Ολοένα και μικρότερος ο μέσος όρος ηλικίας χρήσης κάνναβης στην Ξάνθη

Παγ. Διούδη: «Είναι η πρώτη παράνομη ουσία με την οποία έρχεται σε επαφή ο έφηβος…»

 

Για τις εξαρτήσεις των εφήβων και ειδικότερα από την κάνναβη, που όπως επισημαίνει, είναι η πρώτη παράνομη ουσία που συναντούν, μιλά στην «Θ» η  Ψυχολόγος Υγείας(Msc) και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ξάνθης «Έκφραση» κ. Παγώνα Διούδη.

 

«Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΟΥΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ Ο ΕΦΗΒΟΣ»

Ειδικότερα η ίδια αναφέρει ότι «η ηλικία έναρξης χρήσης ή πειραματισμού με την κάνναβη, είναι χαμηλή γιατί είναι η πρώτη παράνομη ουσία με την οποία όταν κάποιος θέλει να πειραματιστεί, έρχεται σε επαφή. Από τις νόμιμες έχουμε το τσιγάρο και το αλκοόλ και από τις παράνομες, η πρώτη ουσία με την οποία μπορεί να πειραματιστεί κάποιος έφηβος είναι το χασίς. Είναι πιο εύκολο να πειραματιστεί κάποιος με την κάνναβη, από ότι με μια άλλη ουσία, όταν είναι στην εφηβική ηλικία και αυτό δείχνει και τα αποτελέσματα διάφορων ερευνών».

 

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ Η ΑΙΤΙΑ…»

Αναφορικά με τα αίτια που οδηγούν έναν έφηβο να ξεκινήσει την χρήση της κάνναβης, η κ. Διούδη επισημαίνει ότι «αυτά αφορούν πολλούς παράγοντες και σχετίζονται με ατομικό επίπεδο, με οικογενειακό επίπεδο και με κοινωνικό επίπεδο. Δηλαδή έχουν να κάνουν με χαμηλή αυτοεκτίμηση, με οικογενειακά περιβάλλοντα που έχουν δυσλειτουργίες, με απόρριψη, με θυμό, με συναισθήματα που δεν έχουν διαχειριστεί, με την αίσθηση των εφήβων ότι μπορεί να μην είναι αποδεκτοί, έχουν επίσης να κάνουν με την περιέργεια, με την μαγκιά, με την αδυναμία να αντισταθούν στην πίεση των συνομηλίκων, με την επιρροή της παρέας που μπορεί να είναι πολύ «δυνατή» και κάποιος να μην μπορεί να πει «όχι». Έχουν να κάνουν με όλα αυτά τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που δυσκολεύουν όλη την κοινωνία, επομένως δυσκολεύουν πάρα πολλά νοικοκυριά, πάρα πολλές οικογένειες με αποτέλεσμα να βγαίνουν στην επιφάνεια διάφορα προβλήματα οικογενειακά και όλα αυτά σαφώς έχουν επίδραση και στην ψυχολογία των εφήβων καθώς επηρεάζεται το «σύστημα» μέσα στο οποίο ζουν και μεγαλώνουν. Επομένως καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι μόνο  μια η αιτία που μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί να δοκιμάσει ή να εξαρτηθεί από κάποια ουσία, είτε αυτή λέγεται κάνναβη, είτε οποιαδήποτε άλλη παράνομη ουσία. Οι λόγοι είναι πολλοί».

«ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ…»

«Μπορεί βέβαια να υπάρχουν παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά ζουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και κάποιο να εξαρτηθεί από την ουσία ενώ κάποιο άλλο όχι. Επομένως και η ίδια η επίδραση της ουσίας από άτομο σε άτομο έχει διαφορά. Ναι μεν οδηγεί σε εθισμό, όταν κάποιος γίνει συστηματικός χρήστης αλλά υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην επίδραση της εκάστοτε ουσίας. Ακόμη και αυτό παίζει ρόλο» συνεχίζει η ίδια, σημειώνοντας ότι «έχει να κάνει με το άτομο, τις συνθήκες, την χρονική στιγμή που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος για πρώτη φορά, τις ανάγκες που καλύπτει κλπ. είναι πάρα πολλές οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στον πειραματισμό και στην εξάρτηση. Παλαιότερα πολύ εύκολα «κατηγοριοποιούσαν» τους ανθρώπους και έλεγαν ότι «τα παιδιά των διαλυμένων οικογενειών, είναι φυσικό να γίνουν χρήστες». Όμως δεν είναι ένας ο παράγοντας που ορίζει την χρήση και την εξάρτηση. Συντρέχουν πάρα πολλοί λόγοι, που σε μια χρονική στιγμή, μπορεί να οδηγήσουν στο συγκεκριμένο φαινόμενο».

 

«ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΟΙ ΥΓΙΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ…»

Αναφορικά τώρα με την πρόληψη, η κ. Διούδη τόνισε ότι «η καλύτερη πρόληψη δεν είναι μόνο η ενημέρωση. Η ενημέρωση βέβαια είναι πάρα πολύ σημαντική, τα παιδιά όμως γνωρίζουν τις συνέπειες και τους κινδύνους από την χρήση των διαφόρων ουσιών. Δεν υπάρχει τόσο μεγάλη άγνοια πια, όσο τα προηγούμενα χρόνια. Η καλύτερη πρόληψη είναι οι υγιείς θέσεις, η υγιής αυτοεκτίμηση, η επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, η αποδοχή των παιδιών, η αποδοχή του διαφορετικού, το να «θωρακίσουμε» όλοι όσοι μεγαλώνουμε παιδιά και όλοι όσοι ασχολούμαστε με παιδιά για να αναπτύξουν εκείνες τις προσωπικές δεξιότητες που θα τα κάνουν να πιστεύουν στον εαυτό τους, να βλέπουν την αισιόδοξη πλευρά της ζωής, να επενδύουν σε υγιείς σχέσεις, να τα σεβόμαστε και να τα ακούμε».