«Όνειρο απατηλό» η αποκατάσταση της καμένης αποθήκης

Έξι μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά…

Στ. Γιαλάογλου: «Αιχμάλωτοι» των υπηρεσιών, οι ιδιοκτήτες-Τεράστια η δαπάνη της αποκατάστασης

«Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι». Αυτή είναι ίσως η φράση που μπορεί να περιγράψει τα όσα συμβαίνουν με την περαιτέρω τύχη της καπναποθήκης επί της οδού Αναξάρχου, που τυλίχθηκε στις φλόγες στις 22 Ιανουαρίου 2022, καθώς το μπερδεμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς (αφού το 1/3 ανήκει πια στο δημόσιο) αλλά και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, κρατούν «αιχμαλώτους» τους ιδιοκτήτες οι οποίοι ναι μεν έλαβαν κάποια μέτρα, αλλά δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα. Ο λόγος; Αφενός το γεγονός ότι – για την ώρα τουλάχιστον – δεν τους έχει κοινοποιηθεί το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής που εξέτασε το κτίριο και προχώρησε στην κατάρτισή του για τις παρεμβάσεις που θα χρειαστούν και αφετέρου το τεράστιο κόστος για τις μελέτες αλλά και την αποκατάσταση του κτιρίου στην αρχική του (διατηρητέα) μορφή.

Αυτά συμπεραίνονται και από τις δηλώσεις στη «Θ» του ενός εκ των αντικλήτων νομικών (που εκπροσωπεί το 1/3 των ιδιοκτητών της εν λόγω καπναποθήκης) κ. Στέργιου Γιαλάογλου.

«Για να μπορέσει να γίνει αποκατάσταση πρέπει να υποβληθεί συγκεκριμένα μεγάλου οικονομικού ύψους μελέτη που πρέπει να εγκριθεί από τις υπηρεσίες που εμπλέκονται. Οι οποίες υπηρεσίες θα υποδείξουν αυτές τον τρόπο που θα γίνει η αποκατάσταση. Πείτε μου εσείς λοιπόν ποιος ιδιοκτήτης θα μπορέσει να αναλάβει ένα τέτοιο κόστος;»

«ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗΣ – ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ»

Πιο αναλυτικά, ο ίδιος εξήγησε ότι «Προσωπικά δεν γνωρίζω καν τι πρόκειται να συμβεί. Ούτε για το πόρισμα έχω μάθει κάτι. Οι ιδιοκτήτες – τουλάχιστον το 1/3 εξ αυτών που εκφράζω – είμαστε ουσιαστικά «αιχμάλωτοι» υπηρεσιών, αφού δεν μπορούμε να κάνουμε ο,τι θέλουμε την ιδιοκτησία. Ακόμη και για να την περιφράξουμε, λαμβάνουμε άδεια από τις αρμόδιες αρχές. Δεν μας επιτρέπεται να ακουμπήσουμε ούτε καν την περίφραξη, καθώς πρέπει να είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις που έχουν οι πολεοδομίες και οι Εφορείες Νεωτέρων Μνημείων. Όλοι λοιπόν είμαστε «αιχμάλωτοι». Αυτό που έκαναν οι εντολείς μου τουλάχιστον, ήταν μια πρόχειρη περίφραξη σύμφωνα με την άδεια, αναθέτοντας σε έναν μηχανικό για να μην μπει κανείς μέσα και έχουμε ατυχήματα. Δεν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι. Ακόμη και οι δικοί μου εντολείς, περιμένουν από εμένα να τους ενημερώσω τι αποφάσισαν οι υπηρεσίες, η επιτροπή κλπ. Δεν έχουν ιδέα. Δεν μπορούν ούτε να το διαχειριστούν, ούτε να το ανοικοδομήσουν, ούτε να το πουλήσουν. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Περιμένουμε να μας ελεήσει ο Θεός για να κάνουμε κάτι».

«ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΖΗΜΙΕΣ – ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ»

«Περιμένουμε το πόρισμα της επιτροπής και στο μέτρο που μας αφορά είμαστε πρόθυμοι να συνδράμουμε τις οικογένειες που έχουν υποστεί ζημιές. Φανταστείτε όμως ότι το 1/3 από τα 3/3  το εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο καθώς οι ιδιοκτήτες έχουν κάνει αποποίηση υπέρ του ελληνικού δημοσίου (προσωπικά εκπροσωπώ το 1/3 και το άλλο 1/3 το εκπροσωπεί ο κ. Κωνσταντίνος Μαλάκης). Άρα το ελληνικό δημόσιο είναι και αυτό συνιδιοκτήτης. Φανταστείτε να κινηθεί το ελληνικό δημόσιο ή να συνεννοηθούμε εμείς με το ελληνικό δημόσιο, για να δούμε τι θα γίνει στο ακίνητο» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «ακόμη και οι ιδιοκτήτες που νόμιμα φωνάζουν (σ.σ. οι γείτονες) για τις ζημιές που υπέστησαν, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν αφορά εμάς. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό. Έχουμε δηλαδή ένα ακίνητο το οποίο… δεν το έχουμε. Δεν μας ανήκει αφού κάποιοι άλλοι αποφασίζουν τι θα το κάνουμε».

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ»

Επίσης, ο ίδιος μιλώντας για τα τέτοιου τύπου ακίνητα, όπως αυτό της καπναποθήκης που τυλίχθηκε στις φλόγες, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «καλό είναι να λαμβάνουν κάποια προστασία κατά την άποψή μου, αλλά θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για να μπορούν και οι ιδιοκτήτες κάποια στιγμή να απεμπλακούν είτε πωλώντας το ακίνητο είτε διευκολύνοντάς τους να το αξιοποιήσουν, όχι όμως με τέτοιο τρόπο που να μην μπορούν να κάνουν ούτε βήμα».

«ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΔΑΠΑΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΔΕΝ ‘’ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ’’ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΗ – ΕΚΤΟΣ ΑΝ… ΥΠΑΡΞΕΙ  ΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ»

Αναφορικά με το σκέλος της αποκατάστασης του εν λόγω ακινήτου, εάν και εφόσον ζητηθεί προφανώς εκ του πορίσματος, ο κ. Γιαλάογλου σημειώνει ότι: «Για να μπορέσει να γίνει αποκατάσταση πρέπει να υποβληθεί συγκεκριμένα μεγάλου ύψους μελέτη που πρέπει να εγκριθεί από τις υπηρεσίες που εμπλέκονται. Οι οποίες υπηρεσίες θα υποδείξουν αυτές τον τρόπο που θα γίνει η αποκατάσταση. Πείτε μου εσείς λοιπόν ποιος ιδιοκτήτης θα μπορέσει να αναλάβει ένα τέτοιο κόστος, ώστε να το αποκαταστήσει και να το κάνει διατηρητέο όπως ήταν πριν;

Αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν υπάρχει υπεύθυνη κρατική μέριμνα και βρεθεί κάποιος φορέας του δημοσίου και το αναλάβει και μπορεί υπαγόμενο σε κάποια προγράμματα ή επιχορηγήσεις να μπορέσει να το ολοκληρώσει και να το διαθέσει στο κοινωνικό σύνολο. Να δημιουργηθεί κάτι που να ωφελούνται πολλοί. Όμως θα πρέπει να μπουν μπροστά φορείς οι οποίοι θα ενδιαφέρονται. Και τέτοιοι είναι αφενός το ελληνικό δημόσιο, ευρύτερα ίσως ο δήμος, ίσως και το πανεπιστήμιο. Είναι τεράστια η δαπάνη. Δεν «σηκώνεται» από ιδιώτη».

ΣΤΟ «ΚΕΝΟ» ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ , ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Να σημειώσουμε κλείνοντας ότι ο κ. Γιαλάογλου ανέφερε επίσης ότι οι ιδιοκτήτες έλαβαν έγγραφο από την «Νεωτέρων» αρχικά ώστε να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση μέχρι να αποφασίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, τονίζοντας παράλληλα ότι «ακόμη και όταν θέλαμε να κάνουμε μια στοιχειώδη περίφραξη, θα κολλούσαμε σε αυτό». Επιπλέον, ο ίδιος εξήγησε ότι ακόμη και πριν από την καταστροφική πυρκαγιά οι ιδιοκτήτες (που ο ίδιος εκπροσωπεί τουλάχιστον) προσπάθησαν να το πωλήσουν, ωστόσο δεν το ανέλαβε κανείς λόγω των… περιορισμών δόμησης.