Έτσι τα παρουσίασε ο αρμόδιος καθηγητής Σπ. Ραψομανίκης
Έκανε…επιστημονική ανάλυση επί των αποτελεσμάτων της έρευνας
Όλα καλά και όλα ωραία (όπως αναμένονταν από τους περισσότερους άλλωστε) παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας για τις επιπτώσεις της φωτιάς στην Sunlight, σε ανθρώπους και σε περιβάλλον, από τον Καθηγητή Σπ. Ραψομανίκη.
Παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν από διάφορες πλευρές, ο κ. Ραψομανίκης, εξήγησε με καθαρά επιστημονικούς όρους (σε βαθμό να υπάρξουν και αντιδράσεις για τον τρόπο που χρησιμοποίησε) σημείωσε ότι «δεν υφίσταται πρόβλημα».
Ειδικότερα ο Καθηγητής του Τμήματος Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων ξεκίνησε με μια εκτενή ανάλυση, για τα σημεία που τοποθετήθηκαν οι σταθμοί μέτρησης και για το πως ελήφθησαν αλλά και με ποια μέθοδο εξετάσθηκαν και αναλύθηκαν τα δείγματα καθόλη την διάρκεια των τριών 24ώρων.
ΣΠ. ΡΑΨΟΜΑΝΙΚΗΣ: «ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ…»
Το συμπέρασμα κατόπιν της παρουσίασης και των ερωτήσεων που απαντήθηκαν κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ήταν ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
Κάτι που ειπώθηκε δια στόματος του κ. Ραψομανίκη ο οποίος εν ολίγοις σημείωσε επακριβώς ότι «δεν κάηκε μόλυβδος, συνεπώς πρέπει να ξεχάσουμε την «ιστορία» με τον μόλυβδο, αφού η ποσότητες ήταν χίλιες φορές κάτω. Υπογράφω υπεύθυνα ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα».
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ – ΜΙΚΡΕΣ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ
Για την ιστορία, παρουσιάσθηκαν βήμα βήμα οι ενέργειες και η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε κατά την ανάλυση των μετρήσεων, ενώ κατέστη σαφές ότι δεν υφίσταται πρόβλημα ούτε στο πόσιμο νερό. Επίσης παρουσιάσθηκαν και τα «πανάκριβα» όπως τα χαρακτήρισε ο κ Ραψομανίκης, όργανα που χρησιμοποιήθηκαν στις μετρήσεις, ενώ σημειώθηκε και πως κάηκαν μηχανήματα και πλαστικά ως επι τω πλείστόν. Συνεπώς, όπως έγινε σαφές από στόματος των αρμοδίων, υπήρχαν μικρές συγκεντρώσεις των μετάλλων, δηλαδή κάτω από το όριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετρήσεις και οι αναλύσεις, ώς επακολουθία της μεθοδολογίας θα συνεχισθούν, με τους ειδήμονες να καθησυχάζουν πως δεν υπάρχει τοξικότητα της ατμόσφαιρας.
Αναλυτικότερο ρεπορτάζ για την παρουσίαση, θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα «ΘΡΑΚΗ».