Όλες οι προϋποθέσεις εισόδου στην Βουλγαρία – Τι ισχύει έως 31/5

Μετά απο πολλά τηλεφωνήματα που δεχθήκαμε απο αναγνώστες μας, αναφορικά με τα ισχύοντα πρωτόκολλα σχετικά με  την είσοδό τους στην Βουλγαρία, διερευνήσαμε το θέμα και σας παραθέτουμε ΟΛΕΣ τις προϋποθέσεις εισόδου στην χώρα (έως τις 31/5) όπως αυτές αναφέρονται στον διαδικτυακό τόπο της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Σόφια:

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 01-278/29.04.2021 διάταγμα του Υπουργείου Υγείας της Βουλγαρίας, από την 01.05.2021 έως και 31.05.2021 ισχύουν τα ακόλουθα:

1.  Απαγορεύεται προσωρινά η είσοδος στην επικράτεια της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας σε άτομα που έρχονται από Ινδία, Μπαγκλαντές, Βραζιλία και ορισμένα κράτη και περιοχές της Αφρικής, με εξαίρεση τους Βούλγαρους πολίτες και τα άτομα με καθεστώς μόνιμης, επί μακρόν και συνεχούς διαμονής στη Βουλγαρία, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους. Τα εν λόγω άτομα που δύνανται να εισέλθουν στη Βουλγαρία, τίθενται σε 10ήμερη καραντίνα, στη διεύθυνση που θα δηλώσουν στις  βουλγαρικές υγειονομικές αρχές.

2. Σε όλα τα άτομα που εισέρχονται στη Βουλγαρία, εκτός αυτών που αναφέρονται στην παρ. 1, ανεξάρτητα από την υπηκοότητά τους και το κράτος από το οποίο έρχονται (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), επιτρέπεται η είσοδός τους στη χώρα με την επίδειξη ενός από τα παρακάτω έγγραφα:

α) Πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιασμού κατά του COVID-19. Θα πρέπει να έχουν χορηγηθεί οι απαιτούμενες δόσεις που αναγράφονται σε κάθε εμβόλιο και να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 14 ημερών από την ημέρα χορήγησης της 2ης δόσης. Στο πιστοποιητικό πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο με λατινικούς χαρακτήρες (όπως αναγράφεται στο ταξιδιωτικό έγγραφο), η ημερομηνία γέννησης, οι ημερομηνίες χορήγησης των δόσεων, η εμπορική ονομασία του εμβολίου, ο αριθμός της παρτίδας, η ονομασία του παραγωγού/κατόχου της άδειας χρήσης, το κράτος από το οποίο έχει εκδοθεί το πιστοποιητικό και το αρμόδιο όργανο που εκδίδει το πιστοποιητικό.

β) Πιστοποιητικό θετικού τεστ που έγινε με τη μέθοδο της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης  ή γρήγορο τεστ αντιγόνου (PCR ή RAT test), ώστε να τεκμαίρεται αποθεραπεία από τον COVID-19 κατά τους τελευταίους έξι (6) μήνες και όχι πέραν του διαστήματος αυτού για τα άτομα που νόσησαν. Εν προκειμένω, υπολογίζεται η χρονική περίοδος από την 15η έως την 180η ημέρα από την ημερομηνία που έγινε η εξέταση οποία αναγράφεται στο πιστοποιητικό. Στο PCR ή RAT test θα πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του ατόμου (όπως αναγράφεται στο ταξιδιωτικό έγγραφο), τα στοιχεία του εργαστηρίου (επωνυμία, διεύθυνση και άλλα στοιχεία επικοινωνίας), ημερομηνία που έγινε η εξέταση και το θετικό αποτέλεσμα (Positive).

γ) Επιπλέον, οι πολίτες των κ-μ ΕΕ & Schengen (συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων) και τα μέλη των οικογενειών τους (όπως και των ατόμων που αποδεδειγμένα ευρίσκονται σε πραγματική συμβίωση μαζί τους), τα άτομα με καθεστώς επί μακρόν, μόνιμης, συνεχούς παραμονής στη Βουλγαρία και τα μέλη των οικογενειών τους, οι κάτοχοι βουλγαρικής θεώρησης μακράς παραμονής τύπου “D”, καθώς και οι κάτοχοι άδειας παραμονής σε κ-μ ΕΕ & Schengen και τα μέλη των οικογενειών τους μπορούν να εισέρχονται στη Βουλγαρία, πέραν των πιστοποιητικών των εδαφίων α΄ και β΄ και με επίδειξη πιστοποιητικού αρνητικού αποτελέσματος PCR test που έχει γίνει 72  ώρες πριν από την είσοδο στη χώρα ή αρνητικού γρήγορου τεστ αντιγόνου (RAT test) που έχει γίνει 48 ώρες πριν από την είσοδο στη Βουλγαρία. Οι ώρες υπολογίζονται από την ημερομηνία εξέτασης που αναγράφεται στο σχετικό έγγραφο. Στο πιστοποιητικό θα πρέπει να αναγράφονται, επίσης, το ονοματεπώνυμο του ατόμου (όπως αναγράφεται στο ταξιδιωτικό έγγραφο), στοιχεία του εργαστηρίου όπου έγινε το τεστ (επωνυμία, διεύθυνση ή άλλα στοιχεία επικοινωνίας), καθώς και η ημερομηνία κατά την οποία έγινε η εξέταση. Είναι, επίσης, υποχρεωτική η αναγραφή με λατινικούς χαρακτήρες της μεθόδου (PCR ή γρήγορου τεστ αντιγόνου-RAT), καθώς και του αρνητικού αποτελέσματος (Negative).

3. Εξαίρεση από την υποχρέωση  επίδειξης των ανωτέρων πιστοποιητικών επιτρέπεται μόνον για τις ακόλουθες κατηγορίες ατόμων, ανεξάρτητα από την υπηκοότητά τους  και τη χώρα από την οποία έρχονται:

α) οδηγοί λεωφορείων που πραγματοποιούν διεθνείς μεταφορές επιβατών,
β) οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων που πραγματοποιούν διεθνείς μεταφορές φορτίων και προϊόντων,
γ) μέλη πληρώματος πλοίων,
δ) μέλη πληρώματος αεροσκαφών,
ε) εργάτες στις παραμεθόριες περιοχές, ανεξάρτητα από την υπηκοότητά τους,
στ) μαθητές και φοιτητές, που ζουν σε Ελλάδα, Τουρκία, Σερβία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Ρουμανία,  οποίοι ταξιδεύουν καθημερινά ή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στη Βουλγαρία με σκοπό την εκπαίδευση και αντίστοιχα μαθητές και φοιτητές που ζουν στη Βουλγαρία και ταξιδεύουν καθημερινά ή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα προς τις ίδιες χώρες με σκοπό την εκπαίδευση,
ζ) άτομα που διέρχονται transit μέσω Βουλγαρίας.

4. Σημειώνεται ότι Βούλγαροι πολίτες και άτομα με καθεστώς μόνιμης, μακράς ή διαρκούς παραμονής στην επικράτεια της Βουλγαρίας, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, που δεν επιδεικνύουν ένα εκ των άνω πιστοποιητικών κατά την είσοδο τους στη Βουλγαρία, δύνανται να εισέλθουν, αλλά στην περίπτωση αυτή θα τίθενται σε 10ήμερη καραντίνα στην οικία τους ή σε διεύθυνση που έχουν δηλώσει ότι θα διαμένουν κατά το διάστημα αυτό.  Η καραντίνα μπορεί να αρθεί από τον Διευθυντή της αρμόδιας Περιφερειακής Επιθεώρησης Υγείας στην περίπτωση παρουσίασης αρνητικού αποτελέσματος τεστ PCR ή γρήγορου τεστ αντιγόνου (RAT test), που έχει γίνει εντός 24 ωρών από την είσοδο στην Βουλγαρία. Στην περίπτωση αυτή, η καραντίνα αίρεται εντός 24 ωρών από τη στιγμή που θα παρουσιασθεί το αρνητικό τεστ.