμούς, έχουμε ακούσει επανειλημμένως. Στην πράξη μετρούν όλα αυτά και βλέποντας την κοινωνία μας και τις επιχειρήσεις μας, καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι λένε τα νούμερα και τι λένε οι πράξεις.

Για όσες επιχειρήσεις δεν προσέφυγαν, θα πάρουν κάποιες εταιρείες για το 2014 και το 2015, τα οποία δεν έχουν παραγραφεί. Μόνον αυτές και αυτές με υπερπροσπάθεια του ΕΒΕ Ξάνθης, αφού αποστείλαμε την γνωμοδότηση του νομικού κ. Τσιλιγγίρη.