Οι ανατιμήσεις στα μεταφορικά και στις πρώτες ύλες, οι επικείμενες εκπτώσεις και οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Εμπόρων Υφάσματος Ν. Ξάνθης

Π. Μουμτζάκης: Τα φανερά και τα… «απόκρυφα» των αυξήσεων και ο «μπούσουλας» της αγοράς μας

 

«Δεδομένες» χαρακτηρίζει τις αυξήσεις στα ενδύματα και υφάσματα, βαμβακερά και συνθετικά εκτιμώντας ως βέβαιο το ποσοστό του 15%, ο πρόεδρος του Σωματείου Εμπόρων Υφάσματος Νομού Ξάνθης κ. Παναγιώτης Μουμτζάκης, ο οποίος εξηγεί  στην «Θ» πως διαμορφώνονται η ανατιμήσεις, ενώ παράλληλα μιλά και για την κίνηση στην αγορά της Ξάνθης και για τα «τυχερά» σε σχέση με κάποια άλλα, μαγαζιά, για τις επικείμενες εκπτώσεις καθώς και για τις πρόσφατες αρχαιρεσίες του σωματείου, όπου η συμμετοχή δεν ήταν και τόσο «ζωηρή».

 

Δεδομένες οι αυξήσεις – εκτιμώ πως το 15% είναι βέβαιο

Αναλυτικότερα ο κ. Μουμτζάκης επισήμανε ότι:

Είναι αλήθεια ότι όλοι στην Ξάνθη είναι εν αναμονή και αυτό συμβαίνει διότι πρώτα από όλα υπάρχουν αυξήσεις στα μεταφορικά (το μεταφορικό κόστος ανεβαίνει συνεχώς σημαντικά) και δεύτερον υπάρχουν ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες. Ειδικά στα βαμβάκια τα οποία έχουν απορροφηθεί από την Κίνα κυρίως, αλλά απορροφά και ένα τεράστιο ποσοστό και η Τουρκία (και άλλα μεγάλα κράτη) ενώ αντίθετα οι παραγωγικές χώρες, κρατούν αποθέματα. Οπότε αυτήν την στιγμή υπάρχει θέμα και στις πρώτες ύλες. Στα ρούχα, ήδη ο,τι παραλαμβάνουμε έρχεται ανατιμημένο και μάλιστα σημαντικά ανατιμημένο. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν παραγωγοί που έχουν βάλει σχεδόν 30%. Σημαντικές εταιρίες, έχουν αυξήσει τους τιμοκαταλόγους τους γύρω στο 10%, αλλά μικροί παραγωγοί έχουν ανατιμήσεις και 15% -20%. Μάλιστα, ύλες οι οποίες έρχονται από την Κίνα και έχουν συνθετικά προϊόντα (Λύκρα, Μικροφίμπρα κ.α) – ο,τι είναι συνθετικό – έχουν αύξηση 30% αυτήν την στιγμή (χρηματιστηριακά). Οπότε την γενική ανατίμηση των ειδών δεν την αποφεύγουμε με τίποτα. Το που «θα καθίσει η μπίλια» – όπως λέμε – εξαρτάται από την πορεία όλου του πράγματος. Αν συνυπολογίσετε το αυξημένο μεταφορικό κόστος, τις αυξημένες πρώτες ύλες και μια τάση της αγοράς να πάει προς την ανατίμηση (γιατί δεν ξέρει τι την περιμένει), δημιουργείται ένα «μείγμα» που σίγουρα θα δώσει αυξήσεις.

Να σας πω επίσης ότι ο Αύγουστος είναι ο μήνας που «ξεστοκάρουμε» περασμένες σεζόν, οπότε υπήρχαν εκπτώσεις και είναι λογικό να εμφανισθεί περίπου η ίδια τιμή ή και λίγο μικρότερη, ενώ εμείς ήδη από τον Αύγουστο παραλαμβάναμε αυξήσεις. Ο,τι έρχονταν χειμερινό δηλαδή είχε σημαντική ανατίμηση και αυτό είναι κάτι που δεν έχει ειπωθεί. Εμείς δηλαδή γνωρίζαμε από τον Αύγουστο ότι θα έχουμε ένα 20% αύξηση σε ο,τι αφορά στα ισοθερμικά (για παράδειγμα). Οι αυξήσεις είναι 100% δεδομένες. Από προσωπική εμπειρία, για εμένα το 15% είναι βέβαιο (ως μια μέση αύξηση των τιμών των ειδών μας).

Έτσι γίνονται οι ανατιμήσεις

 

Επιπλέον ο ίδιος εξήγησε ότι:

Όταν λέμε ότι μια μεγάλη εταιρεία κάνει αύξηση 8% μέσα στον Αύγουστο, ήδη έχουμε μια αύξηση από την ίδια εταιρεία τον Ιούνιο (που τίποτα δεν προμήνυε ότι θα έχουμε αυξήσεις). Η αύξηση του Ιουνίου ήταν 7% και ήδη μέσα στο Πάσχα είχαν «τσιμπήσει» 3-4%. Μιλάμε για οργανωμένες εταιρείες που «προβλέπουν» και κανονίζουν την πορεία τους, οπότε σε βάθος εξαμήνου κανόνισαν ώστε να φτάσει τον Σεπτέμβριο ένα 20%. Ως πότε θα το «απορροφά» όλο αυτό ένα μαγαζί; Υπάρχουν φιλότιμοι έμποροι, ειδικά στην πόλη μας, οι οποίοι όταν μια εταιρεία ανεβάσει ένα 4% ή 5%, κάνουν πως δεν το βλέπουν και αφήνουν την ίδια τιμή. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται συνεχώς. Στο τέλος φτάνεις σε ένα σημείο να αγοράζεις 1.5 ευρώ, κάτι που αγόραζες 1 ευρώ. Η διαφορά είναι τεράστια. Ως πότε – για παράδειγμα – αυτό το προϊόν θα το πουλάς 1.70 ευρώ; Δεν θα πρέπει να πας κάποια στιγμή στο 1.80-1.90 ώστε να μένει και κάτι; Διότι όλες αυτές οι ανατιμήσεις γίνονται στην καθαρή τιμή. Από εκεί και πέρα έχουμε το μεταφορικό κόστος που επίσης έχει αυξήσεις. Ενώ δηλαδή παραλαμβάναμε ένα κιβώτιο από την Αθήνα με 3.5 ευρώ, αυτήν την στιγμή έρχεται με 5 και 6 ευρώ. Εκεί μιλάμε σχεδόν για διπλασιασμό. Αυτό το κάθε «κομμάτι» επιβαρύνεται με κάποια λεπτά επιπλέον και ανάλογα διαμορφώνεται μετά και ο ΦΠΑ, διότι είναι άλλο το 24% στα 20 ευρώ και άλλο το 24% στα 25 ευρώ. Άρα η τελική τιμή του προϊόντος είναι τελείως διαφορετική, από εκεί που ξεκίνησε και αυτό μέσα σε λίγους μήνες.

 

Θέμα προσωπικών επιλογών αλλά και τύχης, η κίνηση στα μαγαζιά – κάποιοι υποφέρουν, αλλά κάποιοι πηγαίνουν καλά ή πολύ καλά

 

Αναφορικά με την κίνηση στην αγορά της πόλης, ο κ. Μουμτζάκης υπογραμμίζει ότι:

Εδώ υπάρχουν πολύ διαφορετικές καταστάσεις. Υπάρχουν μαγαζιά που πραγματικά υποφέρουν, υπάρχουν μαγαζιά που πηγαίνουν καλά αλλά και μαγαζιά που πηγαίνουν πάρα πολύ καλά. Αυτό είναι καθαρά στις προσωπικές επιλογές αλλά και στην τύχη. Η τύχη, αυτήν την στιγμή, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ένα τυχαίο παράδειγμα, είναι ότι υπήρξαν μαγαζιά που είχαν να πουλήσουν ισοθερμικό δυο χρόνια. Ξαφνικά, πέρυσι οι μαθητές έκαναν μάθημα με ανοικτά παράθυρα και ξεπούλησαν ο,τι ισοθερμικό είχαν, την στιγμή που το 90% της αγοράς δεν μπορούσε να παραλάβει ισοθερμικό, γιατί τα εργοστάσια δεν παρέδιδαν. Για αυτό αναφέρομαι στην τύχη. Από εκεί και πέρα, η προσωπική αξία του καθενός, η θέση του μαγαζιού, η  επένδυση που έχει κάνει κάποιος τόσα χρόνια, εννοείται ότι ανταμείβουν.

 

Πρέπει να «ξεστοκαρουν» στις εκπτώσεις όσοι έχουν «μόδα» στο έτοιμο ένδυμα – στους άλλους δεν είναι και μεγάλα τα περιθώρια

 

Σε ο,τι αφορά στις εκπτώσεις που ξεκινούν από την 1η Νοεμβρίου, ο ίδιος εξηγεί ότι:

Όσοι στο έτοιμο ένδυμα έχουν «μόδα», αναγκαστικά πρέπει να κάνουν εκπτώσεις ώστε να μπορέσουν να «ξεστοκάρουν». Ωστόσο, στα είδη που είναι πιο σταθερά και πιο κλασικά (εσώρουχο, πυτζάμα, χαλιά, βρεφικά) δεν νομίζω ότι τα περιθώρια είναι και μεγάλα. Ένα δεύτερο είναι η αβεβαιότητα, διότι δεν γνωρίζουμε πόσο θα «τραβήξει» η όλη ιστορία με τις ανατιμήσεις. Βέβαια, οι περισσότεροι λένε ότι οι ανατιμήσεις είναι ετήσιες ή τουλάχιστον εξαμηνιαίες, αυτό όμως είναι μόνο στα λόγια…

 

Εξαιρετική η διαδικασία αλλά δεν ήταν τόσο «ζωηρή» η προσέλευση στις αρχαιρεσίες – δεν διεκδικούμε την «δυναμική» ενός εμπορικού συλλόγου, αλλά το κομμάτι που μας αναλογεί

 

Τέλος αναφορικά με τις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Σωματείου Εμπόρων Υφάσματος Νομού Ξάνθης, ο κ. Μουμτζάκης σημειώνει ότι:

Όλα πήγαν εξαιρετικά, παρότι υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα κατά το οποίο δεν γίνονταν ο,τιδήποτε στον χώρο του συνδικαλισμού. Είμαστε ικανοποιημένοι, αν και η προσέλευση δεν ήταν τόσο «ζωηρή». Θα θέλαμε κάτι καλύτερο. Έχουμε γύρω στα 80 ενεργά μέλη, αλλά θα έπρεπε να έχουμε 200 (γιατί τόσα μαγαζιά έχει η πόλη). Εν δυνάμει είναι όλοι μέλη μας και δεν έχουμε ούτε συνδρομή. Τα ενεργά μέλη είναι 80 όπως προανέφερα. Συνήθως ψηφίζουν οι 60-65. Σκεφτείτε ότι ήρθαν λιγότεροι από 50, οπότε δεν ήταν ούτε καλά, ούτε  άσχημα. Ήταν αναμενόμενο λόγω των συνθηκών. Βέβαια, επειδή ακριβώς είναι δύσκολες οι συνθήκες, θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή. Όλοι αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα, άρα θα έπρεπε να κάνουμε Γενική Συνέλευση και να μην «χωρούμε». Να εκπροσωπούμε πραγματικά το κομμάτι της αγοράς που μας αναλογεί. Δεν διεκδικούμε την «δυναμική» ενός εμπορικού συλλόγου, αλλά διεκδικούμε το κομμάτι που μας αναλογεί. Όλοι θα μπορούσαμε να πούμε μια γνώμη, μια άποψη και τι περνάμε. Διότι, μιλώντας τοπικά, άλλα προβλήματα έχει η 28ης, άλλα η Παναγή Τσαλδάρη και άλλα η Μιχαήλ Καραολή (ενδεχομένως). Αυτά θα έπρεπε να τα ακούμε και να τα γνωρίζουμε. Και να ακούμε την άποψη του ίδιου του επαγγελματία και τι διεκδικεί και όχι να μεταφέρεται αυτό.

 

Πρόταση και για πεζοδρόμηση της 28ης τα εαρινά και καλοκαιρινά απογεύματα, αλλά…

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προταθεί η πεζοδρόμηση της 28ης Οκτωβρίου κατά τα απογεύματα της Τρίτης και της Πέμπτης (κυρίως της Πέμπτης), από τις 18.00 έως τις 21.00, ειδικότερα κατά τους εαρινούς ή καλοκαιρινούς μήνες ώστε να δίνεται η δυνατότητα των καταναλωτών να «βολτάρει» και να πραγματοποιούνται – ενδεχομένως – και events από τους ίδιους τους επαγγελματίες για την «τόνωση» της κίνησης. Ωστόσο, ο κ. Μουμτζάκης, που έφερε ως παράδειγμα την εν λόγω πρόταση, εξέφρασει και τους προβληματισμούς του σωματείου που έγκεινται στο ότι δεν αποκλείεται η πρόταση αυτή να βρει «αντίπαλο δέος» από επαγγελματίες άλλης κεντρικής οδού και σημείωσε με έμφαση ότι: «Όλα αυτά πρέπει να λυθούν, αλλά χωρίς συμμετοχή δεν λύνονται και δεν συζητιούνται. Να δούμε τα προβλήματα και γενικά και ειδικά».