Ο κορωνοϊός σήκωσε φέτος την «κούπα» του τοπικού πρωταθλήματος ΕΠΣ Ξάνθης

Γ. Πανίδης: Ανοίγουν την Δευτέρα οι ακαδημίες – Θα δούμε αν προλάβουμε το παιδικό πρωτάθλημα

Γεμάτες οι αλάνες όσο ήταν κλειστές οι ακαδημίες – Πιστεύω ότι θα ανοίξουν όλες, σημειώνει στην «Θ» ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης

Την προσεχή Δευτέρα 17 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως δέκα ατόμων για 3 εβδομάδες, σύμφωνα με το πρόγραμμα επανεκκίνησης του ελληνικού αθλητισμού σε όλα του τα επίπεδα που ανακοίνωσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού με τους μικρούς αθλητές να επιστρέφουν.

Σε ο,τι αφορά στην Ξάνθη, ερώτημα παραμένει ακόμη – καθώς επίκεινται οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου – το τι μέλλει γενέσθαι με το παιδικό πρωτάθλημα  (αφού στο «τοπικό» νικητής αναδείχθηκε ο…κορωνοίός), όπως εξηγεί στην «Θ» ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης κ. Γιώργος Πανίδης.

 

Θα δούμε αν προλαβαίνουμε το «παιδικό» – τέλος με απόφαση της ομοσπονδίας για το τοπικό

Ειδικότερα ο κ. Πανίδης ανέφερε στην «Θ» ότι:

Θα κάνουμε ένα συμβούλιο από εβδομάδα για να δούμε τι θα κάνουμε και εμείς σαν Ένωση στην συνέχεια. Από τις 17 Μαΐου, οι ακαδημίες μπορούν να ξεκινήσουν τις προπονήσεις τους με τα παιδάκια και εμείς θα δούμε στην συνέχεια αν προλαβαίνουμε να ξεκινήσουμε και να τελειώσουμε σύντομα το παιδικό πρωτάθλημα. Μιλάμε πάντα για το παιδικό, γιατί τα τοπικά πρωταθλήματα έχουν σταματήσει με απόφαση την Ομοσπονδίας. Ούτως ή άλλως τον μήνα Ιούλιο θα ξεκινήσουν τις προετοιμασίες οι ομάδες για την επόμενη σεζόν. Το παιδικό θα το δούμε – ανάλογα και με το πρόγραμμα – διότι τώρα πήραν την απόφαση. Περιμένουμε να τελειώσει με το καλό και το Μπαϊράμ, να μαζευτούμε στην Ένωση και να λάβουμε αποφάσεις από κοινού.

Γεμάτες οι αλάνες, όσο ήταν κλειστές οι ακαδημίες – πιστεύω ότι θα ανοίξουν όλες στις 17/5

Επιπλέον ο κ. Πανίδης εξήγησε ότι:

Τώρα που υπήρχε η δέσμευση να είναι κλειστές οι ακαδημίες λόγω της καραντίνας και δεν γίνονταν προπονήσεις κλπ, οι αλάνες ήταν γεμάτες με παιδάκια χωρίς μάσκες και έπαιζαν μπάλα. Για εμένα, τουλάχιστον το παιδικό δεν έπρεπε να σταματήσει διότι εκεί θα υπήρχε και ένας έλεγχος και θα «ξέδιναν» τα παιδάκια. Θα δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε και ποιο είναι το σωστό. Πάντως οι ακαδημίες ξεκινούν στις 17/5 και τα παιδάκια μπορούν να κάνουν κανονικά προπονήσεις στα γήπεδα. Άργησαν πάρα πολύ να μας ανοίξουν βέβαια. Έπρεπε τα παιδικά τουλάχιστον, να ανοίξουν πολύ νωρίτερα.

Κακώς σταμάτησαν επίσης και το ερασιτεχνικό. Έπρεπε να βρεθεί και εκεί μια λύση, για να μπορέσει να γίνει καλύτερα. Ξεκινήσαμε, κάναμε 4-5 αγωνιστικές και σταματήσαμε. Το πρωτάθλημα το πήρε ο κορωνοϊός. Οι ομάδες θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο την προετοιμασία και θα δούμε αν μπορέσουμε να το ξεκινήσουμε λίγο νωρίτερα το πρωτάθλημα (θα είναι ευχής έργον) γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει πάλι το χειμώνα. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα βέβαια, διότι θα εμβολιαστεί ο περισσότερος κόσμος και τα κρούσματα θα είναι πολύ λιγότερα. Πιστεύω δηλαδή, ότι δεν θα έχουμε το πρόβλημα που είχαμε φέτος και ότι την επόμενη χρονιά θα πάνε πολύ καλύτερα τα πράγματα.

Τέλος, πιστεύω ότι θα ανοίξουν όλες οι ακαδημίες, γιατί και τα παιδάκια θέλουν – επιτέλους – να πάνε στα γήπεδα. Έχουν «σκάσει» και θέλουν να εκτονωθούν. Άρα θεωρώ ότι στις 17/5 θα ανοίξουν όλες οι ακαδημίες, γιατί πέραν της εκτόνωσης, ένα παιδάκι μέσω του αθλητισμού γλιτώνει και προφυλάσσεται και από πολλά ακόμη πράγματα. Δεν είναι μόνο ότι αθλείται και «ξεδίνει».

 

Αξιοποιούνται τα self tests των σχολείων και για τις αθλητικές δραστηριότητες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υφυπουργείο Αθλητισμού, συμφώνησε με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για την  άμεση αξιοποίηση και για τις αθλητικές δραστηριότητες των διενεργούμενων self test, τόσο των μαθητών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες όσο και των αθλητών – εργαζομένων.

Ειδικότερα για όλες τις προπονήσεις ηλικιακών κατηγοριών (13-18 ετών) σε όλα τα αθλήματα, οι οποίες επιτρέπονται από προχθές Δευτέρα, 10 Μαΐου, θα αρκεί η προσκόμιση της δισεβδομαδιαίας «σχολικής βεβαίωσης» έπειτα από τα αντίστοιχα self test, ενώ -αναλόγως τη διαβάθμιση για το «επίπεδο επικινδυνότητας» του εκάστοτε αθλήματος- θα απαιτείται η διενέργεια και rapid test ως εξής:

  • μία φορά ανά τρεις εβδομάδας για τα αθλήματα επιπέδου επικινδυνότητας «χαμηλού-μεσαίου»,
  • μία φορά ανά δύο εβδομάδες για τα αθλήματα επιπέδου επικινδυνότητας «μεσαίου» και «υψηλού».

Για τους αθλητές – εργαζόμενους, εφόσον υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο self test, ισχύουν για προπονήσεις τα παραπάνω.

Αν δεν υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό test, τότε θα απαιτείται η διενέργεια rapid test ως εξής:

  • μία φορά ανά τρεις εβδομάδας για τα αθλήματα επιπέδου επικινδυνότητας «χαμηλού-μεσαίου»,
  • μία φορά ανά δύο εβδομάδας για τα αθλήματα επιπέδου επικινδυνότητας «μεσαίου»,
  • μία φορά κάθε εβδομάδα για τα αθλήματα επιπέδου επικινδυνότητας «υψηλού».

 

Σε ότι αφορά στη λειτουργία των Ακαδημιών (ηλικίες 6-12 ετών), η οποία θα επιτραπεί από την προσεχή Δευτέρα 17 Μαΐου, πέραν των άλλων Οδηγιών, για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που θα εκδοθούν τις προσεχείς ημέρες από την ΓΓΑ (https://www.gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports), θα αρκεί η προσκόμιση της δισεβδομαδιαίας «σχολικής βεβαίωσης» έπειτα από τα αντίστοιχα self test.

Συστήνεται, μάλιστα, για εκπαιδευτικούς λόγους, ώστε να εξοικειώνονται τα παιδιά με το αυτοδιαγνωστικό τεστ, η επιτηρούμενη διεξαγωγή του από εξειδικευμένο προσωπικό στις Ακαδημίες με συχνότητα μία φορά ανά δύο εβδομάδες.