Πολλές οι διαδρομές με… λίγα λίτρα πετρελαίου θέρμανσης – «Κάθισε» το ενδιαφέρον για το Φυσικό Αέριο στην Ξάνθη
Κ. Χαραλαμπίδης και Β. Γιαννίκης, μιλούν στην «Θ»
Θερμοκρασίες υπό του μηδενός σημειώνονται αυτό το διάστημα στην Ξάνθη, γεγονός που «αναθερμαίνει» από την μια το ενδιαφέρον των καταναλωτών για… μερικά – αλλά όχι ικανοποιητικά – λίτρα πετρελαίου θέρμανσης. Από την άλλη, αφενός το γεγονός των τιμών που ακούγονται για το Φυσικό Αέριο και αφετέρου οι καθυστερήσεις στα έργα επέκτασης του αγωγού στην πόλη, οδηγούν σε «πάγωμα» του ενδιαφέροντος των καταναλωτών.
Επιπλέον, όσοι έχουν ήδη καταθέσει την αίτησή τους στην ΔΕΔΑ και έχουν «επισκοπηθεί» – προσωρινά τουλάχιστον – φαίνεται να είναι και «εγκλωβισμένοι» στο δωδεκάμηνο περιθώριο της εγκατάστασης του δικτύου, εάν επιθυμούν να απαλλαγούν από τα τέλη σύνδεσης.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που ανακύπτουν από το ρεπορτάζ της «Θ» στο οποίο μιλούν, ο πρόεδρος Συλλόγου Πρατηριούχων Καυσίμων Ν. Ξάνθης κ. Κώστας Χαραλαμπίδης καθώς και ο Ξανθιώτης Μηχανικός – πιστοποιημένος για τεχνικές εργασίες φυσικού αερίου κ. Βασίλης Γιαννίκης.
ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ…ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ ΤΑ ΛΙΤΡΑ
Αναλυτικότερα ο κ. Χαραλαμπίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι:
Είναι μεγάλη η ζήτηση αυτό το διάστημα, αλλά είναι μικρές οι ποσότητες 300-200-150 λίτρα). Πηγαίνουμε σε μια μονοκατοικία ή σε ένα διαμέρισμα 2 και 3 φορές τον μήνα. Όταν κάποιος βάζει 100 ή 200 ευρώ και το σπίτι είναι μεγάλο, σε μια εβδομάδα θα το έχει κάψει το πετρέλαιο. Μπορεί να βγαίνουν 40-50 διαδρομές (και να προλαβαίνουμε φυσικά τις 20-25), αλλά οι ποσότητες που μοιράζονται δεν είναι ικανοποιητικές.
Οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται από 1.18 έως 1.22. Αυτήν την στιγμή, ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Βλέπω ότι έρχεται φτώχεια και μάλιστα μεγάλη. Είναι όλοι «στραγγισμένοι». Εν τω μεταξύ, μέχρι να ζεσταθεί ο καυστήρας, έχει κάψει ένα λίτρο, χωρίς να φτάσει στο διαμέρισμα. Όταν όμως κάποιος παίρνει 20-25 ευρώ την ημέρα και δίνει 7-10 ευρώ για το πετρέλαιο, τι θα μείνει για αυτόν; Ούτε το κλιματιστικό συμφέρει, ούτε το πετρέλαιο συμφέρει. Πήραν όλα «φωτιά». Έτσι έχουμε πολλές παραγγελίες, αλλά με το σταγονόμετρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσει κάποιος 800 ή 500 λίτρα, λες και αύριο θα είναι Καλοκαίρι.
Να δούμε ποιος θα μας σώσει. Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Σήμερα, όταν ένα μαγαζί δεν δουλεύει καθόλου, δεν μπορεί να πληρώσει ούτε το ένσημό του, όχι την εφορία.
Προσωπικά εξοργίζομαι διότι το 2011 το βαρέλι (το αργό) είχε 150 δολάρια και η θέρμανση είχε 1.30€ αλλά με το 50% των καταναλωτών να παίρνουν επιστροφή και να κατεβαίνει στα 0.95€. Σήμερα το βαρέλι είναι στα 87 – 88 δολάρια (και θα πάει 100 και μάλιστα πολύ σύντομα) και η τιμή είναι ίδια. Οι φόροι είναι αυτοί που ανεβάζουν την τιμή.
Τέλος, όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης, αν κάποιος έβαλε 200 λίτρα, τι επίδομα να πάρει; Δεν μπορεί να βάλει κάποιος 400-500 ευρώ και να πάρει πίσω τα 350. Εξαρτάται και από τα λίτρα.
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΛΟΓΩ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ
Από την πλευρά του ο κ. Γιαννίκης επισήμανε ότι:
Σίγουρα οι τιμές έχουν εκτοξευθεί. Από την άλλη, πάει πολύ αργά και το δίκτυο στην πόλη. Νομίζω δηλαδή ότι το χρονοδιάγραμμα έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με αυτό που υπολόγιζαν. Οπότε και οι δύο παράγοντες μαζί, νομίζω ότι συμβάλλουν στην «καθίζηση». Εκεί που υπήρχε δηλαδή μια ζήτηση και μια κίνηση, με την έναρξη των εκσκαφών, τώρα έχει ηρεμήσει η κατάσταση. Ο κόσμος είναι σκεπτικός, χώρια που οι περισσότεροι έχουν περάσει τα κρύα και με τις υφιστάμενες θερμάνσεις (pellet, πετρέλαιο, κλιματιστικά κ.ο.κ)
Και κάποιοι πελάτες μου, σκέφτονται να βάλουν το δίκτυο από τον μετρητή μέχρι τον λέβητα – που ούτως ή άλλως είναι υποχρέωση και από την στιγμή που υπάρχει σύμβαση πρέπει να γίνει η εγκατάσταση – και για το κόστος του λέβητα, το σκέφτονται για την επόμενη σεζόν. Στην πόλη, δεν υπάρχει ακόμη κάποιος λέβητας που να καίει φυσικό αέριο, ώστε να πούμε αν είναι ακριβό ή φθηνό. Το κόστος του φυσικού αερίου προκύπτει από όσα ακούμε για το τι συμβαίνει σε άλλες πόλεις. Αυτά τα ακούσματα, σε συνδυασμό με το ότι βρισκόμαστε προς το τέλος του Χειμώνα, έχει «παγώσει» την διάθεση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
«ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ» ΣΤΟ 12ΜΗΝΟ, ΟΣΟΙ ΥΠΕΒΑΛΛΑΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕ Ο «ΑΚΤΩΡΑΣ» – ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΥΣΗ
Τι γίνεται όμως με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί; Σύμφωνα με τον κ. Γιαννίκη:
Οι άνθρωποι που έχουν κάνει τις αιτήσεις είναι «εγκλωβισμένοι» με την έννοια του ότι από την στιγμή που έχει γίνει η αίτηση και η επισκόπηση από τον ΑΚΤΩΡΑ στα δίκτυα που ούτως ή άλλως σκάβονται αυτήν την στιγμή, οφείλουν να προχωρήσουν τουλάχιστον στην εγκατάσταση του δικτύου από τον μετρητή μέχρι τον λέβητα, γιατί θα ξεκινήσει το χρονικό διάστημα των 12 μηνών των τελών σύνδεσης. Τα 810 ευρώ είναι μηδενικά, αν η εγκατάσταση γίνει μέσα σε αυτούς τους 12 μήνες. Αν ξεπεράσουν τους 12 μήνες, τα τέλη σύνδεσης επιβαρύνουν τον καταναλωτή. Από την στιγμή που έχουν λάβει την σύμβαση από την ΔΕΔΑ (συμφωνητικό σύνδεσης) και έχει περάσει ο «ΑΚΤΩΡΑΣ» για να δει την θέση του μετρητή, υπάρχει ένα έγγραφο που λέει ότι «αυτή είναι η θέση του μετρητή, οπότε οφείλεις από τον μετρητή μέχρι τον λέβητά σου να κάνεις μια γραμμή. Έχεις ένα περιθώριο 12 μηνών που τα τέλη σύνδεσης είναι μηδενικά. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, τα τέλη σύνδεσης ισχύουν στο σύνολό τους».
Βέβαια, για αυτό ίσως θα πρέπει να γίνει και μια συνεννόηση με την ΔΕΔΑ, διότι από την στιγμή που δεν υπάρχει δίκτυο, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν αυτό το 12μηνο μετρά και από ποια στιγμή μετρά, για να είμαι ειλικρινής. Οι συμβάσεις υπογράφονται, αλλά το θέμα είναι από πότε μετρά το 12μηνο. Είναι καλό λοιπόν, να υπάρξει μια επικοινωνία με την ΔΕΔΑ. Προσωπικά, δεν έχω ακόμη μια ξεκάθαρη άποψη επ’ αυτού. Το συμβόλαιο είναι σαφές όμως και μέσα σε 12 μήνες ο καταναλωτής οφείλει να έχει ολοκληρώσει το δίκτυό του, για να έχει το bonus των μηδενικών τελών σύνδεσης. Θεωρώ ότι θα υπάρξει κάποια λύση επάνω σε αυτό, απλώς – για την ώρα – μου διαφεύγει αν υπάρχει κάποια απόφαση την οποία εγώ δεν γνωρίζω. Πάντως, αυτήν την στιγμή, υπάρχει μια κάμψη στην ζήτηση.