Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, αποκλειστικά στην «Θ»: Μια στις τρεις επιχειρήσεις στην Βορ. Ελλάδα, υποψήφιες για να κατεβάσουν ρολά

Γ. Καββαθάς: Σε «μίνι lockdown ως τον Μάρτιο του 2022 η εστίαση – Λάθος τους να μας «εργαλειοποιούν» 

Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις περίπου, δηλώνουν  «πολύ πιθανό» ή «αρκετά πιθανό» να κατεβάσουν ρολά το επόμενο διάστημα σύμφωνα με ένα από τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ για το οικονομικό κλίμα για τις μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα δοθεί στην δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα.

Κάτι που επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρός της κ. Γιώργος Καββαθάς, εξηγώντας ότι το ποσοστό των επιχειρηματιών που εκφράζουν φόβους για λουκέτο στην Βόρεια Ελλάδα ανέρχεται στο 34.7%.

Παράλληλα ο ίδιος, μιλώντας για τα ανακοινωθέντα που θα ισχύσουν για την εστίαση ως τις 31 Μαρτίου 2022, κάνει λόγο για εξάμηνο «μίνι lockdown» , σημειώνοντας με έμφαση ότι είναι «λάθος, η εργαλειοποίση κλάδων της οικονομίας, ως μοχλού πίεσης των ανεμβολίαστων».

ΤΟ 34.7% ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΓΙΑ ΛΟΥΚΕΤΟ – ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Αναλυτικότερα ο κ. Καββαθάς εξήγησε στην «Θ» ότι:

Ένα στοιχείο που θα μπορούσα να δώσω στην δημοσιότητα από την εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ για το οικονομικό κλίμα για τις μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα δοθεί στην δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, που μας κάνει ιδιαίτερη αίσθηση είναι ότι το 36.7% στο σύνολο των επιχειρήσεων στην χώρα, δηλώνει τον κίνδυνο λουκέτου το επόμενο διάστημα. Το 15.3% το θεωρεί «πολύ πιθανό» και το 21.4% «αρκετά πιθανό».

Σε αντιστοίχηση στην Βόρεια Ελλάδα, το 34.7% δηλώνει τον φόβο για λουκέτο, που επιμερίζεται στο 13.9% για το «πολύ πιθανό» και στο 20.8% για το «αρκετά πιθανό».

Είναι βέβαια ένα απευκταίο σενάριο, καθώς όταν λέμε 35%-36% μεσοσταθμικά στην χώρα, σημαίνει ότι 4 στις 10 επιχειρήσεις, κλείνουν. Αν συμβεί αυτό θα μιλάμε για εθνική καταστροφή καθώς θα συμπαρασύρει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

ΣΕ «ΜΙΝΙ LOCKDOWN» ΩΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2022 Η ΕΣΤΙΑΣΗ – ΛΑΘΟΣ Η «ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΚΛΑΔΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΩΣ «ΜΟΧΛΟΥ ΠΙΕΣΗΣ» ΤΩΝ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ

Αναφορικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την πρόσβαση εμβολιασμένων – και μόνον – σε κλειστούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος,  ο ίδιος επισήμανε ότι:

Πρέπει να τονίσω ότι αυτήν την στιγμή, πρέπει να είναι εθνικός στόχος ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας, έτσι ώστε να επιτευχθεί αυτό που οι γιατροί λένε «ανοσία της αγέλης». Δεν έχουμε άλλο «όπλο» για να επανέλθουμε σε κανονικότητα, πλην του εμβολιασμού. Από την άλλη μεριά, η «εργαλειοποίηση» κλάδων της οικονομίας, ως «μοχλού πίεσης» για την κοινωνία των ανεμβολίαστων – κατά την άποψή μου – είναι λάθος, διότι βάζεις «απέναντι» ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας (το 45% σήμερα) και δεν πετυχαίνεις τον στόχο που έχουμε ως κράτος και ως κοινωνία. Τον εμβολιασμό. Από την άλλη, η πολύπαθη εστίαση, μετά από 18 μήνες μέσα στην πανδημία με περίπου 9 μήνες και πλέον σε lockdown, έχει μεγάλες υποχρεώσεις γεννημένες μέσα στην πανδημία. Το ότι δουλέψαμε 1.5-2 μήνες δεν έρχεται να εξισορροπήσει την απώλεια κύκλου εργασιών του προηγούμενου διαστήματος και την κάλυψη των κενών που έχει δημιουργήσει η μείωση του κύκλου εργασιών και ταυτόχρονα μπαίνει σε ένα «μινι lockdown» άνω των έξι μηνών (από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2022) και αυτό σημαίνει ότι χάνει το 50% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών της, διότι σήμερα που μιλάμε έχουμε 55% εμβολιασμένους στον γενικό πληθυσμό. Το 45% είναι ανεμβολίαστοι και αν κατέβουμε σε ηλικίες κάτω των 50 ετών που είναι ο κύριος όγκος των δυνητικών πελατών μας, εκεί τα ποσοστά των ανεμβολίαστων είναι άνω του 50%. Άρα χρειάζεται άμεσα μέτρα από την μεριά της κυβέρνησης. Εγώ περίμενα με την εφαρμογή της απαγόρευσης όλων των ανεμβολίαστων στα καταστήματα εστίασης να προχωρήσουμε και σε αντισταθμιστικά μέτρα, όπως ενοίκια, ρευστότητα και αναστολές συμβάσεων εργασίας.