Όλα τα  χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να «ανανήψουν» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θράκης

Στ. Αμοιράς: «Στην 3η φάση η επιστρεπτέα προκαταβολή, έρχεται και 4η-Τρέχει και η ‘μη επιστρεπτέα’ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ»
Δύο είναι τα βασικά χρηματοδοτικά «εργαλεία» από τα οποία μπορούν να ωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες έστειλε στην…ΜΕΘ ο κορωνοϊός.
Πρόκειται για την «επιστρεπτέα προκαταβολή» που βρίσκεται ήδη στην 3η φάση (ενώ ξεκινά και η 4η), αλλά και για την «μη επιστρεπτέα επιχορήγηση» μέσω του ΠΕΠ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως εξηγεί στην «Θ»  ο συνιδρυτής της «ΕΝΑ» και Σύμβουλος Ανάπτυξης κ. Σταύρος Αμοιράς, ο οποίος μιλά για τα κριτήρια αλλά και τις διαδικασίες, που ενδεχομένως να προκαλέσουν καθυστερήσεις, σε περίπτωση λαθών κατά την υποβολή.
«ΣΤΗΝ 3Η ΦΑΣΗ Η ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ – ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ 4Η »
Ειδικότερα ο κ. Αμοιράς ανέφερε στην «Θ» ότι «η επιστρεπτέα προκαταβολή βρίσκεται αυτήν την στιγμή στην 3η φάση της. Ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει και 4η. Αυτό αφορά σε ένα ποσό που βγαίνει ανάλογα με τα δεδομένα που έχει κάθε επιχείρηση (μείωση τζίρου κατά κύριο λόγο), το οποίο όμως πρέπει να επιστραφεί σε εύλογο χρονικό διάστημα το οποίο θα ανακοινώσει το υπουργείο εν ευθέτω χρόνω».
«ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠ ΑΜΘ – ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ 20% ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»
«Από εκεί και μετά, από το ΠΕΠ της ΑΜΘ «τρέχει» το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης (αυτό δεν επιστρέφεται), το οποίο ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου και τελειώνει 31 Μαρτίου το 2021. Αυτό έχει να κάνει με ένα ποσό που προκύπτει ανάλογα με τα άτομα που είχε μια επιχείρηση τον Μάρτιο του 2020. Οπότε ανάλογα με τα άτομα που είχε τότε, υπάρχει μια κλίμακα που σου λέει ότι «από 0 έως 1 άτομο παίρνεις 2000 ευρω, από 2 μέχρι 5 παίρνεις 3.500 ευρώ κ.ο.κ» και με μια προσαύξηση 20% για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα στην Ξάνθη. Άρα αυτός που θα έπαιρνε 2000 ευρώ, θα πάρει 2400» επισήμανε επίσης ο ίδιος.
«ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΡΙΤΗΡΙΑ»
«Οι προηγούμενες δύο φάσεις της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, έχουν ολοκληρωθεί. Υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον από τους επιχειρηματίες» τόνισε επίσης ο κ. Αμοιράς, ενώ αναφορικά με το ποια είναι η καλύτερη επιλογή (σ.σ. ανάμεσα στην επιστρεπτέα και την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση), υπογράμμισε ότι «το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Μπορεί μια επιχείρηση να έχει πάρει την 1η, την 2η και την 3η επιστρεπτέα προκαταβολή και να κάνει αίτηση και για την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση. Δεν σε αποκλείει. Στο τέλος αυτού του κύκλου (Μάρτιος 2021) μπορεί μια επιχείρηση να έχει μπει στην επιστρεπτέα προκαταβολή 1, 2, 3, 4 (ενδεχομένως) που αναμένεται να βγει και να μπει και στην μη επιστρεπτέα επιχορήγηση. Δεν υπάρχει περιορισμός. Υπάρχουν κριτήρια. Π.χ. εμείς σαν επιχείρηση πήραμε επιστρεπτέα 1 και 2, αλλά δεν δικαιούμασταν 3 και αυτό γιατί ο τζίρος μας από Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και μετά, δεν είχε πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, το αντίστοιχο διάστημα. Άλλες επιχειρήσεις όμως, πήραν και τις 3 φάσεις, γιατί ο τζίρος συνέχισε να είναι πτωτικός σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτό ισχύει για τις επιστρεπτέες προκαταβολές (πως εξελίχθηκαν τα έσοδα της εταιρείας το 2020 σε σχέση με το 2019, με έναν αλγόριθμο που έχει βγάλει το υπουργείο). Στην μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, το κριτήριο είναι ο αριθμός των εργαζομένων στις 19 Μαρτίου 2020. Εννοείται ότι ο ΚΑΔ κάθε επιχείρησης θα πρέπει να είναι επιλέξιμος σε κάθε περίπτωση, σε όλα τα προγράμματα».
«ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΙΣ… ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ»
Κλείνοντας ο κ. Αμοιράς, σημείωσε ότι «το βασικό που θα πρέπει να προσέξουν οι επιχειρηματίες, είναι οι διαδικασίες. Ναι μεν στην επιστρεπτέα, είναι εύκολο το σύστημα παρόλο που έχουν γίνει αρκετά λάθη στις καταχωρήσεις – δεν είχαν επίπτωση αλλά ίσως ζητηθούν κάποιες διευκρινίσεις στο μέλλον  – αλλά στην μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, είναι λίγο πιο γραφειοκρατική η διαδικασία. Είναι μέσω του ependyseis.gr, οπότε πρέπει να υπάρχει μια τεχνογνωσία. Δεν είναι ότι θα κινδυνεύσει η επιχορήγηση, απλώς θα καθυστερήσει. Αν για παράδειγμα δεν στείλεις σωστά δικαιολογητικά, απορρίπτεσαι και έπειτα σου δίνεται η δυνατότητα να επανυποβάλλεις ορθώς τα δικαιολογητικά, αλλά αυτό σημαίνει καθυστέρηση. Και επειδή θα έχει χιλιάδες αιτήσεις, η καθυστέρηση αυτή μπορεί να είναι και τρίμηνη».