Οικολογικός όλεθρος στο δάσος της Δαδιάς – Κάηκαν ήδη περίπου 15.000 στρέμματα

Δημ. Πέτροβιτς: «Επιχειρούμε να διαφυλάξουμε την αμιγώς προστατευόμενη ζώνη, αλλά…»

Στο νότιο τμήμα του δάσους, προς την Λευκίμμη, η έμφαση – Παρουσία Στυλιανίδη και Παπαγεωργίου, ο συντονισμός της επιχείρησης

Συνεχίζει να μαίνεται– τουλάχιστον μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές –  η μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς, που κατέκαψε ήδη περίπου 15.000 στρέμματα. Η προσοχή την δεδομένη στιγμή εστιάζεται προς το νότιο τμήμα του δάσους, προς το ύψος της Λευκίμμης όπου και προχώρησε η πύρινη λαίλαπα, ενώ παράλληλα εκτός από τις ρίψεις νερού συνεχίζονται και οι διαπλατύνσεις των υφιστάμενων αντιπυρικών ζωνών, προκειμένου να ανασχεθεί κατά το δυνατόν η φωτιά.

Εν τω μεταξύ, για την ώρα τουλάχιστον, δεν απειλήθηκε η αμιγώς προστατευόμενη περιοχή της Δαδιάς που φιλοξενεί σπάνια είδη πανίδας, αν και κανείς δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις μπροστά στον «στρατηγό άνεμο», όπως εξηγεί μιλώντας αποκλειστικά στην «Θ», ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς.

«ΠΑΡΑΝΑΛΩΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 15.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ»

«Στόχος να διαφυλαχθεί η αυστηρά προστατευόμενη ζώνη, αλλά αυτήν την ώρα δεν μπορούμε να κάνουμε άλλες εκτιμήσεις γιατί είναι ένα μέτωπο που δεν γνωρίζεις πως θα εξελιχθεί καθώς πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι».

Αναλυτικότερα, ο κ. Πέτροβιτς, επισήμανε στην «Θ» ότι «εκτιμούμε ότι περίπου 15.000 στρέμματα, σύμφωνα με το Δασαρχείο, έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς. Αυτήν την ώρα, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής εστιάζουν την προσοχή τους στο νότιο τμήμα του δάσους (Δαδιάς – Λευκίμμης) προς την Λευκίμμη καθότι προς τα εκεί κατευθύνεται ένα μεγάλο μέτωπο. Εκεί, γίνονται επεμβάσεις των πυροσβεστών για την επιβράδυνση του πύρινου μετώπου και συγχρόνως γίνονται ρίψεις από τα ελικόπτερα και από μηχανήματα του Στρατού, μαζί με μηχανήματα της Περιφέρειας, που προσπαθούν να διαπλατύνουν ακόμη περισσότερο την υφιστάμενη αντιπυρική ζώνη για να γίνει ακόμη πιο ασφαλής. Στην περίπτωση δηλαδή που η φωτιά λόγω των βορείων ισχυρών ανέμων κατευθυνθεί προς το χωριό της Λευκίμμης, να υπάρχει ένα μεγάλο σημείο ανάσχεσης».

«ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ, ΠΡΟΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗ , ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΑΣ»

Σε ερώτηση της «Θ» για το αν βοήθησαν οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις, ο κ. Πέτροβιτς, απαντά: «Βεβαίως βοήθησαν γιατί την Κυριακή που απειλήθηκε ξανά η Δαδιά στην περιοχή του κέντρου ενημέρωσης (του Φορέα Δαδιάς) εκεί ακριβώς είχε γίνει διαπλάτυνση της αντιπυρικής ζώνης και αυτό αποτέλεσε παράγοντα ανάσχεσης, μαζί με τα οχήματα της πυροσβεστικής και τους πυροσβέστες που κατέβαλλαν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια αποσοβώντας τον κίνδυνο της επέκτασης της πυρκαγιάς. Όλη την νύχτα, οι πυροσβέστες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση και στην πλευρά που βρίσκεται στον εθνικό δρόμο (δηλαδή στον κάθετο άξονα Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου). Οι φλόγες κατέβηκαν εκεί και επειδή ακριβώς μετά τον άξονα είναι το χωριό Λυκόφη και είχε δημιουργηθεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, απομακρύνθηκαν και κάποιοι ηλικιωμένοι με αναπνευστικά προβλήματα. Ευτυχώς με την έγκαιρη παρέμβαση της πυροσβεστικής αποσοβήθηκε και εκεί ο κίνδυνος. Τώρα λοιπόν, εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στο νότιο τμήμα του δάσους, προς την περιοχή της Λευκίμμης».

«ΣΤΟΧΟΣ, ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΘΕΙ Η ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΖΩΝΗ ΑΛΛΑ… ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ»

Επίσης, σε άλλη ερώτηση της «Θ» για το τι γίνεται με την αμιγώς προστατευόμενη ζώνη, όπου συναντώνται σπάνια είδη πουλιών όπως ο Μαυρόγυπας και το αν κινδυνεύει από την πύρινη λαίλαπα, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, απαντά: «Στόχος είναι – και γίνονται προσπάθειες – να διαφυλαχθεί η αυστηρά προστατευόμενη ζώνη, αλλά αυτήν την ώρα δεν μπορούμε να κάνουμε άλλες εκτιμήσεις γιατί είναι ένα μέτωπο που δεν γνωρίζεις πως θα εξελιχθεί καθώς πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι. Προς το παρόν δεν έχει απειληθεί, αλλά είναι πάντα επικίνδυνο. Είναι τεράστια η έκταση που κάηκε. Βέβαια θα πρέπει να σας πω ότι το δάσος είναι 430.000περίπου στρέμματα και ο αμιγώς προστατευόμενος «πυρήνας» είναι περίπου 73.000 στρέμματα».

«ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΜΑΧΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ – ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΟΙ κ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»

«Η μάχη συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «είναι εδώ και ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης κ. Στυλιανίδης και ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κ. Παπαγεωργίου και όλοι μαζί δίνουμε την μάχη, ελπίζοντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα  που θα ήταν – επιτέλους – να ανασχεθούν τα μέτωπα. Βέβαια, το δάσος είναι μεγάλο, είναι πυκνή η βλάστηση και πολύ δύσκολο το ανάγλυφο και υπάρχουν και πεύκα».