Όλα τα στοιχεία για την ΔΕΥΑΞ – Ενώτια αδέσποτων και… Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Στη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημάρχου…

Νέα «κόντρα» Σ. Μελισσόπουλου-Μαν. Τσέπελη στο τέλος της συζήτησης

Με τέσσερα θέματα που αφορούσαν στην ΔΕΥΑΞ, στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, στα ενώτια των αδέσποτων σκυλιών της Ξάνθης (παρουσία των φιλοζωικών οργανώσεων της πόλης) αλλά και τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης η -μαραθώνια- συνεδρίαση της Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ξάνθης. 

Το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον, αφορούσε στην οικονομική και επιχειρησιακή κατάσταση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ξάνθης, με διάφορες ερωτήσεις και απαντήσεις, αλλά και με ίδιο μήκος κύματος συμπολίτευσης και μείζονος αντιπολίτευσης (και πρώην Δημοτικής Αρχής) καθώς και με… έντονους τόνους, ανάμεσα σε Σάββα Μελισσόπουλο και Μανώλη Τσέπελη. 

Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΔΕΥΑΞ – ΔΕΥΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ

Πιο αναλυτικά, για το θέμα της ΔΕΥΑΞ – το οποίο έφερε με ερώτησή της η παράταξη «Μπροστά» και ανέπτυξε ο επικεφαλής της κ. Σάββας Μελισσόπουλος, αρχικά διευκρινίστηκε ότι πρόκειται για ένα «ευαίσθητο θέμα» και συγχρόνως, άνοιξε μια συζήτηση για το κατά πόσο μπορούν να ακουστούν δημόσια, θέματα που αγγίζουν εσωτερικές διαδικασίες. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Γιάννης Ζερενίδης, πρότεινε ως «εναλλακτική» μια πιο διεξοδική συζήτηση (προκειμένου να απαντηθούν λεπτομέρειες που αφορούν σε εσωτερικά ζητήματα), παρουσία όλων των εκπροσώπων των παρατάξεων, σε επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, κάτι που βρήκε σύμφωνο και τον πρώην Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα», ούτε στην περίπτωση που η συζήτηση γίνει μέσα στο «σώμα» του Δημοτικού Συμβουλίου. Τελικά με την παρότρυνση του Δημάρχου κ. Στράτου Κοντού, η συζήτηση – ενημέρωση για τα όσα συμβαίνουν στην ΔΕΥΑΞ, συνεχίστηκε. Έτσι, ο κ. Ζερενίδης, ενημέρωσε το «σώμα», αναφορικά με την δικαστική διαμάχη για την τιμολόγηση του νερού από τις πηγές του Παραδείσου, μεταξύ ΔΕΥΑ Νέστου και ΔΕΥΑ Ξάνθης, ενώ παράλληλα ανέλυσε και το ιστορικό της σύμβασης (από το 1982)  οι όροι των οποίων άλλαξαν «μονομερώς» (το 2005) για την αύξηση του τέλους ύδρευσης από την πλευρά της ΔΕΥΑ Νέστου  (αν και για πολλά χρόνια υπήρχε συμφωνία μεταξύ των δυο ΔΕΥΑ, μέχρι το 2003 για το ετήσιο πάγιο και για το τέλος ύδρευσης. Άλλοτε αυτά τα δικαιώματα παρέμεναν σταθερά και άλλοτε υπήρχε αύξηση 10%-20%). Η μονομερής απόφαση της ΔΕΥΑ Νέστου για την τιμολόγηση του τέλους, το 2005, αύξησε το τέλος ύδρευσης 1200% επάνω. Το 2018, η ΔΕΥΑ Νέστου, τοποθετεί ένα υδρόμετρο και βλέπει ότι η ποσότητα νερού είναι κοντά στα 3 εκ, οπότε και τιμολογεί την ποσότητα 4 εκ. κυβικών, με το «εξωφρενικό» (όπως χαρακτηρίστηκε) τέλος. Η ΔΕΥΑΞ το 2018 δεν δέχθηκε την τιμολόγηση και ξεκίνησε δικαστικές και νομικές ενέργειες, με την ΔΕΥΑ Νέστου να τιμολογεί και να βεβαιώνει στην ΔΟΥ τα τιμολόγια. Μάλιστα  δεσμεύεται παράλληλα και τα ΑΦΜ της ΔΕΥΑΞ. Το 2019 (προεδρεία Σδρέβανου) η ΔΕΥΑΞ λαμβάνει μια απόφαση «συμβιβασμού», δηλαδή δέχεται το τίμημα αυτό και προχωρά σε διακανονισμό, ενώ το 2021 (προεδρεία Καμαρίδη), ανακαλεί ως «μη συμφέρουσα» την απόφαση του 2019.

ΤΟ 1,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΞ

Αναφορικά με το θέμα της επιβολής δημοσιονομικής διόρθωσης για έργο της ΔΕΥΑ το οποίο ενώ ολοκληρώθηκε και παρελήφθη σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από την εποπτεύουσα αρχή δεν ήταν στην κατάσταση που όφειλε με αποτέλεσμα να αρθεί η χρηματοδότησή του, ο κ. Ζερενίδης, αναφέρθηκε επίσης στο «ιστορικό» της σύμβασης (ύψους 1,5 εκ. ευρώ). Όπως τόνισε, έγινε η οριστική παραλαβή το 2020 και το 2023, η Διαχειριστική Αρχή στο πλαίσιο της διερεύνησης μιας καταγγελίας ζητά πίσω όλο το ποσό της σύμβασης από την ΔΕΥΑΞ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση του έργου ήταν από την ΕΕ και από εθνικούς πόρους και ότι και για το συγκεκριμένο θέμα, η επιχείρηση έχει προβεί σε νομικές ενέργειες, ενώ επετεύχθη η αναστολή της απόφασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Επιπλέον επισημάνθηκε ότι η ΔΕΥΑΞ έχει έρθει σε επαφή με την ανάδοχο εταιρεία, για να διορθώσει όλες τις παρατηρήσεις της έκθεσης της Διαχειριστικής Αρχής, ώστε όταν εκδικαστεί το δικόγραφο, να ζητηθεί εκ νέου πραγματογνωμοσύνη. Μάλιστα μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «παράλληλα τρέχει και έρευνα».

ΟΙ 12 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ Ο ΑΡΝΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ

Ακολούθως αναφορικά με τους εργαζόμενους της επιχείρησης, ο κ. Ζερενίδης εξήγησε ότι υπάρχουν 12 συνταξιούχοι εργαζόμενοι, που θα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου, καθώς έχουν εγκριθεί 19 θέσεις για προσλήψεις από το Υπουργείο, ενώ σε ο,τι αφορά στο θέμα των συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ, τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο τοποθετήθηκε ήδη επί του θέματος, εκτιμώντας μάλιστα ότι μάλλον δεν θα προχωρήσει η υποχρεωτική (αλλά η εθελούσια) συγχώνευση.

Κλείνοντας ο κ. Ζερενίδης, απευθυνόμενος στον κ. Μελισσόπουλο, σημείωσε ότι «δεν καταρρέει η ΔΕΥΑ», κάνοντας λόγο για μια «θετική εικόνα» και διευκρινίζοντας ότι χρήζει οργάνωσης και αναδιάρθρωσης, εκφράζοντας παράλληλα και την αισιοδοξία του για την έκβαση των δυο προαναφερόμενων υποθέσεων.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΙΠΠ. ΚΑΜΑΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΑΞ

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, παρενέβη – προκειμένου να αποκρυσταλλώσει την εικόνα για την ΔΕΥΑΞ – και ο πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης, ο οποίος μάλιστα για το θέμα της επιβολής δημοσιονομικής διόρθωσης για έργο της ΔΕΥΑ διευκρίνισε ότι «όταν ένα έργο έχει ολοκληρωθεί πέραν του 70% δεν γίνεται ολική καταγραφή, αλλά επί του ποσού που υπολείπεται. Για αυτό η ΔΕΥΑ είναι στα δικαστήρια, προκειμένου να «πέσει» στο 30% που υπολείπεται». Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του πρώην Δημάρχου Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη, που επίσης αναφέρθηκε στο ιστορικό των παραπάνω θεμάτων, αλλά και αυτή του κ. Σάββα Μελισσόπουλου που τελείωσε με την φράση «λυπάμαι, αλλά η ΔΕΥΑΞ κινδυνεύει». Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Καμαρίδης (πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ), αναφέρθηκε σε όλα τα γεγονότα που προηγήθηκαν, ενώ αναφορικά με την τιμολόγηση από την ΔΕΥΑ Νέστου, διευκρίνισε πως η ΔΕΥΑ Ξάνθης έφτασε να μην δίνει «δεκάρα τσακιστή» (όπως τόνισε χαρακτηριστικά), λόγω λήξης της περιόδου διαχείρισης των νερών από την ΔΕΥΑΝ, ενώ αναφορικά με την υπόθεση του 1.5 εκ. ευρώ, αναφέρθηκε επίσης σε όσα προηγήθηκαν (σ.σ. υπήρξε εσωτερική καταγγελία υπαλλήλου). Σε ο,τι αφορά στις αναφορές του Σ. Μελισσόπουλου, ο κ. Καμαρίδης, σημείωσε με έμφαση ότι κατά την θητεία της προηγούμενης διοίκησης η ΔΕΥΑ είχε «πάντα θετικό ισολογισμό», ενώ αναφορικά με το έργο που παρουσιάσθηκε έκανε λόγο για «έργα 20 εκ. ευρώ επί θητείας του, χωρίς την συμβολή του Δήμου, συνοψίζοντας και ο ίδιος ότι η ΔΕΥΑ «δεν μπαίνει μέσα», εάν τακτοποιηθούν θέματα, όπως τα παραπάνω, και ότι «μπορεί να κάνει ακόμη έργα». Ακολούθησαν οι δευτερολογίες, ενώ ο κ. Ζερενίδης σημείωσε ότι «δεν είναι και τόσο τραγική η εικόνα» απευθυνόμενος στον κ. Μελισσόπουλο. Εκεί ο κ. Τσέπελης, αναφέθηκε σε «έργα υποδομής» της προηγούμενης διοίκησης, ενώ μια ατάκα του κ. Μελισσόπουλου και μια ανταπάτηση του κ. Τσέπελη, πυροδότησαν εντάσεις.

«ΑΝΟΙΧΤΟΣ» ΣΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ «ΔΙΑΚΡΙΤΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ» Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ, ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ…

Ακολούθησε το θέμα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στην Παλιά Πόλη, που ανέπτυξε το μέλος των «ΜΠΡΟΣΤΑ» κ. Βασίλης Παπαδόπουλος (θέμα με το οποίο ασχολήθηκε εκτενώς η «Θ» σε προηγούμενο ρεπορτάζ της) και το θέμα των ενωτίων στα αδέσποτα σκυλιά του Δήμου Ξάνθης από το μέλος της παράταξης «Δύναμη για το Αύριο» κ. Μανώλη Φανουράκη. Στην αίθουσα παραβρέθηκαν και οι φιλοζωικές οργανώσεις της Ξάνθης, με την κ. Άννα Μαρία Ζαφειριάδου (ΑΔΕΣΠΟΤΟΥΛΙΑ ΞΑΝΘΗΣ) να κάνει λόγο για «βάρβαρη» και «βάναυση» πρακτική και την κ. Λουλουδιά Τζεμπραηλίδου (ΑΔΕΣΠΟΤΟΙ ΦΙΛΟΙ) να ζητά «εναλλακτική» λύση για την σήμανσή τους. Μετά από αρκετή συζήτηση, λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Κοντός χαρακτήρισε «νομιμότατη» την διαδικασία τοποθέτησης ενωτίων, ενώ καλώντας και τους φιλόζωους στο «τραπέζι» προκειμένου να βρεθεί μια εναλλακτική λύση για την «διακριτή σήμανση των αδέσποτων». Μάλιστα από την συζήτηση ανέκυψε και ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου αδέσποτα άλλων δήμων, συγκαταλέγονται στις αγέλες των αδέσποτων του Δήμου Ξάνθης, ενώ δόθηκαν και οι αριθμοί των στειρώσεων των αδέσποτων. Κοινό συμπέρασμα πάντως, ήταν και το γεγονός ότι – τουλάχιστον αισθητικά – τα ενώτια δεν δίνουν και την καλύτερη εικόνα.

«ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ» ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Ο ΣΤΡ. ΚΟΝΤΟΣ

Μεγάλη συζήτηση, «άνοιξε» και για το θέμα των φετινών Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Ξάνθης (που ανέπτυξε το μέλος της «Δύναμης για το Αύριο» κ. Ηλίας Ασκαρίδης) , αλλά και το θέμα της μεταφοράς του δέντρου της Σταυρούπολης στον Δήμο Σαμοθράκης (που προκάλεσε μικροεντάσεις ανάμεσα σε Μ. Φανουράκη και Μ. Τσορμπατζίδη)  και την φωταγώγηση του δέντρου της κεντρικής πλατείας Ξάνθης, υπό καταρρακτώδη βροχή. Επιπλέον, επισημάνθηκε σε κάθε τόνο (από την πλειοψηφία των μελών της αντιπολίτευσης) ότι η «Ευχούπολη Ξάνθης», δεν «τραβά» πλέον. Αναφορικά με την συναυλία των ONIRAMA, ο κ. Κοντός τόνισε ότι «το σχήμα δεν μπορούσε να αναβληθεί» και ότι «η επόμενη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην Σταυρούπολη». Μάλιστα, από πλευράς του κ. Φανουράκη, τονίστηκε ότι η ίδια η παραγωγή του μουσικού σχήματος ενημέρωσε τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Μιχάλη Τσέπελη ότι μπορεί να αναβληθεί για άλλη μέρα η συναυλία (σ.σ. ενδεχομένως και για την περίοδο του καρναβαλιού), ενώ σε γενικότερο επίπεδο ο κ. Μελισσόπουλος έκανε λόγο για «αστοχίες» σε θέματα πολιτισμού και ιδιαίτερα στο κομμάτι του συγχρονισμού». Επίσης ο κ. Λύρατζης παρότρυνε την διοίκηση να αλλάξει η κανονιστική της κεντρικής πλατείας και να προετοιμάζονται πολλούς μήνες νωρίτερα οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, ενώ κλείνοντας, ο Δήμαρχος Ξάνθης έδωσε την υπόσχεση για «διαφορετικά Χριστούγεννα» την επόμενη χρονιά.