Ο Κ. Βενετίδης για την καταπολέμηση κουνουπιών: Αδειοδοτηθήκαμε και ψεκάσαμε εγκαίρως- Συνεχίζουμε ως τα τέλη Οκτωβρίου

Θετικός ο φετινός απολογισμός στην ΠΑΜθ-Μόνο δύο κρούσματα Δυτ. Νείλου… κι αυτά αμφιλεγόμενα

Σχεδιάζουμε από τώρα το επόμενο πρόγραμμα, αν και βρισκόμαστε στον δεύτερο χρόνο του τρέχοντος, σημειώνει στην «Θ» ο Θεμ. Αντιπ/ρχης Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ

 

Με δύο μόλις κρούσματα Ιού του Δυτικού Νείλου και αυτά «αμφιλεγόμενα» αφού οι νοσούντες ήταν μετακινούμενοι στην δική μας περιοχή, πέρασε η «σεζόν» της καταπολέμησης των κουνουπιών.

Παρόλα αυτά, οι δράσεις των ψεκασμών συνεχίζονται έως τα τέλη Οκτωβρίου και κάθε Περιφερειακή Ενότητα της ΑΜΘ, διαθέτει από ένα συνεργείο ώστε να επέμβει ανά πάσα στιγμή, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Βενετίδης.

Ο ίδιος μιλά για τον «απολογισμό» της όλης δράσης, την «συνταγή» της φετινής επιτυχίας αλλά και τα «μελανά» σημεία, που θα ληφθούν υπόψη κατά τον σχεδιασμό του επόμενου τριετούς προγράμματος, που θα ξεκινήσει προσεχώς, αν και ακόμη το τρέχον τριετές πρόγραμμα διανύει την δεύτερη χρονιά του.

ΕΓΚΑΙΡΗ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΨΕΚΑΣΜΩΝ, ΕΓΚΑΙΡΗ ΚΑΙ Η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΚΜΑΙΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ – ΜΟΝΟΝ 2 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΙΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΑ… ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΦΕΤΟΣ

Αναλυτικότερα ο κ. Βενετίδης εξήγησε στην «Θ» ότι:

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, ξεκίνησε φέτος τέλος Μαρτίου, με τις απαραίτητες προνυμφοκτονίες. Για πρώτη φορά κάναμε αεροψεκασμούς προνυμφοκτονίας τον Απρίλιο (γιατί παρότι οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές, εντοπίσαμε προνύμφες σε  όλα τα υγρά σημεία). Επίσης είχαμε λάβει έγκαιρα και την αδειοδότηση για ακμαιοκτονία από αέρος, οπότε φέτος κατά γενική ομολογία ήταν ίσως η καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών. Ο βασικός μας στόχος ήταν να εξαλείψουμε τον ιό του Δυτικού Νείλου – γιατί υπήρχε και η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα μας και κατ΄επέκταση στην περιφέρειά μας – και έτσι με το πρόγραμμα των πουλερικών, ελέγχαμε έγκαιρα τις περιοχές που εμφανίζονταν ιός του Δυτικού Νείλου. Εκεί που εμφανίζονταν ιός είτε από κουνούπια – φορείς είτε από τα κοτόπουλα, οι δράσεις μας αυξάνονταν. Έτσι λοιπόν καταφέραμε να ελέγξουμε τον ιό του Δυτικού Νείλου και φέτος είχαμε μόνο 2 κρούσματα (σε σχέση με άλλες χρονιές που είχαμε 30 ή 90) και μάλιστα ίσως αυτά να μην προέρχονταν καν από την περιφέρειά μας, γιατί ήταν «αμφιλεγόμενα». Τα άτομα δηλαδή ήταν μετακινούμενα στην περιοχή μας, από άλλη περιοχή. Έτσι, είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι.

 

ΜΙΚΡΗ ΑΣΤΟΧΙΑ Η ΟΧΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΒΡΟ, ΑΛΛΑ…ΛΥΘΗΚΕ ΩΣ ΤΟΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΓΟΥΣΤΟ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ  ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Επιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι:

«Μελανό» σημείο σε όλη αυτήν την διαδικασία, ήταν για ένα διάστημα (από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Αυγούστου περίπου) κάποια προβλήματα όχλησης – κυρίως – στην περιοχή του Έβρου και ιδιαίτερα στο βόρειο κομμάτι του Νομού Έβρου. Εκεί, ίσως υπήρχε κάποια αστοχία από τα επίγεια συνεργεία. Εντοπίσαμε το πρόβλημα, αμέσως διπλασιάσαμε τις δράσεις μας – γιατί πραγματικά η όχληση ήταν μεγάλη – και για αυτό θεωρήσαμε ότι ίσως δεν έγινε καλή προνυμφοκτονία σε αυτήν την περιοχή και αμέσως κάναμε πέντε δράσεις ακμαιοκτονίας από αέρος στην εν λόγω περιοχή. Οπότε και εκεί το πρόβλημα είχε λυθεί μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Κατά τα άλλα, το πρόγραμμα συνεχίζονταν κανονικά, μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ ακόμη και τώρα έχουμε αφήσει κάποια συνεργεία και συγκεκριμένα ένα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, μήπως και παρουσιαστεί κάτι, διότι ακόμη και τώρα ο ιός του Δυτικού Νείλου δύναται να εμφανιστεί, από μεταφερόμενα πουλιά. Άρα τόσο η έγκαιρη ακμαιοκτονία όσο και η έγκαιρη αδειοδότηση για ακμαιοκτονία από αέρος, συντέλεσαν σημαντικά στην όλη κατάσταση. Άρα οι δύο στόχοι, δηλαδή το να ελέγξουμε τον ιό του Δυτικού Νείλου και το να εξαλείψουμε την όχληση όπου υπήρχε, επετεύχθησαν. Στο μεν πρώτο θεωρώ ότι πήγαμε άριστα. Στο δε δεύτερο, πλην της περιοχής του Έβρου – για περίπου 20 μέρες κατά τις οποίες όμως είχαμε έντονη δράση – επίσης.

ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΑΝ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ

Επίσης ο κ. Βενετίδης υπογράμμισε ότι:

Ήμασταν σε καθημερινή βάση επάνω στο πρόβλημα. Είναι δύσκολη η διαχείριση των κουνουπιών όπως έχουμε ξαναπει. Όταν έχεις 40 συνεργεία σε όλη την Περιφέρεια (σε μια μεγάλη περιφέρεια με μεγάλους υγροβιότοπους, υγρασία, πολύ αυξημένη θερμοκρασία) που καταπολεμούν κάθε μέρα, είναι πιθανόν να υπάρξουν και κάποιες αστοχίες. Θεωρώ ότι του χρόνου, δεν θα υπάρχουν αυτές.  Αυτός είναι ο δεύτερος χρόνος του προγράμματος. Έχουμε ακόμη έναν. Ωστόσο, ευελπιστούμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσουμε να σχεδιάζουμε για  την επόμενη τριετία, βλέποντας τι πήγε καλά και τι δεν πήγε, ώστε να βελτιώσουμε κάποια σημεία. Υπολογίζουμε ότι θα είναι ένα πρόγραμμα εφάμιλλο αυτού. Θα το σχεδιάσουμε, ώστε λόγω των μεγάλων γραφειοκρατικών  αγκυλώσεων που υπάρχουν σε αυτά τα προγράμματα, να είμαστε έγκαιροι ώστε να μην υπάρχουν «κενά» μεταξύ των δυο προγραμμάτων.  Το πρόγραμμά μας είναι έτσι διαμορφωμένο και ευέλικτο, ώστε να μπορούμε να το μετακινούμε.

Αν για παράδειγμα, δούμε ότι υπάρχει πρόβλημα σε κάποια περιοχή ή εντοπίσουμε κάτι επικίνδυνο, ανά πάσα στιγμή μπορούμε να στείλουμε συνεργείο και να κάνουμε και ψεκασμούς, αν και ξέρετε ότι πολλές φορές τα προγράμματα αυτά εξαρτώνται και από τα καιρικά φαινόμενα. Σε περιόδους με έντονες βροχοπτώσεις – για παράδειγμα – το πρόγραμμα «αστοχεί». Κατά γενική ομολογία όμως, φέτος ήταν η καλύτερη χρονιά, πλην του διαστήματος, όπως προανέφερα, στον Έβρο.