«Ονειρική» η επίσημη «πρώτη» για το φετινό Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων

Η Έλλη Πασπαλά μοιράστηκε την σκηνή με τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης

Πολλαπλά τα μηνύματα, στους χαιρετισμούς των επισήμων

Με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και με την παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων και με επίσημη προσκεκλημένη την γνωστή ερμηνεύτρια Έλλη Πασπαλά, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, η επίσημη «πρώτη» για το 10ο Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων, με τίτλο «αναζητώντας την οδό των ονείρων μας».

Στην φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 17 Μουσικά Σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Οι μαθητές – καλλιτέχνες καταχειροκροτήθηκαν από συνομήλικούς τους, από τους γονείς τους αλλά και από άλλους ξανθιώτες που παρακολούθησαν την μοναδική συναυλία στα μουσικά «μονοπάτια» του Ξανθιώτη μεγάλου μουσουργού Μάνου Χατζιδάκι, ενώ οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, αναφέρθηκαν στον θεσμό και καλωσόρισαν θερμά και όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των Μουσικών Σχολείων που φιλοξενεί η πόλη μας. Ένα επίσης «ζεστό» χειροκρότημα από καρδιάς, δέχθηκαν και οι εθελοντές του θεσμού.

 «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΝΩΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΛΑΟΥΣ»

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων αναφέρθηκε στην πόλη του Μάνου Χατζιδάκι αλλά και στην μουσική που «ενώνει ανθρώπους και λαούς, αλλά αλλάζει και την διάθεση του ανθρώπου και τονώνει και το φρόνημα του ανθρώπου», όπως επισήμανε – μεταξύ άλλων – χαρακτηριστικά, δίνοντας θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς τους.

«Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΚΑΤΙ ΒΑΘΥΤΕΡΟ…»

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στράτος Κοντός, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η μουσική εκπαίδευση δεν περιορίζεται στην τεχνική. Διδάσκει κάτι βαθύτερο: Μαθαίνει στα παιδιά μας να εκφράζονται με αυτοπεποίθηση μπροστά στον κόσμο, τολμώντας να αμφισβητήσουν όσα θεωρούν δεδομένα, ερμηνεύοντας την πραγματικότητα με τη γλώσσα της γενιάς τους — και να εμπνέουν κι εμάς με τη δική τους ματιά», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στα 100 χρόνια που συμπληρώνονται το 2025 από την γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, ευχαριστώντας παράλληλα όλους όσοι συνέβαλλαν σε μια ακόμη ξεχωριστή διοργάνωση.

«ΓΙΟΡΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ»

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Πολυξένη Μπρίκα, αναφέρθηκε στην Ξάνθη, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «μια πόλη που δεν είναι απλώς ένας γεωγραφικός προορισμός, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός πολιτισμού, ιστορίας και έμπνευσης», για «μια πόλη που ξέρει να ονειρεύεται και να μας παρασύρει όλους στο όνειρό της» καθώς και για «μια εκδήλωση που βιώνεται μέσα από τις τέχνες και ιδίως μέσα από την μουσική, τις λέξεις, την ίδια την αύρα της πόλης. Είναι μια γιορτή της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της συλλογικής προσπάθειας», ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την στήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ σε τέτοιες δράσεις.

«Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΓΝΩΣΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ»

Από την δική της πλευρά, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Μάλαμα Σιδηροπούλου, έκανε λόγο μεταξύ άλλων για έναν υπέροχο θεσμό «ο οποίος ενσαρκώνει τον πολιτισμό της πόλης και μας θυμίζει ότι η εκπαίδευση δεν είναι μόνον γνώση, αλλά και έμπνευση και δημιουργία», ενώ χαρακτήρισε ως «φυτώρια» τα σχολεία μας, που «καλλιεργούν το όραμα, τις αξίες και τα όνειρα των νέων ανθρώπων», εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες και συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλλαν σε ακόμη μια διοργάνωση.

«ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ» ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΝΕΘΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης κ. Χρήστος Βαρδικελδόγλου, μίλησε για έναν «πολιτιστικό και εκπαιδευτικό θεσμό, που ξεκίνησε το 2014 από το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης, μετρά δέκα συνολικά Φεστιβάλ, αποτελώντας «σήμα κατατεθέν» όχι μόνο του σχολείου μας αλλά και της γενέθλιας πόλης του Μάνου Χατζιδάκι» και εξήγησε μεταξύ άλλων ότι φέτος η Ξάνθη τιμά τα 100 χρόνια από την γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι και ότι το φετινό θέμα «αναζητώντας την οδό των ονείρων μας», αντλεί έμπνευση από την διαχρονική προσφορά του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ και ο ίδιος με την σειρά του ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους συναρμόδιους φορείς που υποστήριξαν ακόμη ένα Φεστιβάλ.

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ Η ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γνωστή ερμηνεύτρια Έλλη Πασπαλά, που μοιράστηκε την σκηνή με τους μαθητές – καλλιτέχνες του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Μάνο Χατζιδάκι και να τονίσει παράλληλα την αναγκαιότητα της εισαγωγής της μουσικής σε όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, εξαίροντας μάλιστα το δύσκολο έργο των Διευθυντών των Μουσικών Σχολείων και ιδιαίτερα του κ. Χρήστου Βαρδικελδόγλου.