
Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό
Ελ. Αμπαζίδου: «Η έγκαιρη παρέμβαση και η εκπαίδευση παιδιού και οικογένειας, αμβλύνουν τις δυσκολίες»
Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό η χθεσινή και η «Θ», αφιερώνει το παρόν ρεπορτάζ στα παιδιά με ΔΑΦ και στις οικογένειές τους, διερευνώντας τις δομές υποστήριξης στην Ξάνθη.
Δομές που ξεκινούν – μετά την διάγνωση από παιδοψυχολόγο – από το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης Ξάνθης (ΚΕ.Δ.Α.ΣΥ) που έχει ως στόχο την υποστήριξη των μαθητών, των σχολικών μονάδων και των Ε.Κ. της περιοχής για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στην εκπαίδευση και την προάσπιση της αρμονικής ψυχοκοινωνικής τους ανάπτυξης και προόδου και φτάνουν μέχρι τις σχολικές τάξεις (σε τυπικά και ειδικά σχολεία) σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Όλα αυτά με την βοήθεια της Αναπληρώτριας Προϊσταμένης του ΚΕ.Δ.Α.ΣΥ Ξάνθης κ. Ελισάβετ Αμπαζίδου, η οποία μιλά στην «Θ» για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού.

«ΑΠΟ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΥΣ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ – ΑΠΟ ΤΑ ΚΕ.Δ.Α.ΣΥ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ»
Αναλυτικότερα η κ. Αμπαζίδου εξήγησε στην «Θ» ότι «η διάγνωση γίνεται από τους παιδοψυχιάτρους (ιδιώτες ή δημόσιες παιδοψυχιατρικές μονάδες). Η αξιολόγηση και διερεύνηση των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών γίνεται από τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Ξεκινώντας οι μαθητές την φοίτησή τους στο νηπιαγωγείο, όσοι γονείς έχουν κάποια γνωμάτευση από τις προαναφερόμενες δομές, απευθύνονται σε εμάς, προκειμένου να εισηγηθούμε εμείς την κατάλληλη υποστήριξη για το σχολείο. Από τα ΚΕΔΑΣΥ θα λάβουν την υποστήριξη, καθώς είναι ο φορέας υποστήριξης των παιδιών στο σχολείο. Οι μαθητές με αυτισμό μπορούν να φοιτούν στα σχολεία τυπικής ανάπτυξης (όπου υποστηρίζονται από ειδικό παράλληλης στήριξης και την δομή του τμήματος ένταξης ή μπορεί να υποστηρίζονται από ειδικό βοηθητικό προσωπικό, αν υπάρχουν και θέματα στην αυτοεξυπηρέτηση) και ανάλογα βέβαια με την εικόνα και τις δυσκολίες τους, πέρα από τα τυπικά σχολεία, υπάρχουν και τα ειδικά σχολεία. Οι μαθητές αυτοί επαναξιολογούνται σε χρονικά διαστήματα τα οποία προσδιορίζονται από την υπηρεσία κατά την διάρκεια της αξιολόγησης (ανάλογα με την εισήγηση της υπηρεσίας). Στα σχολεία τυπικής ανάπτυξης, είναι μαθητές της τάξης και υπάρχει και εξατομικευμένη υποστήριξη από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, προκειμένου να διευκολύνει στην διακίνηση των πληροφοριών. Τα Ειδικά Σχολεία, πέρα από τους εκπαιδευτικούς και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, είναι στελεχωμένα και με λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο και για την υποστήριξη της οικογένειας. Για το Νηπιαγωγείο, υπάρχουν δυο Ειδικά Νηπιαγωγεία, ένα στον Νέο Ζυγό και ένα στην Σμίνθη. Αναφορικά με τα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία, έχουμε το 1ο Ειδικό Δημοτικό στην πόλη, το 2ο Ειδικό Δημοτικό στο Τύμπανο και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στον Εχίνο, ενώ αν συνυπάρχουν δυσκολίες, έχουμε και το Ειδικό Δημοτικό Κωφών και Βαρήκοων στο Εύμοιρο, το Τυφλών και Αμβλυόπων στην Φελώνη, το ΕΝΕΕΓΥΛ στην Θαλασσιά για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το ΕΕΕΕΚ Γενισέας, επίσης για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Και στην Πρωτοβάθμια και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, υπάρχει εξατομικευμένη υποστήριξη, δηλαδή παράλληλη στήριξη και τμήματα ένταξης. Όσο διαρκεί δηλαδή η εκπαιδευτική πορεία των παιδιών».

«ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ»
Αναφορικά με το αν υπάρχει μέριμνα και για τις οικογένειες των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού, η ίδια υπογράμμισε ότι «σίγουρα χρειάζεται και κάποιο χρόνο για να καταλάβει και ο γονέας περί τίνος πρόκειται. Από εκεί και πέρα προτείνονται οι υποστηρίξεις στον μαθητή αλλά και στην οικογένεια. Από τον παιδοψυχίατρο που θα λάβει την γνωμάτευση η οικογένεια, θα προταθούν και συνεδρίες υποστήριξης και ως προς την οικογένεια. Υπάρχουν δομές που υποστηρίζουν και αυτό. Αναφορικά με την υπηρεσία (σ.σ. ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ) κατά την υποδοχή ενός περιστατικού, λαμβάνεται φυσικά και το κοινωνικό ιστορικό, από τον Κοινωνικό Λειτουργό της υπηρεσίας, αξιολογείται ο μαθητής και γίνεται και μια συμβουλευτική υποστήριξη της οικογένειας από τον Ψυχολόγο της υπηρεσίας».
«ΕΥΡΕΙΑ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ – Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΑΜΒΛΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ»
Τέλος, η κ. Αμπαζίδου, σημείωσε ότι «η έννοια του «φάσματος», είναι μια ευρεία έννοια. Η έγκαιρη παρέμβαση όμως και η εκπαίδευση παιδιού και οικογένειας, θα βοηθήσουν ως προς την άμβλυνση των δυσκολιών. Από εκεί και πέρα, τι δυνατότητες έχει το κάθε παιδί θα διαφανεί στην πορεία. Δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Σαφώς όμως χρειάζεται έγκαιρη πρόβλεψη και εκπαίδευση. Με την σωστή εκπαίδευση μπορούμε να έχουμε πρόοδο. Βέβαια αυτό αφορά στον κάθε μαθητή και στο κάθε οικογενειακό περιβάλλον χωριστά».