Ανδ. Νεάρχου: Το αποτέλεσμα των ψεκασμών, θα φανεί μετά από το δεκαπενθήμερο
Τοποθετήθηκαν προχθές και οι παγίδες – Ξεκίνησαν και οι επίγειοι ψεκασμοί – αποτελεσματικά τα φάρμακα, σημειώνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην «Θ», ο ανάδοχος του έργου
Συνεχίζεται η «όχληση» από τα κουνούπια στην παραλιακή ζώνη, γεγονός που επισημάνθηκε από όλους τους παραθεριστές και επισκέπτες της περιοχής το διήμερο της Πρωτομαγιάς.
Η «Θ» αναψηλαφεί – αφού ήταν και η πρώτη που ενημέρωσε τους αναγνώστες της σχετικά με την έναρξη των αεροψεκασμών φέτος – το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών στην ΠΕ Ξάνθης και απευθύνεται πλέον στον ανάδοχο του έργου κ. Ανδρέα Νεάρχου για πιο άμεση ενημέρωση…
Ο ίδιος αναφέρεται τόσο στην δραστικότητα των φαρμάκων αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν ότι ναι μεν πετούν τα ελικόπτερα αλλά «δεν κάνουν δουλειά τα φάρμακα», όσο και στους επίγειους ψεκασμούς που ξεκίνησαν πριν δύο εβδομάδες αλλά και στον – μέχρι σήμερα – πληθυσμό των κουνουπιών, ο οποίος φαίνεται να είναι σε χαμηλότερα από τα συνηθισμένα για την εποχή (λόγω των χαμηλών πρωινών θερμοκρασιών ακόμη) επίπεδα.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΠΡΟΧΘΕΣ ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ – ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΓΕΙΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ – Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ
Αναλυτικότερα, ο κ. Νεάρχου εξήγησε στην «Θ» ότι:
Είχα πει και στο παρελθόν ότι με το να βγουν τα συνεργεία δεν σημαίνει πως καταπολεμάται ο,τι υπάρχει. Μετά από τους ψεκασμούς που κάνουμε εμείς, θα έρθουν και οι μειώσεις των πληθυσμών. Προχθές συγκεκριμένα, τοποθετήσαμε εντομοπαγίδες για να δούμε τι γίνεται. Υπάρχουν κάποιες περιοχές που έπιασαν ορισμένα, αλλά δεν είμαστε ανήσυχοι, καθώς αυτό συμβαίνει κάθε χρόνιο. Είναι τα «πλημμυρικά» κουνούπια (όπως τα αποκαλούμε), που αναπτύσσονται σε φυσικά συστήματα και τα άλλα που αναπτύσσονται σε αστικά και αγροτικά συστήματα. Όλες αυτές οι ενέργειες, θα αποδώσουν μετά από κάποιες μέρες.
Οι περιοχές, αυτές είναι χαρτογραφημένες και προστίθενται νέες, εφόσον υπάρχουν. Αλλά δεν έχουμε νέες εστίες. Θα δημιουργούνταν εστίες αν είχαμε πολλές συνεχείς βροχοπτώσεις (και δεν έχουμε).
Για παράδειγμα, στο Πόρτο Λάγος ψέκασε το ελικόπτερο, αλλά οι εστίες είναι λίγες. Όλη όμως αυτή η εφαρμογή, θα φανεί μετά από ένα δεκαπενθήμερο περίπου.
Η εφαρμογή των επίγειων ψεκασμών έχει ξεκινήσει εδώ και δυο εβδομάδες.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ – ΛΙΓΟΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ – ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΣΜΗΝΗ – ΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΨΕΚΑΣΜΩΝ
Αναφορικά με την ισχύ των φαρμάκων, αλλά και τα μελισσοκομικά σμήνη, ο ίδιος τονίζει ότι:
Δεν είναι καθόλου αδύνατα τα φάρμακα. Ιδιαίτερα στα προνυμφοκτόνα, δεν έχουμε μεγάλη ποικιλία για να πούμε ότι «παίρνουμε το ένα ή το άλλο». Είναι όμως αποτελεσματικά. Δηλαδή, εμείς που ελέγχουμε – μετά από ψεκασμούς – μέσα σε υδάτινες εστίες που βρίσκουμε ανάπτυξη ή εκκόλαψη των κουνουπιών, δεν βλέπουμε να υπάρχουν ζωντανές προνύμφες. Άρα είναι αποτελεσματικά.
Θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα η εφαρμογή. Υπήρξαν δηλαδή κάποιες εκκολάψεις κουνουπιών, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλες για να πούμε «τι θα κάνουμε και πως θα προχωρήσουμε». Ο πληθυσμός μπορώ να πω ότι είναι και λιγότερος για την εποχή, διότι οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές (αν κοιτάξετε το πρωί, έχει 10-12 βαθμούς το πολύ). Σε τέτοιες θερμοκρασίες, αναπτύσσονται τα κουνούπια αλλά όχι στους πληθυσμούς που αναπτύσσονται σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες.
Όσον αφορά στους μελισσοκόμους, αν υπήρχε θέμα θα ειδοποιούσαμε (αντίστοιχα και η υπηρεσία) τον μελισσοκομικό σύλλογο. Εάν είναι να ψεκάσουμε σε περιοχές με μελισσοσμήνη, ειδοποιούμε και τα μετακινούν.
ΘΑ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΥΣΙ – ΞΕΚΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Κλείνοντας, ο κ. Νεάρχου εκτίμησε για φέτος ότι:
Θα πάμε καλά όπως και πέρυσι. Πρέπει να δοθεί μια χρονική περίοδος τέτοια ώστε να καλυφθούν όλες οι περιοχές και να κοιτάξουμε – με τις παγίδες που τοποθετήσαμε προχθές – που έχουμε κάποια προβλήματα και να καταβάλλουμε περισσότερη προσπάθεια εκεί. Οι ψεκασμοί θα συνεχιστούν. Το ελικόπτερο ήδη έκανε κάποιους αεροψεκασμούς, κάλυψε κάποιες περιοχές και εμείς είμαστε «από κοντά» στις εφαρμογές. Θα ξεκινήσουμε σε λίγο και στα αποχετευτικά συστήματα (τα ιδιωτικά) γιατί εκεί φαίνεται το αστικό κουνούπι (που είναι μέσα στον αστικό ιστό). Πάντως, στην Ξάνθη δεν έχουμε ακόμη. Δεν έχουμε ανάπτυξη τέτοιων εντόμων και αυτό φαίνεται από τα τέλεια έντομα που πετούν (όχι από τις προνύμφες). Ψεκάζεις και δεν φαίνεται ότι βγαίνουν έντομα. Εμείς, κάνουμε όλες αυτές τις ενέργειες ώστε στο δεκαπενθήμερο με εικοσαήμερο να αποδώσουν εκεί που υπάρχουν – εάν και εφόσον υπάρχουν – πληθυσμοί.