Ολική καταστροφή για τους αγρότες – Κινητοποιήσεις και στο βάθος ο… «Νέστος»

Με «μισά» νερά και ενδεχόμενους καύσωνες το καλοκαίρι…

Τις τραγικές εξελίξεις εξηγεί στη «Θ» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Θαλασσιάς

Στα… «κάγκελα» οι αγρότες του Δήμου Τοπείρου, που μαζί με τους συναδέλφους τους από τον γειτονικό Δήμο Νέστου, ξεκινούν δυναμικές κινητοποιήσεις, μετά και τις επίσημες ενημερώσεις, ότι τελικά το Φράγμα του «Θησαυρού» θα αποδεσμεύσει μόλις 35 -40 εκ. κυβικά (το πολύ) κατά την φετινή αρδευτική περίοδο, ενώ αναμένεται να μην δοθεί ούτε σταγόνα τον Μάιο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, τα αναγκαία κυβικά για τον ΤΟΕΒ Θαλασσιάς, που λαμβάνει το 25% των νερών (αφού το υπόλοιπο διαμοιράζεται στους ΤΟΕΒ Χρυσούπολης και Χρυσοχωρίου) ανέρχονται σε 25-30 εκ. Όλα αυτά βεβαίως, οδηγούν σε αγωνία και στάση αναμονής από τους παραγωγούς που και καθυστέρησαν να σπείρουν (λόγω βροχοπτώσεων) τα χωράφια τους και δεν ξέρουν τι να κάνουν τελικά.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών ξεκινούν την προσεχή Κυριακή 13/4 (από την πλευρά της Χρυσούπολης) με προσυγκέντρωση στις πλατείες των χωριών με τρακτέρ, ενώ την Μεγάλη Δευτέρα και οι αγρότες από τον Τόπειρο, θα επιστρατεύσουν τρακτέρ, αγροτικά ή άλλα μέσα για να βρεθούν και αυτοί στην συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Νέστου, όπου θα παραταχθούν επίσης τρακτέρ. Εκεί, θα αποφασιστεί και ο τρόπος κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, αν και ο σκοπός είναι η «δυναμική απάντηση», ήτοι η κάθοδος των αγροτών στην Γέφυρα του Νέστου.

«Χαριστική βολή» χαρακτηρίζει μιλώντας στην «Θ», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης, τις ανακοινώσεις για τα λιγοστά νερά από το Φράγμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Θαλασσιάς κ. Γιώργος Φλώρος, αναφέρεται στα διαμειβόμενα της συνάντησης των αγροτών στην Χρυσούπολη, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την πρόθεση των αγροτών μας να «κατέβουν» στην Γέφυρα του Νέστου και στα μπλόκα.

«ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ Η… ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Δαλάτσης, επιβεβαίωσε την πρόθεση των αγροτών του Τοπείρου να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, σημειώνοντας λιτά ότι «θα συμμετέχουμε σίγουρα. Αντιδρούμε γιατί αυτό με τα νερά, ήταν η χαριστική βολή».

«ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΤΑΓΟΝΑ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΜΑΙΟ, ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ»

Από την πλευρά του, ο παραγωγός και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Θαλασσιάς κ. Γιώργος Φλώρος, ο οποίος παραβρέθηκε και στην συνάντηση των αγροτών στην Χρυσούπολη, εξήγησε ότι «κάναμε μια συνάντηση στο αμφιθέατρο της Χρυσούπολης, όπου μαζεύτηκαν αρκετοί αγρότες από τον Δήμο Νέστου και παραβρεθήκαμε και μερικοί αγρότες και από τον Δήμο Τοπείρου. Αποφάσισαν να βγάλουν την Κυριακή τα τρακτέρ στις πλατείες, ενώ την Μ. Δευτέρα στις 12.00 έχουν συγκέντρωση στο Δημαρχείο Τοπείρου. Άλλοι θα πάνε με τρακτέρ, άλλοι με αγροτικά. Εμείς από εδώ, θα πάμε με ο,τι μπορούμε και εκεί θα πάρουμε απόφαση για τις κινητοποιήσεις που θα κάνουμε. Πρόθεσή μας είναι να μπούμε δυναμικά, γιατί με αυτά που μας λένε, θα καταστραφούμε. Τα 35 και τα 40 εκατομμύρια κυβικά νερού, δεν φτάνουν ούτε για τον έναν ΤΟΕΒ. Επίσης μας λένε ότι δεν θα μας δώσουν νερό τον Μάιο αλλά και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ο κόσμος έχει και δέντρα. Τι θα πάρουμε; Αν μας κάνει και έναν καύσωνα, όπως πέρσι, τελείωσε. Δεν μας υπολογίζουν καθόλου. Πέρσι είχαμε 70 εκατομμύρια κυβικά και δεν μπορούσαμε να ποτίσουμε. Φέτος μας λένε ότι θα πάρουμε τα μισά (το πολύ 40 εκ.)

Φανταστείτε ότι πέρσι δεν μπορούσαμε να ποτίσουμε και μαλώναμε μεταξύ μας. Ποτίζαμε ανά 8-10 μέρες. Τώρα θα πάμε στις 20 μέρες. Τι να το κάνουμε; Αν κάνει και έναν καύσωνα, «καθαρίσαμε». Λένε ότι το Φράγμα αυτήν την στιγμή έχει το 50% του νερού, οπότε πρέπει να κρατήσουν το 25% (ως κυβικά ασφαλείας) και μάλιστα λένε ότι «αν πέσουμε κάτω από αυτά τα κυβικά ασφαλείας, δεν πρόκειται να πάρετε σταγόνα». Αν δεν βρέξει επάνω, δεν έχουν νερό και έχουν ανάγκες για το ηλεκτροδοτικό, παίζονται και αυτά τα 35 εκ. κυβικά. Όταν μας λένε «δεν σας δίνουμε σταγόνα τον Μάιο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο», υπάρχει θέμα. Είναι και το νερό που πηγαίνει για την οικολογία, που είναι υποχρεωμένοι να το δώσουν. Ας κρατήσουν νερό τον χειμώνα (γιατί βρέχει εδώ) για αυτόν τον σκοπό. Εχει νερό και από τις πηγές, για τα πουλιά και το οικολογικό κομμάτι».

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ – ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΦΗΣΑΝ ΟΥΤΕ ΟΙ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ»

Επίσης, ο ίδιος υπογράμμισε παράλληλα ότι «εδώ, στην περιοχή μας, υπάρχει και άλλο θέμα. Στα μισά χωριά, όπως το Εράσμιο, το Μυρωδάτο κλπ, έρχεται και η θάλασσα μέσα και πρέπει να κάνουμε εμπλουτισμό. Με τι να κάνουμε εμπλουτισμό; Έχουμε και αυτό το ζήτημα. Για να νερά, χρειάζεται πολιτική βούληση. Πρέπει να ξεσηκωθούν και οι Βουλευτές και όλοι. Είναι θέμα κυβερνήσεως. Και υπάρχει και άλλο θέμα, καθώς δεν έχουν υπογραφεί οι διακρατικές συμβάσεις με την Βουλγαρία. Πρέπει να γίνει και αυτό, για να μας αφήσει και η Βουλγαρία νερό. Αν γίνει αυτό, κάτι γίνεται. Αν δεν μας αφήσει, τελειώσαμε. Από ο,τι διάβασα προχθές, συναντήθηκαν ο Τασούλας (ΠτΔ) με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, μιλήσανε και ακόμη είμαστε στο «θα δούμε». Δεν ξέρω τι απαιτήσεις έχουν από εκεί».

«ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ – ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ… ΜΠΛΟΚΟ»

Αναφορικά με την κινητοποίηση της  Μ. Δευτέρας, ο κ. Φλώρος σημείωσε ότι «πρέπει να διαμαρτυρηθούμε δυναμικά. Θα πάμε στο Δημαρχείο του Νέστου την Δευτέρα και εκεί θα δούμε τι θα κάνουμε. Ο σκοπός μας είναι να πάμε στην Γέφυρα του Νέστου με τα τρακτέρ, να έρθουν τα κανάλια και να δημοσιοποιήσουμε το θέμα μας. Δεν το γνωρίζουν κάτω οι κύριοι. Δεν τους νοιάζει. Θα κάνουμε και μπλόκο στην Γέφυρα. Δεν ξέρουμε αν θα λυθεί το θέμα. Θα δούμε τι θα μας πουν οι πολιτικοί. Εμείς, το αναφέραμε σε όλους. Έχουν γνώση και η Περιφέρεια και ο Δήμος και οι Βουλευτές. Να δούμε τι θα γίνει. Πέσαμε βέβαια και στην Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ ξεκίνησε και η σπορά, γιατί με τις βροχές (σ.σ. των προηγούμενων ημερών) ο κόσμος δεν έχει σπείρει και είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα. Και για αυτό πρέπει να συνεννοηθούμε».

«ΩΣ ΤΟΕΒ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ 25-30 ΕΚ. ΚΥΒΙΚΑ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ… ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΟΛΑ 35 – ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ»

Κλείνοντας, σε ο,τι αφορά στα απαιτούμενα κυβικά του ΤΟΕΒ Θαλασσιάς για την άρδευση των καλλιεργειών στον Δήμο Τοπείρου, ο πρόεδρός του σημείωσε ότι «εμείς παίρνουμε το 25-30% του νερού και το υπόλοιπο το παίρνουν ο ΤΟΕΒ Χρυσουπόλεως μαζί με τον ΤΟΕΒ Χρυσοχωρίου. Το 30% στα 40 εκ. κυβικά, είναι 12 εκ. κυβικά. Δεν είναι τίποτε δηλαδή, όταν ως ΤΟΕΒ Θαλασσιάς πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε 25-30 εκ. κυβικά. Και δίνουν 35 εκ. κυβικά, όλα και όλα. Και μας πιέζουν να κάνουμε και εμπλουτισμό. Πως θα τον κάνουμε; Το πρόβλημα το γνωρίζαμε από πέρσι που είχαμε μειωμένα νερά και προσωπικά έχω στείλει επιστολές σε όλους τους παραγωγούς και στα καφενεία, ώστε να κανονίσουν τι παραγωγές θα βάλουν (στάρια, βαμβάκια, ηλιόσπορα) αλλά και ο κόσμος τι να κάνει; Περιμένουμε όλοι. Ακόμη δεν έχουμε σπείρει. Ο κόσμος δεν ξέρει τι να σπείρει. Είμαστε όλοι στο περίμενε. Θα δούμε τι θα γίνει την Μεγάλη Δευτέρα».