Στην καθιερωμένη εκδήλωση στο πλαίσιο των «Ελευθερίων» της πόλης
Εγκαινιάσθηκε και η έκθεση φωτογραφίας : «Εύζωνες / Οι Φύλακες των Αφανών
Με πρωταγωνιστές της βραδιάς τους κ. Θωμά Βουγιουκλή και Αλέξανδρο Λάππα, οι οποίοι βραβεύθηκαν απο τον Δήμο Ξάνθης για την προσφορά τους ως επιστήμονες, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση στο δημαρχείο της πόλης, στο πλαίσιο των «Ελευθερίων» της Ξάνθης.
Ο Oμότιμος Καθηγητής Μαθηματικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Θωμάς Βουγιουκλής και ο Διευθυντής Ερευνών, Φυσικός, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης Αλέξανδρος Λάππας, μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης για την τιμητική αυτή διάκριση.
«ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΓΝΩΣΤΗ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΕΡΕΩΜΑ»
Υπενθυμίζεται οτι την εισήγηση για την επιλογή των δύο προσώπων, έκανε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «4 οκτωβρίου 1919. Συμπληρώνονται αισίως 99 χρόνια απο την ημέρα που σηματοδότηση την απελευθέρωση όχι μόνο της Ξάνθης, αλλά και ολόκληρης της Θράκης. Είθισται αυτήν την ημέρα να τιμούμε ανθρώπους οι οποίοι κάνουν γνωστή στο παγκόσμιο στερέωμα την Ξάνθη, ανθρώπους οι οποίοι προσφέρουν στην κοινωνία, ανθρώπους που προσφέρουν στο περιβάλλον, στις τέχνες και φέτος ανθρώπους που προσφέρουν στις επιστήμες. Βρίσκομαι ανάμεσα σε δύο καταξιωμένους (όχι απο τον Δήμο Ξάνθης αλλά απο την ίδια την κοινωνία) καθηγητές, τον κ. Θωμά Βουγιουκλή και τον κ. Αλέξανδρο Λάππα. Είμαι χαρούμενος, γιατί με πρόταση του δημάρχου, αυτήν την ημέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης, ομόφωνα, τιμά και δίνει το χρυσό μετάλλιο της πόλης, σε δύο καταξιωμένους συμπολίτες μας που έχουην κάνει γνωστή την Ξάνθη στο παγκόσμιο στερέωμα, αλλά πάνω απο όλα μας έκαναν εμάς τους ίδιους υπερήφανους».
«ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΜΑΖΙ»
Μάλιστα ο κ. Δημαρχόπουλος αποκάλυψε οτι ο ίδιος φοίτησε στο ίδιο γυμνάσιο και στο ίδιο λύκειο με τον κ. Αλέξανδρο Λάππα, σχολιάζοντας οτι «αυτός τα κατάφερε και έγινε καθηγητής νανοτεχνολογίας, εγώ δεν τα κατάφερα και έγινα…δήμαρχος. Τον Θωμά Βουγιουκλή, τον είχα δάσκαλο κάποια στιγμή, πριν γίνω δήμαρχος, στην εξομοίωση πτυχίου. Είναι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας. Είναι άνθρωποι με τους οποίους μεγαλώσαμε μαζί και αυτό μας κάνει ακόμη πιο περήφανους σήμερα για αυτό και η πόλη, με αυτό το ελάχιστο (που θεωρούμε οτι είναι η ύψιστη τιμή για τον δήμο) προσπαθεί να ανταποδώσει αυτήν την προσφορά τους στην πόλη».
«ΜΕ ΕΞΕΠΛΗΞΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ –ΘΕΩΡΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΞΑΝΘΙΩΤΗ»
Απο την πλευρά του ο κ. Θωμάς Βουγιουκλής επισήμανε οτι «εγώ δεν είμαι της ίδιας ηλικίας με τον κ. Δήμαρχο αλλά νομίζω οτι απο το 1974 που είμαι στην Ξάνθη, μπορώ να θεωρήσω τον εαυτό μου Ξανθιώτη. Με εξέπληξε η πρόταση γιατί εμείς οι ακαδημαϊκοί δεν έχουμε μεγάλη επαφή με τα τεκταινόμενα της πόλης, αν και σε διάφορες εκφάνσεις έχουμε συμμετοχή σε εκδηλώσεις. Για αυτό θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και στον κ. Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς ήταν πραγματικά μια μεγάλη έκπληξη».
«ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΚΗ ΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑ»
«Η τιμή είναι ιδαίτερη γιατί είναι η πόλη στην οποία μεγάλωσα και πήρα τα πρώτα σταθερά βήματα στην βασική μου παιδεία» ανέφερε απο την δική του πλευρά ο κ. Αλέξανδρος Λάππας, σημειώνοντας οτι «είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που έχω καταφέρει μέσα απο την επιστημονική μου πορεία στις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής να μπορώ να μιλώ για την Ξάνθη. Οπότε για εμένα αυτό, είναι μοναδική τιμή. Θέλω να ευχαριστήσω τον δήμο, τον δήμαρχο, το δημοτικό συμβούλιο και όλους όσοι συνηγόρησαν σε αυτήν την βράβευση. Δεν το περίμενα. Εξεπλάγειν πραγματικά. Είμαι συνηθισμένος διαφορετικά σε βραβεύσεις, λόγω του ακαδημαϊκού χώρου και αυτό είναι κάτι ιδιαίτερο, που αφορά τις «ρίζες» μας και πραγματικά είναι ιδιαίτερη η τιμή και διαφημίζει την Ξάνθη (μέσω εμού) σε πολλά μέρη στον κόσμο».
«ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΥΖΩΝΑΣ, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΥΖΩΝΑΣ»
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της έκθεσης «Εύζωνες / Οι Φύλακες των Αφανών» στην Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης, παρουσία Ξανθιωτών ευζώνων που υπηρέτησαν στην Προεδρική Φρουρά, οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και θυμήθηκαν τα χρόνια της θητείας τους.