Ο κακός χαμός στην χθεσινή λογοδοσία της δημοτικής αρχής

Ο «κακός χαμός» στην χθεσινή-εξ αναβολής συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης στα πλαίσια της λογοδοσίας της δημοτικής αρχής. Την συνεδρίαση απασχόλησαν ουσιαστικά δύο θέματα, αυτό του οικονομικού απολογισμού των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών 2025, μετά από ερώτηση της παράταξης «Δύναμη για το αύριο», καθώς επίσης και το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης που «έβαλε» στην συνεδρίαση ο συνδυασμός «Μπροστά» και πιο συγκεκριμένα ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος.

Στην μεν πρώτη περίπτωση υπήρξε διάσταση απόψεων και… υπολογισμών, αφού η μεν συμπολίτευση δια του αντιδήμαρχου Πολιτισμού Μιχάλη Τσέπελη διατείνονταν ότι το φετινό καρναβάλι κόστισε 697.000 ευρώ, η δε αντιπολίτευση (παράταξη Τσέπελη) ισχυρίσθηκε ότι το κόστος άγγιξε το 1.000.000 ευρώ!

Ο «κακός χαμός» όμως σημειώθηκε στην έναρξη της συζήτησης για την ελεγχόμενη στάθμευση, όπου αποχώρησαν οι παρόντες σύμβουλοι του συνδυασμού «Δύναμη για το αύριο», πλην Ιπποκράτη Καμαρίδη, με την αιτιολογία μάλιστα ότι ήταν η ώρα που θα έπρεπε να ήταν στην εκκλησία, καθότι Μεγάλη Τρίτη.

Ακολούθησε ένα «πανδαιμόνιο», με κάποιους δημοτικούς συμβούλους μάλιστα να ειρωνεύονται περί των θρησκευτικών ευαισθησιών των συμβούλων που αποχωρήσαν, αφήνοντας μάλιστα και υπαινιγμούς ότι αυτό έγινε για να αποφύγουν την συζήτηση. Ενώ όταν το πράγμα έφτασε στο απροχώρητο και ειπώθηκαν διάφορα πράγματα περί θρησκευτικής ευαισθησίας, αγανακτισμένος αποχώρησε και ο Ιπποκράτης Καμαρίδης, δηλώνοντας μάλιστα πως σε άλλες περιπτώσεις θρησκευτικών περιόδων των μουσουλμάνων είχε συμφωνηθεί από το σώμα να μην συγκαλείται, ενώ στην παρούσα περίπτωση και ενώ διανύουμε την μεγαλύτερη και πιο σημαντική εβδομάδα της Ορθοδοξίας, ορίσθηκε η συνεδρίαση, έστω και εξ αναβολής.

Μάλιστα στη συνέχεια «εντοπίσθηκαν» τα μέλη της παράταξης Τσέπελη στο Καθεδρικό Ναό, δίνοντας και δια της παρουσίας τους την σχετική «απάντηση» σε όσους τους αμφισβήτησαν.

Μετά από όλα αυτά, «απογοητευμένος» ο εισηγητής του θέματος Βασ. Παπαδόπουλος, απέσυρε το θέμα, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να επανέλθει…

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μιχ. Τσέπελης, έκανε λόγο μεταξύ άλλων για “ανάδειξη της αξίας της παράδοσης με στοχευμένες δράσεις” ενώ αναφέρθηκε στην αξιολόγηση της φετινής διοργάνωσης, μέσω του ανοιχτού ερωτηματολογίου με βαθμολογία 3.94/5. Μάλιστα ο ίδιος τόνισε ότι για τις απαντήσεις των ξανθιωτών μπορούν να λάβουν γνώση τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, δίνοντας παράλληλα κάποια πρόχειρα στοιχεία για κάποια από τα αποτελέσματα. 

Επίσης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην παιδική παρέλαση, υπογραμμίζοντας ότι με την νέα σχολική χρονιά, θα γίνουν κουβέντες με τα σχολεία και τους εικαστικούς σχετικά με την εισαγωγή “θεματικών ενοτήτων” στην παιδική παρέλαση. 

Για το οικονομικό σκέλος των ΘΛΕ, έλαβε τον λόγο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σιαμπάν Μπαντάκ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι “τα έξοδα διοργάνωσης των ΘΛΕ ανήλθαν σε 697.000 ευρώ”. 

Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με διάφορους κωδικούς, αλλά και η αντίρρηση του Μανώλη Φανουράκη, ο οποίος εν ολίγοις έκανε λόγο για μία διοργάνωση που άγγιζε το 1.000.000. Κάτι που θα εξακριβωθεί, όπως όλα δείχνουν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου υπήρξε η δέσμευση να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις. 

Ακολούθησαν ερωτήσεις σχετικά με διάφορα θέματα που άπτονται της διοργάνωσης, ενώ κατά την συζήτηση ανέκυψε ότι “ο μέσος όρος των πληρωμάτων της μεγάλης παρέλασης, ανέρχονταν στα 200 άτομα”. Αριθμός που διέφερε – και πάλι- από την εικόνα της παράταξης “Δύναμη για το Αύριο”, που έκανε λόγο για κάτω από 150 άτομα στους μισούς συλλόγους. 

Σημειώνεται ότι μετά το Πάσχα αναμένεται να συνεδριάσει η Οργανωτική Επιτροπή, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και η αλλαγή του κανονισμού και θα προταθούν αλλαγές. Επιπλέον, αναφέρθηκε και το θέμα των ποινών ή των επιβραβεύσεων για τους συλλόγους. 

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στράτος Κοντός, επισήμανε – κατόπιν σχετικής ερώτησης – ότι τα συμπεράσματα που ανέκυψαν από την συνάντηση με Επιμελητήριο Ξάνθης και αρμόδιους φορείς ήταν ότι “υπάρχει μια τάση να μην έχουν τόσα πολλά έσοδα τα καφέ – μπαρ, σε αντίθεση με την εστίαση που επωφελήθηκε πάρα πολύ από την διάρκεια των τριών εβδομάδων των εκδηλώσεων των ΘΛΕ”

Για “φθίνουσα πορεία” έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ξάνθης που ξεκίνησε από την οικονομική κρίση και δέχθηκε “μεγάλο πλήγμα” από την περίοδο του covid, από τα “γειτονικά ” καρναβάλια, το καρναβάλι Θεσσαλονίκης κλπ, υπογραμμίζοντας ότι “όλοι οι παράγοντες παίρνουν κόσμο – σε ένα βαθμό – από την Ξάνθη, αφού το καρναβάλι Ξάνθης πάντα πρωτοπορεί σε σχέση με άλλους θεσμούς”. Επίσης ο ίδιος σημείωσε ότι “γίνονται πολύ μεγάλες προσπάθειες για να ανατραπεί αυτή η πορεία”. Επιπλέον , έκανε λόγο για απήχηση, αναφερόμενος στις κινήσεις για την ανάδειξη της λαογραφίας, ενώ αναφορικά με το κομμάτι της οικογένειας τόνισε ότι “αγκαλιάζεται από τον κόσμο”. Επίσης ο κ. Κοντός, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “ο θεσμός έχει πολλά χρόνια που δεν φέρνει πίσω τα χρήματά του”. 

Επίσης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “ζητάμε από όλους προτάσεις και προτάσεις δεν είδαμε, ούτε ακούσαμε. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να παλεύουμε για αυτόν τον θεσμό “. 

Για ένα “ακριβό καρναβάλι, όπως και αν έχει”, έκανε λόγο ο επικεφαλής των “ΜΠΡΟΣΤΑ” κ. Σάββας Μελισσόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε “πολλά χρήματα, ενώ ο Δήμος έχει άλλες ανάγκες”, ενώ παράλληλα αναρωτήθηκε αν “πέρα από την πολιτιστική κληρονομιά, τι άλλο φέρνουν στην πόλη τα αυτά τα χρήματα που δίνονται”. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για μια σφαιρική οικονομική αποτύπωση, μετά από έρευνα, σε όλα τα επίπεδα και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Επίσης, ο κ. Μελισσόπουλος επανέφερε το αίτημα του να υπάρξει ένας καλλιτεχνικός διευθυντής για τους θεσμούς, τονίζοντας παράλληλα ότι “θα πρέπει να διευρύνουμε την ομάδα που αποφασίζει”. 

Από την πλευρά του ο κ. Φανουράκης, εξέφρασε την στεναχώρια του γιατί “καταλάβαμε από τον αντιδήμαρχο ότι έμεινε ευχαριστημένος από την φετινή διοργάνωση”. Επίσης ο ίδιος τόνισε ότι “για μένα ήταν η χειρότερη διοργάνωση που έχει έρθει στην πόλη της Ξάνθης”, ενώ παράλληλα  σημείωσε ότι “δεν είχε οργάνωση. Ήταν η σκέψη και οι πρωτοβουλίες ενός ανθρώπου “. 

Επιπλέον αναφέρθηκε στον “λογογράφο” της διοίκησης, αλλά και σε όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις και εκδηλώσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. 

Σε “λεπτομέρειες και λέξεις” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στάθηκε ο κ. Πασχάλης Λυρατζης, αναφερόμενος και ο ίδιος σε παρελθοντικές εκδηλώσεις και δράσεις του θεσμού, σε συνεργασία με πολιτιστικούς και λαογραφικούς συλλόγους αλλά και σε υποδομές, όπως αυτή της εξέδρας. Επίσης, αναφέρθηκε στον θεσμό της βασίλισσας, στον παρουσιαστή, στην προβολή του θεσμού στα μέσα πανελλαδικής εμβέλειας, στον χρόνο έναρξης των εκδηλώσεων, στις συναυλίες (που θεώρησε αποτυχημένες), στην βραδινή παρέλαση κ.α, δίνοντας έμφαση στην τουριστική προβολή που πρέπει να συνδεθεί με τους θεσμούς. 

Για μια “πηγή ανάπτυξης” έκανε λόγο, από την δική του πλευρά ο κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου, ο οποίος αναφέρθηκε στους καταστηματάρχες της πόλης μας που “δεν μπήκαν στο πνεύμα της αποκριάς”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι “δεν φταίει για όλα ο Δήμος. Φταίμε όλοι μας”, αφήνοντας αιχμές  στους ασκούντες κριτική, προκαλώντας την έντονη αντίδραση (εκτός μικροφώνου) του πρώην Δημάρχου Ξάνθης. 

Ακολούθησαν οι δευτερολογίες, ενώ η συζήτηση έκλεισε με την τοποθέτηση του Δημάρχου Ξάνθης κ. Στράτου Κοντού ο οποίος εξέφρασε την χαρά του να ακούγονται οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ομάδας με εμπειρία για τον θεσμό ενώ μεταξύ άλλων, ανταπάντησε στα περί “λογογράφων”, ότι “η δήλωση δεν ξεκίνησε από την δική μας παράταξη. Ο επικεφαλής και τα στελέχη της παράταξης Τσέπελη είχαν ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι δυσφήμισης του θεσμού επάνω στο οποίο απαντήσαμε με τον τρόπο που άξιζε”. Επίσης πρότεινε και διαπαραταξιακή σύσκεψη με προτάσεις βελτίωσης του θεσμού, δεσμευμένος να κληθούν όλοι στην επόμενη οργανωτική επιτροπή για τις ΘΛΕ.