Μπάαρ, Ελβετία. Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας προεπιλογής για την Μελέτη, Προμήθεια, Εγκατάσταση και Διαχείριση συστημάτων τηλεπικοινωνίας και ασφαλείας. Τα συστήματα αυτά θα δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο δίκτυο που θα συνδέει τις διαφορετικές τεχνολογίες αγωγών στις φιλοξενούσες τον ΤΑΡ χώρες – συμπεριλαμβανομένου του δικτύου οπτικών ινών, των κέντρων δεδομένων (data centres) σε Ιταλία και Ελβετία, τους σταθμούς συμπίεσης σε Ελλάδα και Αλβανία, κλπ.

Ο Διευθυντής Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΤΑΡ, κ. Pierluca Ferrari, δήλωσε σχετικά: «Καθώς το Έργο ΤΑΡ είναι ολοκληρωμένο σε ποσοστό άνω του 70%, συνεχίζουμε να διασφαλίζουμε ότι ο αγωγός θα είναι έτοιμος να μεταφέρει με ασφάλεια φυσικό αέριο από το Shah Deniz II στην Ευρώπη. Το παγκόσμιο δίκτυο των συστημάτων τηλεπικοινωνίας και ασφάλειας θα έχει κομβικό ρόλο στις δοκιμές του αγωγού και των εγκαταστάσεών του, κατά μήκος των 878 χλμ. της όδευσης, εξασφαλίζοντας ότι η υποδομή θα είναι έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία το 2020».

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας, σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται το 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).