Οι χαρακτηριστικές περιπτώσεις συμπολιτών μας, που υποστηρίζονται από το «Βοήθεια στο Σπίτι»
Κυρ. Αλατζά: Συνεκτιμώνται όλα – Οικονομικά αλλά και κοινωνικά τα κριτήρια του προγράμματος
Ανθρώπους μοναχικούς και ηλικιωμένους – που μπορεί να βρίσκονται κυριολεκτικά στην διπλανή μας «πόρτα» – με ακρωτηριασμούς, ψυχικά νοσήματα αλλά και νόσους που χρήζουν συχνής παρακολούθησης (όπως η νόσος του Crohn), φροντίζουν οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» στην Ξάνθη.
Κάποιοι εξ αυτών, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ κάποιοι άλλοι ναι μεν διαθέτουν τα προς το ζην, αλλά όχι και την δυνατότητα να τα διαχειριστούν, λόγω της κατάστασής τους κατά περίπτωση.
Για όλους όμως εκείνους που χρειάζονται μια υγειονομική, κοινωνική ή ψυχολογική «χείρα» βοηθείας, υπάρχουν οι άνθρωποι από το «Βοήθεια στο Σπίτι» που ανοίγουν την πόρτα τους και προσφέρουν – ανάλογα – την δική τους βοήθεια.
Για μερικές από τις δύσκολες περιπτώσεις Ξανθιωτών μοναχικών ηλικιωμένων συμπολιτών μας, μίλησε στην «Θ» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κυριακή Αλατζά.
ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΙΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Πιο συγκεκριμένα η ίδια, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις συμπολιτών μας, λέγοντας χαρακτηριστικά:
Σε οικισμό του Δήμου Ξάνθης, υπάρχει μια γυναίκα ετών 88 με στεφανιαία νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ακρωτηριασμό του κάτω άκρου λόγω του διαβήτη, η οποία ζει μόνη της και χρειάζεται αλλαγές στο πόδι. Την επισκεπτόμαστε δύο φορές την εβδομάδα και βεβαίως της παρέχουμε – εκτός από νοσηλευτική φροντίδα – και συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη αλλά και σίτιση.
Επίσης, υπάρχει μια άλλη μοναχική γυναίκα 85 ετών, σε οικισμό της Δ.Ε Σταυρούπολης, η οποία πάσχει από άνοια, κολπική μαρμαρηγή, σακχαρώδη διαβήτη στην οποία παρέχεται καθημερινή σίτιση από το «Βοήθεια στο Σπίτι», νοσηλευτική φροντίδα, καθαριότητα υγείας.
Επίσης, σε ορεινό οικισμό της Δ.Ε Σταυρούπολης, υπάρχει ένας άνδρας 87 ετών, μοναχικός, που σιτίζεται καθημερινά, λαμβάνει υπηρεσίες καθαριότητας οικίας μία φορά την εβδομάδα, νοσηλευτική φροντίδα αλλά και συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής. Πάσχει από αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και νόσο Crohn.
Μια άλλη περίπτωση, είναι ένας άνδρας 75 ετών, που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και μάλιστα είναι και πυρόπληκτος (έχασε την οικία του πριν πέντε χρόνια και μένει σε οικία που του παραχωρήθηκε στην περιοχή της Σταυρούπολης) και λαμβάνει καθημερινά σίτιση και ο,τιδήποτε άλλο χρειάζεται αναφορικά με φαρμακευτική αγωγή, συνταγογράφηση κλπ από το «Βοήθεια στο Σπίτι».
Στην πόλη της Ξάνθης, υπάρχουν δύο περιπτώσεις ακόμη. Η πρώτη, αφορά σε γυναίκα 94 ετών (μένει στο κέντρο της πόλης), εντελώς μόνη, που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Σιτίζεται από το «Βοήθεια στο Σπίτι», συνταγογραφουνται τα φάρμακά της, ενώ γίνεται και μέτρηση ζωτικών σημείων από τις νοσηλεύτριες, αλλά και αγορά τροφίμων.
Η δεύτερη περίπτωση, αφορά σε μια 86χρονη γυναίκα, στο κέντρο της πόλης, η οποία ζει μόνη της. Είχε τρία παιδιά, έχασε τα δύο, πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα ενώ ο υιός της ζει σε ένα νησί. Είναι εντελώς μόνη. Και αυτή σιτίζεται, της συνταγογραφούμε και την αγωγή καθώς και εβδομαδιαία νοσηλευτική φροντίδα.
ΣΥΝΕΚΤΙΜΩΝΤΑΙ ΟΛΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ – Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΕ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Επιπλέον, η κ. Αλατζά, επισήμανε ότι:
Το «Βοήθεια στο Σπίτι» απευθύνεται κυρίως και πρώτιστα σε ανθρώπους μοναχικούς. Οι πιο σημαντικές περιπτώσεις ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και δεν έχουν την δυνατότητα να έχουν μια γυναίκα που να τους βοηθά στο σπίτι. Ακόμη και αν υπάρχουν αιτήσεις ανθρώπων που μπορεί να έχουν και κάποια οικονομική άνεση, εμείς δίνουμε προτεραιότητα τους πρώτους και αν και εφόσον δεν υπάρχουν βαριές περιπτώσεις, μπορούμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα και άλλες περιπτώσεις.
Τα κριτήρια είναι και οικονομικά αλλά και κοινωνικά και συνεκτιμώνται. Δηλαδή, μπορεί κάποιος να έχει οικονομική άνεση, αλλά να μην έχει σώας τας φρένας ή να μην είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα χρήματα προς όφελός του. Μια τέτοια περίπτωση, χρειάζεται βοήθεια από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή άλλες υπηρεσίες.
Ο ψυχολόγος ή ο κοινωνικός επιστήμονας, υπάρχει υποχρεωτικά σε κάθε δομή «Βοήθεια στο Σπίτι». Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να υφίσταται δομή χωρίς κοινωνικό επιστήμονα, γιατί είναι αυτός που θα επισκεφθεί την οικία του κάθε ωφελούμενου, θα δει τις συνθήκες διαβίωσής του, θα κάνει την καταγραφή και θα τον εντάξει ή όχι στο πρόγραμμα.
Πριν από δύο μήνες, υπήρχε μια περίπτωση ηλικιωμένης γυναίκας – εντελώς μοναχικής – με ψυχιατρικά προβλήματα στην περιοχή της Σταυρούπολης. Δεν αντιμετώπιζε οικονομικό πρόβλημα, αλλά δεν είχε και την λογική ώστε να αξιοποιήσει τα χρήματα που είχε για να ζήσει καλύτερα. Συνεκτιμήθηκε η κατάστασή της λοιπόν και με την παρέμβαση του «Βοήθεια στο Σπίτι», του Δήμου, της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας (αφού κινήθηκε εισαγγελική διαδικασία) μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική της περιφέρειας.