Οι 8 εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» για…216 περίπου ωφελούμενους στον Δήμο Ξάνθης

Συμμετέχουν στην σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία…

Κ. Αλατζά:  2909 εργαζόμενοι ‘’όμηροι’’ των πολιτικών αποφάσεων-Οι δικαιούχοι του προγράμματος, τα κριτήρια ένταξης και η προκήρυξη 4Κ/2020

Στην σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι της Ξάνθης (και της ΑΜ-Θ γενικότερα), ζητώντας την διασφάλιση της εργασίας τους.

Για εργαζόμενους – «ομήρους» των πολιτικών αποφάσεων, κάνει λόγο η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κυριακή Αλατζά, εξηγώντας τα όσα συνέβησαν με την προαναφερόμενη προκήρυξη.

Η ίδια, αναφέρεται και στους 216 περίπου οφελούμενους του προγράμματος στον Δήμο Ξάνθης (συμπεριλαμβανομένης και της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης) που εξυπηρετούνται από τους μόλις 8 εργαζόμενους, αλλά και στα κριτήρια ένταξης των δικαιούχων.

«2909 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΟΜΗΡΟΙ» ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ»

«Οι τακτικοί εργαζόμενοι είναι 8 στον Δήμο Ξάνθης (Ξάνθη και Δ.Ε Σταυρούπολης). Οι ωφελούμενοι στον Δήμο Ξάνθης είναι περίπου 216 αλλά και πολλοί άλλοι που δεν καταγράφονται ως ωφελούμενοι αλλά εξυπηρετούνται για τις καθημερινές, ανθρώπινες, ανάγκες τους»

Πιο αναλυτικά, η κ. Αλατζά, εξήγησε αρχικά ότι «2909 εργαζόμενοι είμαστε σε όλη την Ελλάδα. Κατά το 2018, στην προσπάθεια να βρεθεί μόνιμη λύση για το «Βοήθεια στο σπίτι», αποφασίσθηκε να προκηρυχτούν οι 2909 θέσεις των εργαζομένων, ως μόνιμες. Με οργανικές θέσεις στους Δήμους. Αυτούς τους όρους της προκήρυξης του 2018, τους ψήφισαν μέσα στην Βουλή όλα τα κόμματα, η προκήρυξη όμως δημοσιεύθηκε από την παρούσα κυβέρνηση, μέσω ΑΣΕΠ βέβαια. Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκε το 2020 η προκήρυξη 4Κ/2020, περιμέναμε δυο χρόνια να βγουν τα αποτελέσματα και το αποτέλεσμα ήταν – μετά και την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων και των ονομαστικών ΦΕΚ διορισμού – να ακολουθήσει η απόφαση του ΣτΕ η οποία ρίχνει μέρος της προκήρυξης ως προς το σκέλος της «ειδικής εμπειρίας». Αυτό αφορά σε 1500 ανθρώπους. Βέβαια οι δομές δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε καμία περίπτωση με τους λιγότερο από μισούς εργαζόμενους. Όλες οι κυβερνήσεις, έστειλαν τους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε μια προκήρυξη για την μονιμοποίησή τους και εν τέλει βρίσκονται πάλι «όμηροι» των πολιτικών αποφάσεων. Δηλαδή, περιμένουμε πάλι από τον Υπουργό Εσωτερικών σήμερα να δώσει μια λύση, όπως αφήνεται να εννοηθεί από την απόφαση του ΣτΕ. Αν η προκήρυξη ή μέρος της προκήρυξης είχε «τρωτά σημεία» που δεν θα έπρεπε, αυτό δεν αφορά στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι,  αλλά και όλοι οι πολίτες της Ελλάδας που συμμετείχαν σε αυτήν την προκήρυξη, με καλή πίστη συμμετείχαν με κάποια δεδομένα που δημοσιεύθηκαν. Με κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αυτή η προκήρυξη,  πήρε έγκριση από τον ΑΣΕΠ, δημοσιεύθηκε από τον ΑΣΕΠ και οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν δεν φέρουν καμία ευθύνη. Ούτε και η απόφαση του ΣτΕ, ρίχνει ευθύνη στους εργαζόμενους. Αυτοί που την δημοσίευσαν και αυτοί που ψήφισαν τους όρους της, φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την «ομηρία» των εργαζομένων. Το ζήτημά μας είναι η εργασιακή διασφάλιση του προσωπικού».

«ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙ 20 ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΕΤΗ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ»

«Το μήνυμα σήμερα, είναι: Όλοι μαζί στον αγώνα, για την διασφάλιση του προσωπικού που εργάζεται επί 20 συνεχόμενα έτη με συνεχόμενες συμβάσεις, κάτι που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Με 20 συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συνεχόμενες, σήμερα αυτό το προσωπικό αγωνίζεται να διασφαλίσει την θέση του, την εργασία του, μετά από δύο φορές σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. Μια κατά την είσοδό του στο ξεκίνημα αυτών των προγραμμάτων και μια το 2020, με την συμμετοχή των εργαζομένων στην τελευταία προκήρυξη, προκειμένου να γίνει μόνιμο, με οργανικές θέσεις στους Δήμους. Και μετά από αυτά ακόμη και με τα ΦΕΚ του διορισμού στα συρτάρια και στα «χέρια», περιμένουμε πάλι την απόφαση ενός Υπουργού για να μας διασφαλίσει», υπογράμμισε επίσης η ίδια.

«8 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΕ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ Δ.Ε ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΠΕΡΙΠΟΥ 216 ΟΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΟΙ»

Αναφορικά με ωφελούμενους από το «Βοήθεια στο Σπίτι» και τους εργαζόμενους τόσο στον Νομό όσο και στον Δήμο Ξάνθης (συμπεριλαμβανομένης και της Δ.Ε Σταυρούπολης) η κ. Αλατζά, επισημαίνει ότι «εξυπηρετούμε πάνω από 700 άτομα στον Νομό Ξάνθης. Οι τακτικοί εργαζόμενοι είναι 8 στον Δήμο Ξάνθης (Ξάνθη και Δ.Ε Σταυρούπολης). Οι ωφελούμενοι στον Δήμο Ξάνθης είναι περίπου 216 (116 στην Δ.Ε Σταυρούπολης) αλλά και πολλοί άλλοι που δεν καταγράφονται ως ωφελούμενοι αλλά εξυπηρετούνται για τις καθημερινές, ανθρώπινες, ανάγκες τους. Επίσης, κατά την περίοδο του κορωνοϊού, εξυπηρετούσαμε – με απόφαση από το Υπουργείο Εσωτερικών – όλο τον πληθυσμό. Όπου υπήρχε άνθρωπος που έπρεπε να πάρει τα φάρμακά του, κατά την διάρκεια της «καραντίνας», εξυπηρετούνταν».

«ΑΝΩ ΤΩΝ 65 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΑ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ»

Ποιοι είναι όμως οι δικαιούχοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και που μπορούν να απευθυνθούν; Στην παραπάνω ερώτηση της «Θ» η ίδια απαντά ότι «δικαιούχοι είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι άνω των 65 ετών και ΑμεΑ. Απευθύνονται στα τηλέφωνα των δομών Ξάνθης και Σταυρούπολης, τα οποία μπορούν να βρουν και στην ιστοσελίδα του Δήμου Ξάνθης. Επίσης, μπορούν να επικοινωνήσουν και με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ξάνθης και να παραπεμφθούν από εκεί. Το πρόγραμμα αφορά κυρίως σε ανθρώπους που είναι μοναχικοί, ενώ τα κριτήρια είναι και οικονομικά αλλά και κοινωνικά. Πρώτα καλύπτουμε αυτές τις περιπτώσεις, αξιολογικά και με βάση τις εκάστοτε ανάγκες. Αν υπάρχει μοναχικός άνθρωπος με χαμηλό εισόδημα κλπ, προηγείται από κάποιον άλλον που έχει μεγαλύτερες δυνατότητες».