“Οι Τούρκοι άργησαν πάλι να μας ενημερώσουν” λέει ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής ΑΜΘ Αχιλλέας Σαχπατζίδης

 

Ζωονόσος στην Τουρκία

Με την “καθιερωμένη” αλλά πάντα επικίνδυνη καθυστέρηση, έφτασε στις ελληνικές κτηνιατρικές αρχές η πληροφορία για την καταγραφή κρούσματος οζώδους δερματίτιδας σε εκτροφή βοοειδών στην Τουρκία και μάλιστα σε περιοχή της Αδριανούπολης που απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από τον Έβρο. Το κρούσμα καταγράφηκε στις 30 Απριλίου, ωστόσο η ενημέρωση από την Τουρκία ήρθε στις 13 Ιουνίου και όπως σχολίασε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΑΜΘ Αχιλλέας Σαχπατζίδης “υπάρχουν συμφωνίες και υποχρεώσεις για άμεση ενημέρωση σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και τη νομοθεσία αλλά δυστυχώς συνεχίζει η Τουρκία να δηλώνει τα κρούσματα έτσι που στην ουσία να καθιστά άκυρη κάθε τέτοια πληροφόρηση εφόσον δεν έρχεται έγκαιρα για να πάρουμε και εμείς οι υπόλοιπες γείτονες χώρες τα μέτρα προστασίας”.

 

Δεν ανησυχούν ιδιαίτερα οι κτηνίατροι της ΑΜΘ

Παρ’ όλα αυτά οι κτηνίατροι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη εμφανίζονται καθησυχαστικοί διά στόματος Σαχπατζίδη κι αυτό γιατί λόγω της “επέλασης” που είχε κάνει η νόσος στη Θράκη το 2015, έχουν πλέον ληφθεί πολλά μέτρα για ενδεχόμενη επανεμφάνισή της.

“Από την εμπειρία που είχαμε με τις προηγούμενες επιζωοτίες και κυρίως αυτής της οζώδους δερματίτιδας, εμβολιάζουμε από το 2015 αδιάλειπτα όλα τα βοοειδή της περιοχής μας και του Έβρου. Με πρόγραμμα έχουμε καλύψει πάνω από το 95% των ζώων μας οπότε θεωρώ ότι είναι ναι επικίνδυνη η αρρώστια αλλά ασφαλώς δεν είμαστε όπως το 2015. Τώρα είμαστε προετοιμασμένοι έχουμε στις αποθήκες μας εμβόλια, έχουμε τα ζώα μας ανοσοποιημένα, είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε περίπτωση οπότε θεωρώ ότι είμαστε σε καλύτερο σημείο” λέει χαρακτηριστικά ο κος Σαχπατζίδης.

Εντούτοις και επειδή η οζώδης δερματίτιδα είναι πολύ σημαντική ζωονόσος “προχωρήσαμε ήδη στη λήψη επιπλέον μέτρων όπως η δημιουργία μιας ζώνης βάθους 10 χιλιομέτρων στα σύνορα του ποταμού Έβρου, όπου ελέγχουμε όλα τα κοπάδια μας, ελέγχουμε κάθε ζώο που πρόκειται να μετακινηθεί από εκείνη την περιοχή προς την υπόλοιπη χώρα για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο αν φύγει κάποιο ζώο από εκεί με κλινικά συμπτώματα” συμπληρώνει ο προϊστάμενος.

Επιπλέον, “και οι κτηνοτρόφοι μας είναι ψυλλιασμένοι” λέει ο κος Σαχπατζίδης “και σε κάθε περίπτωση παίρνουν και αυτοί από τη μεριά τους τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την προστασία των ζώων με εντομοαπωθητικά με άλλα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούν εκεί πέρα με ψεκασμούς που κάνουν στους στάβλους σε συνδυασμό με τους ψεκασμούς που κάνουμε και εμείς στις υδατοσυλλογές ώστε να μειώσουμε και το φορτίο των εντομοφάγων και αιματοφάγων εντόμων για να μειωθεί η πιθανότητα κάποιου κινδύνου” (σ.σ. η οζώδης δερματίτιδα μεταδίδεται κατά κύριο λόγο με τσιμπήματα εντόμων).

Από την ώρα που έγινε γνωστό το κρούσμα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί κυρίως η Π.Ε. Έβρου για να προληφθεί τυχόν μετάδοση της Ασθένειας σε ελληνικό έδαφος. Μερικά από αυτά:

  • Καταγραφή όλων των εκμεταλλεύσεων βοοειδών και του πληθυσμού τους με επικαιροποίηση της Κ.Β.Δ.
  • Άμεσος εμβολιασμός όλων των νεαρών ανεμβολίαστων ζώων άνω των τεσσάρων μηνών και ολοκλήρωση του εμβολιακού προγράμματος έτους 2018
  • Υποχρεωτική κλινική εξέταση όλων των βοοειδών που πρόκειται να μετακινηθούν (για οποιοδήποτε λόγο) από την Ζ.Α.Ε. προς τις υπόλοιπες (εκτός ζώνης) περιοχές της Περιφέρειας ή της χώρας γενικότερα
  • Καθημερινή επιθεώρηση των ζώων από τους κτηνοτρόφους για έγκαιρη διάγνωση της νόσου και άμεση ενημέρωση των τοπικών Κτηνιατρικών αρχών σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων
  • Αυστηρή τήρηση μέτρων βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις βοοειδών της περιοχής.

Για την υπόλοιπη ΑΜΘ αυτό που πρέπει να γίνει βάσεις της ανακοίνωσης είναι πλήρης ενημέρωση των κτηνοτρόφων για την εμφάνιση της νόσου στην Τουρκία και άμεσος εμβολιασμός τυχόν ανεμβολίαστων ζώων και δη νεαρών και φυσικά εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων προληπτικών μέτρων (ενεργοποίηση απολυμαντικών τάφρων κλπ).

ΠΗΓΗ: «ΧΡΟΝΟΣ»