Και αύξηση διαζυγίων έφερε το δεύτερο Lockdown
Κ. Μαλάκης: Όπου φτώχεια και γκρίνια – Φορτώνουν με αναβολές τα πινάκια
Αναβολές σε ποινικά και αστικά δικαστήρια– Δικάζονται μόνον οι επείγουσες υποθέσεις
Στην «Μονάδα Εντατικής Θεραπείας» φαίνεται ότι έχει βάλει ο CoviD -19 και τις σχέσεις των νιόπαντρων (κυρίως) ζευγαριών, με τον δεύτερο εγκλεισμό να αυξάνει ακόμη περισσότερο τις αιτήσεις των διαζυγίων, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Κώστας Μαλάκης, ο οποίος δοθείσης της ευκαιρίας, μιλά και για την δικονομική διαδικασία εν μέσω του Lockdown, που συσσωρεύει (με αναβολές) για μετέπειτα όλες τις τακτικές υποθέσεις καθώς αυτήν την στιγμή δικάζονται μόνον τα «επ΄αυτοφώρω» και οι υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή (ποινικά) και τα ασφαλιστικά μέτρα (αστικά).
ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΚΥΡΙΩΣ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΓΑΜΟΥ
Ειδικότερα ο κ. Μαλάκης ανέφερε στην «Θ» ότι:
Πράγματι παρατηρείται μια αύξηση στα διαζύγια, η οποία πιστεύω ότι οφείλεται στον κορωνοϊό και στις επιπτώσεις που έχει γενικά και στην ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων, η οποία κατά πολύ μεγάλο μέρος, επηρεάζεται και από την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει λόγω CoviD. Όλα αυτά επηρεάζουν και τις προσωπικές μας σχέσεις, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτό το «πολύ μαζί» έχει επιπτώσεις κυρίως στα νέα ζευγάρια. Δηλαδή στα ζευγάρια που είναι μέχρι 10 χρόνια παντρεμένοι. Εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό των διαζυγίων. Από εκεί και μετά και πιο ώριμοι γίνονται οι άνθρωποι και αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία τα προβλήματα των σχέσεων μεταξύ τους. Για αυτό τα διαζύγια παρατηρούνται περισσότερο στην συμβίωση των ζευγαριών μέχρι 10 χρόνια, διότι συν τοις άλλοις πρόκειται και για νέα παιδιά και οι αποφάσεις – πολλές φορές – λαμβάνονται εν θερμώ και επιπόλαια. Συντελούν όλα και βέβαια και η άθλια οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ένα 80% του πληθυσμού. Όπου «φτώχια και γκρίνια» που λέει και ο λαός μας. Τα 10 χρόνια γάμου, είναι ένα όριο που πιστεύω ότι από εκεί και μετά αντιμετωπίζουμε πιο ώριμα το οποιοδήποτε πρόβλημα ανακύψει.
ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ – ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ – ΜΟΝΟΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ
Αναφορικά με την δικονομική διαδικασία με το Lockdown και το αν ολοκληρώνονται δικαστικές υποθέσεις ο κ. Μαλάκης τόνισε ότι:
Αναβάλλονται τα πάντα εκτός από τα επ΄ αυτοφώρω αδικήματα για τα οποία συλλαμβάνονται οι δράστες και για όσα βέβαια – μιλώ για το ποινικό κομμάτι – υπάρχει κίνδυνος παραγραφής. Μόνον αυτές οι υποθέσεις διεξάγονται. Από αστικής πλευράς (στα πολιτικά δικαστήρια όπως λέμε) γίνονται τα ασφαλιστικά μέτρα και οι προσωρινές διαταγές και πάλι όμως με φειδώ, αφού κρίνει ο πρόεδρος της υπηρεσίας ότι όντως υπάρχει επείγον λόγος. Μόνον τότε θα δικαστεί η υπόθεση. Για τον ν. Κατσέλη, όσες υποθέσεις δεν έγιναν, αναβλήθηκαν για το 2022. Επειδή όμως ψηφίστηκε ο νέος πτωχευτικός κώδικας, οι υποθέσεις αυτές θα γίνουν μέσα στο 2021 και όχι στο 2022. Είναι λίγες βέβαια. Οι περισσότερες έχουν ολοκληρωθεί και από εδώ και μετά (επειδή έχει καταργηθεί και πλέον ισχύει ο νέος πτωχευτικός κώδικας) θα τελειώσει ένα μικρό κομμάτι που απέμεινε για να δικαστεί με τον ν. Κατσέλη.
Η τακτική διαδικασία στο μονομελές και στο πολυμελές, αναβάλλεται. Στην ουσία δικάζονται μόνον τα επείγοντα και οι υποθέσεις που είναι σε παραγραφή (ποινικά). Στα πολιτικά δικάζονται μόνον τα ασφαλιστικά. Και βέβαια ήταν που ήταν πάρα πολύ φορτισμένη η δικαιοσύνη, αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει τώρα με την συσσώρευση όλων αυτών των υποθέσεων που έχουν αναβληθεί και με την πολύ μεγάλη επιβάρυνση των πινακίων. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε τρίτο Lockdown, από τα εμβόλια. Αυτή είναι η ελπίδα όλων.