Στις 16 Σεπτεμβρίου με νέο «χάρτη» και με πολλές αλλαγές, η έναρξη του νέου δικαστικού έτους
Δ. Χατζηφωτιάδου: “Η δικηγορία δεν είναι όπως παλιά – Πολλά παιδιά επιλέγουν άλλες διεξόδους”
Για το επάγγελμα του δικηγόρου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τους νέους δικηγόρους αλλά και τα θέματα και τις δράσεις που τρέχουν και θα τρέξουν το προσεχές διάστημα, μίλησε στην “Θ” η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου.
“ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ – Ο ΝΕΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
– ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ”
Πιο αναλυτικά η κα Χατζηφωτιάδου αναφέρθηκε στον δικαστικό «χάρτη», με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και την ενσωμάτωσή τους σε Πρωτοδικεία, τονίζοντας ότι σε επίπεδο Ξάνθης, όλα είναι έτοιμα για την υλοποίησή τους: “επισήμως στο νέο δικαστικό έτος ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου και αυτή είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα ισχύσει και ο νέος δικαστικός χάρτης. Από τις 16 Σεπτεμβρίου λοιπόν καταργείται εντελώς η πρώτη βαθμίδα διαδικασίας. Καταργούνται δηλαδή τα Ειρηνοδικεία σε όλη την Ελλάδα και θα συγχωνευτούν με τα Πρωτοδικεία. Κάτι που και για εμάς είναι μία καινούργια πραγματικότητα η οποία όμως έχει αντιμετωπιστεί με την προετοιμασία που κάναμε καθόλου τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και με ολομέλεια που κάναμε με την Πρόεδρο του Πρωτοδικείου Ξάνθης κ. Αδαμαντία Κρόκου και τους δικαστές. Το δικό μας πρωτοδικείο είναι έτοιμο να λειτουργήσει κατά τον καινούργιο χάρτη, χωρίς προβλήματα. Απλώς θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στις ημερομηνίες των δικασίμων που μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Για παράδειγμα, επειδή πολλά αδικήματα έχουν φύγει από την αρμοδιότητα του τριμελούς πλημμελειοδικείου που συνεδρίαζε παραδοσιακά στην πόλη της Ξάνθης κάθε Τρίτη και επειδή έχουν μείνει πολύ λιγότερες υποθέσεις που θα εκδικάζονται από τα τριμελή πλημμελειοδικεία, θα έχουμε επιπλέον δικασίμους του μονομελούς πλημμελειοδικείου. Στην Ξάνθη το μονομελές συνεδρίαζε κάθε Παρασκευή για παράδειγμα. Τώρα θα συνεδριάζει περισσότερες ημέρες καθώς αυξήθηκε κατά πολύ ο όγκος των υποθέσεων του μονομελούς. Επίσης όλες οι υποθέσεις του Ειρηνοδικείου που είχαν κατατεθεί και δεν έχουν εκδικαστεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, από τους 16 Σεπτεμβρίου θα δικάζονται πια από το μονομελές. Οι πολίτες της Ξάνθης δεν θα επηρεαστούν, καθώς ήδη είναι δρομολογημένο. Ενδεχομένως να παρουσιαστούν προβλήματα στις μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα. Στην Ξάνθη όμως δεν πρόκειται να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες ενώ και ο δικηγορικός σύλλογος είναι έτοιμος για αυτήν τη νέα πραγματικότητα όπως και το Πρωτοδικείο Ξάνθης”.
“ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ”
Η κα Χατζηφωτιάδου αναφέρθηκε επίσης στις επερχόμενες αλλαγές του κώδικα δικηγόρων και του κώδικα δεοντολογίας, αναφέροντας τα εξής: “Πρέπει να πούμε ότι θα συνεδριάσει και η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων το προσεχές Παρασκευοσαββατοκύριακο, σε συνέχεια της Ολομέλειας που είχαμε πραγματοποιήσει στα Καμένα Βούρλα και στη Λαμία στις αρχές του καλοκαιριού και θα μιλήσουμε για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται στον κώδικα περί δικηγόρων και στον κώδικα δεοντολογίας δικηγόρων αλλά και για άλλα ζητήματα που αφορούν στα διαδικαστικά του κλάδου μας. Αλλά το μεγάλο γεγονός που θα συμβεί στις αρχές Οκτωβρίου συγκεκριμένα από τις 3 έως τις 6 του μήνα, είναι το Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλογών στην Αλεξανδρούπολη και αφορά στη δικαιοσύνη, στην δικηγορία και κυρίως στον εκσυγχρονισμό του κώδικα περί δικηγόρων. Είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός. Κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας ως πρόεδρος, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ένα τέτοιο συνέδριο και μάλιστα στην ακριτική περιοχή της Θράκης. Κάθε δικηγορικός σύλλογος θα συμμετάσχει σε αυτό με όσα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μπορεί”.
“Η ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ
– ΠΟΛΛΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΞΟΔΟΥΣ”
Αναφορικά με τα προβλήματα του κλάδου αλλά και τους νέους δικηγόρους που μπαίνουν στο επάγγελμα, η κα Χατζηφωτιάδου επεσήμανε τα εξής: “Ο κλάδος μας πραγματικά σε πανελλαδικό επίπεδο αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα και με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πραγματικά πολλοί δικηγόροι έχουν φορολογηθεί υπέρμετρα σε σχέση με τα εισοδήματά τους και πολλοί, ειδικά νέοι δικηγόροι, σκέφτονται να κατευθυνθούν σε άλλους κλάδους γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Δυστυχώς η δικηγορία δεν είναι όπως παλιά, που θεωρούνταν ένα επάγγελμα που πληρώνονταν ανάλογα με την ποιότητα της παροχής υπηρεσιών και αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως γιατί σε όλη την Ευρώπη και στον κόσμο η νομική συμβουλή αξιολογείται και πληρώνεται όπως της αρμόζει. Έχουμε διάφορα προβλήματα τα οποία θα τα συζητήσουμε και αυτό που θα συζητήσουμε είναι και οι τρόποι αντιμετώπισης της μεγάλης κρίσης στον κλάδο μας. Όσον αφορά στα νέα παιδιά είναι σχετικά αβέβαιο το μέλλον, για αυτό και πολλά παιδιά επιλέγουν κάποιες άλλες διεξόδους, όπως το να δώσουν εξετάσεις για το δικαστικό σώμα, να δώσουν εξετάσεις για συμβολαιογράφοι κλπ. Και φέτος είχαμε περιπτώσεις αλλά και επιτυχίες μέσα από τον δικηγορικό σύλλογο. Άλλοι έφυγαν από το σώμα μας και έγιναν συμβολαιογράφοι, άλλοι δικαστές και άλλοι δικαστικοι υπάλληλοι. Αυτό βεβαια μας χαροποιεί και ευχόμαστε στα νέα παιδιά να βρίσκουν πάντα το δρόμο τους γιατί πραγματικά είναι ένας επιστημονικός κλάδος που καθημερινά έχει τεράστιες αλλαγές και χρειάζεται συνεχή ενημέρωση αλλά και μεγάλο κόπο. Παρόλα αυτά όμως είναι και ένα επάγγελμα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και φυσικά δεν θέλω να αποτρέψω νέα παιδιά να ασχοληθούν με τη δικηγορία. Το αντίθετο μάλιστα. Απλώς θέλει καθημερινό αγώνα, τυπικότητα, συνέπεια όπως άλλωστε σε όλα τα επαγγέλματα. Ο δικηγορικός μας σύλλογος βεβαίως ενημερώνεται συνεχώς, παρέχει στους δικηγόρους – μέλη μας την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε τράπεζες νομικών πληροφοριών για να γίνεται εύκολο τώρα το επάγγελμα, έχουμε μία πλήρη νομική βιβλίο θήκη που λειτουργεί και ο δανεισμός της είναι ελεύθερος σε κάθε μέλος μας και με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε και εμείς να συμβάλλουμε την συνεχή επιστημονική τους κατάρτιση. Το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε και με την διενέργεια των επιστημονικών εκδηλώσεων που και φέτος θα είναι αρκετές”.