Ολοκληρώθηκε η διημερίδα για τα ποτάμια που διοργάνωσε ο Δήμος Ξάνθης

Σημαντικά συμπεράσματα για την αξιοποίηση των αστικών υδάτινων οικοσυστημάτων

Με την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση των αστικών και περιαστικών υδάτινων οικοσυστημάτων, ολοκληρώθηκε η επιστημονική διημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Ξάνθης και το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια, με την υποστήριξη της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου, υπό τον κεντρικό τίτλο: «Όταν τα ποτάμια επιστρέφουν στις πόλεις».

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο σημειώνοντας τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουν Δίκτυο και Αυτοδιοικητικοί, για την ανάδειξη, προστασία και αξιοποίηση των αστικών ποτάμιων οικοσυστημάτων, ενώ εξήρε τον ρόλο που διαδραματίζει προς την κατεύθυνση αυτή, η επιστημονική κοινότητα.

Ιδιαίτερης σημασίας κρίθηκε  η υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας, μεταξύ του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια και της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με τον Δήμαρχο να σημειώνει πως… «ο Δήμος Ξάνθης, σήμερα “ενώνει” το Δίκτυο με το Πανεπιστήμιο της Θράκης μας».

Διακεκριμένοι εισηγητές από την πανεπιστημιακή κοινότητα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το επιστημονικό δυναμικό των Δήμων, την Εκπαίδευση και τους συλλογικούς κοινωνικούς φορείς εμβάθυναν στα ζητήματα προστασίας και αξιοποίησης των αστικών και περιαστικών ποταμιών, παρουσίασαν την εγχώρια και διεθνή πρακτική, προέβαλαν επιτακτικά το δεδομένο της «κλιματικής κρίσης» ως παράγοντα συνεχούς εγρήγορσης και προληπτικών παρεμβάσεων και ανέδειξαν ένα σημαντικό πλέγμα δράσεων και πολιτικών που μπορούν να αναλάβουν οι δήμοι, με στόχο την ορθή διαχείριση των ποτάμιων οικοσυστημάτων.

Η επιστημονική γνώση και τα «εργαλεία» που έχουν στη διάθεσή τους σήμερα οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, αποτελούν τη «σταθερά», για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, στα πρότυπα της σύγχρονης αντίληψης για την περιαστική φύση.

Εισηγητές από την Ξάνθη παρουσίασαν σημαντικές πτυχές της αξίας του αστικού και περιαστικού ποταμιού για την τοπική κοινωνία. Ο εκπρόσωπος του Δήμου Ξάνθης στο Δίκτυο, δημοτικός σύμβουλος και Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σάββας Μελισσόπουλος αναφέρθηκε στον σύνθετο αναπτυξιακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ποταμός Κόσυνθος, με τη λήψη στοχευμένων πολιτικών και ενεργειών. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και επιμέρους ζητήματα, σχετικά με τη συμβολή του ποταμού στην εκπαίδευση, στον τουρισμό και τον αθλητισμό, την άσκηση και την ευζωία.

Βραβεύσεις Εθελοντών και Φορέων

Σε κλίμα συγκίνησης έγινε η βράβευση Ξανθιωτών εθελοντών που έχουν αφιερωθεί στην ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ο Δήμαρχος Ξάνθης επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Μιχάλη Δερμετζόπουλο για τη δημιουργία, συντήρηση και ανάδειξη του γνωστού, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, «Μονοπάτι της Ζωής».

Ο Σάββας Μελισσόπουλος βράβευσε στο πρόσωπο του Αντώνη Κωτούλα τον εκλιπόντα «εταίρο» της συγκεκριμένης προσπάθειας, Γιώργο Κωτούλα, ενώ ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Μπαντάκ Σιαμπάν τίμησε την Κίνηση Πολιτών «Καθαρή Πόλη» στο πρόσωπο δύο εθελοντριών της.

Τιμητικές πλακέτες επιδόθηκαν, ωστόσο, στον Ιδρυτή του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια, τ. δήμαρχο Τρικκαίων και τ. βουλευτή Μιχάλη Ταμήλο, στον Δήμαρχο Τρικκαίων, επίτιμο πρόεδρο του Δικτύου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου (την οποία παρέλαβε ο κ. Ταμήλος), στον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Κατσιφαράκη και στην αν. καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αντιγόνη Ζαφειράκου.

Ο Κόσυνθος με τα μάτια των παιδιών

Κι ενώ οι εργασίες της διημερίδας συνεχίζονταν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Elisso, στον αύλειο χώρου του, το Σάββατο το πρωί, πραγματοποιούνταν μια… διαφορετική -ιδιαίτερης σημασίας- συνάντηση.

Μικροί μαθητές, προσχολικής και σχολικής ηλικίας, πήραν μπλοκ, μπογιές και μαρκαδόρους και ζωγράφισαν τον Κόσυνθο, «καταθέτοντας» με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, τις απόψεις τους, επί του θέματος…

Ο Δήμαρχος Ξάνθης επισκέφθηκε τα παιδιά και παρακολούθησε από κοντά τη διαδικασία, συνομιλώντας με τους μικρούς συνδημότες μας, που με άνεση τον πλησίαζαν, για να τον χαιρετίσουν, αλλά και να του απευθύνουν ερωτήσεις, ο κ. Τσέπελης απαντούσε με πολλή χαρά.