«Ώρα μηδέν» για το Άλσος Ευμοίρου – Στήνονται «εργοτάξια» και  στην υπόλοιπη Ξάνθη

Οι πρώτες «μακέτες» που αναδεικνύουν τον μοναδικό «πνεύμονα»

Στο τελικό στάδιο πριν την ανάπλαση του Άλσους Ευμοίρου, αφού προσεχώς αναμένετε να πέσει η πρώτη σκαπάνη, με την Δημοτική Αρχή να υλοποιεί, αφού ήδη τρέχουν συγχρόνως και άλλα έργα που έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης – τις πρώτες προεκλογικές τις υποσχέσεις αναφορικά με το παραγόμενο έργο. Ιδιαίτερα, αναφορικά με το Άλσος Ευμοίρου, η «Θ» εξασφάλισε τις πρώτες «μακέτες» που δείχνουν την αξιοποίηση ενός μοναδικού, καταπράσινου τοπίου, που πράγματι θα μπορέσει κανείς να απολαύσει είτε με την οικογένειά του και με τους φίλους του, είτε ακόμη και με τους… συμμαθητές του, εάν πρόκειται για κάποιον σχολικό περίπατο.

«ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ – ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ – ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ, Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ»

Για το έργο που θα αλλάξει εντελώς την άσχημη εικόνα που επικρατεί εδώ και δεκαετίες, στον μοναδικό πράσινο «πνεύμονα» της Ξάνθης, μίλησε στη «Θ» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Ξάνθης Κυριάκος Παπαδόπουλος: «εντός ολίγων ημερών παραλαμβάνουμε τις μελέτες για το άλσος Ευμοίρου, από την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΕΣΤΟΥ και θα ξεκινήσει η υποβολή τεχνικών δελτίων. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΣΒΑΑ, έχει πάρει την πρώτη έγκριση και θα γίνει η υποβολή τεχνικών δελτίων, μόλις πάρουμε τις μελέτες. Υποβάλλονται στην Περιφέρεια και δίνεται η δεύτερη έγκριση δημοπράτησης. Σύντομα λοιπόν θα έχουμε και την έγκριση δημοπράτησης, οπότε και θα δημοπρατηθεί το έργο. Βέβαια γνωρίζετε ότι ένας διαγωνισμός μπορεί να μας βγάλει ενστάσεις. Ακολουθεί ο διαγωνισμός της δημοπράτησης του έργου, οπότε πολύ σύντομα, θα έχουμε ανάδοχο. Και όταν έχουμε ανάδοχο, θα ξεκινήσει και το έργο. Υπολογίζω ότι θα ξεκινήσει δηλαδή, το αργότερο μέσα στο Καλοκαίρι. Θα ακολουθήσουν όμως και άλλα έργα. Δεν είναι μόνον το Άλσος Ευμοίρου. Παραλαμβάνουμε συγχρόνως όλη την πρώτη προγραμματική που κάναμε, όλες τις μελέτες (Άλσος Ευμοίρου, Ποδηλατόδρομος Εκτενεπόλ, Αθλητικό Κέντρο, Πάρκο Φόρου) και μιλάμε για ολοκληρωμένες και αδειοδοτημένες μελέτες. Πιστεύω ότι στην Δημοτική Επιτροπή της ερχόμενης Πέμπτης, θα έχω φέρει και τα τεύχη δημοπράτησης για την έγκριση τεχνικών προδιαγραφών για το Πάρκο Φόρου, οπότε θα ξεκινήσουμε και εκεί τις εργασίες».

«ΗΜΑΣΤΑΝ ‘’ΠΕΤΑΜΕΝΟΙ’’ ΑΠΟ ΤΟ ΣΒΑΑ, ΟΤΑΝ ΑΝΑΛΑΒΑΜΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο 1ος ΔΗΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΜΘ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»

Αναφορικά με το Άλσος Ευμοίρου, ο ίδιος επιβεβαιώνει «ότι θα περιλαμβάνει πολλά πράγματα και βεβαίως αναψυκτήριο, δράσεις για τα παιδιά, θα είναι ένας επισκέψιμος χώρος για παιδιά κλπ», ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «όταν αναλάβαμε ήμασταν «πεταμένοι» από το ΣΒΑΑ, με 60 και πλέον παρατηρήσεις και καταφέραμε να είμαστε ο πρώτος Δήμος στην Περιφέρεια ΑΜΘ που δεν έχει πρόβλημα με το ΣΒΑΑ»

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Η αρχιτεκτονική πρόταση για το Άλσος Ευμοίρου – σύμφωνα με το ΣΒΑΑ –  βασίστηκε στην εγκεκριμένη, από τη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, της Διεύθυνσης Δασών Ξάνθης, Μελέτη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΛΣΟΥΣ ΕΥΜΟΙΡΟΥ, που συντάχθηκε από έτερο μελετητή (Δασολόγο).

Επιδίωξη του σχεδιασμού αποτελεί η μέγιστη ανάδειξη και αξιοποίηση του χώρου με βάση σύγχρονα αντίστοιχα πρότυπα σχεδιασμού και παρεμβάσεων ακολουθώντας τις σύγχρονες αισθητικές απαιτήσεις. Επίσης, ο σχεδιασμός επιδιώκει να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και γενικότερα των επισκεπτών του χώρου με εγκαταστάσεις για μόνιμες δραστηριότητες και χώρους αναψυχής, αλλά και πολυμορφικούς χώρους που θα φιλοξενούν περιοδικές δράσεις, ακολουθώντας διεθνή πρότυπα. Συνεπώς, σκοπός της αρχιτεκτονικής λύσης είναι η πληρέστερη λειτουργία και αναβίωση του άλσους. Δεδομένης της σημασίας του χώρου της εισόδου, ο οποίος μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των περαστικών, βασική μέριμνα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού έλαβε αυτός (χώρος εισόδου). Τούτος εκτείνεται σε όλο το μήκος της νότιας πλευράς του οικοπέδου και σε άμεση επαφή με τον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τον Εύμοιρο με την Ξάνθη.

Κεντρικά της νότιας πλευράς διαμορφώνεται χώρος στάθμευσης, που υποβιβάζεται κατά ένα μέτρο (1.00m) από τον υπόλοιπο περιβάλλοντα χώρο, παρέμβαση που προσαρμόζεται στην υφιστάμενη διαμόρφωση του χώρου, καθώς το έδαφος στην εν λόγω θέση βρίσκεται σε μικρό υποβιβασμό. Ο υποβιβασμός αυτός του χώρου στάθμευσης βοηθάει την άμεση οπτική επαφή και χωρίς εμπόδια θέαση του άλσους. Ο υπόψη χώρος καλύπτει τις ανάγκες στάθμευσης για 23 θέσεις Ι.Χ, 4 θέσεις ΑΜΕΑ και 3 θέσεις λεωφορείων μέγιστου μήκους 15μέτρων.

Ο χώρος στάθμευσης συνδέεται με την είσοδο και έξοδο τόσο των οχημάτων από την επαρχιακή οδό Ευμοίρου-Ξάνθης, όσο και των πεζών. Επίσης, συνδυάζεται με χώρους στάσης-αναμονής και με έναν οικίσκο υποδοχής, που καλύπτει ανάγκες ενημέρωσης, πληροφόρησης και ασφάλειας του χώρου.

 Στην αρχιτεκτονική πρόταση αξιοποιούνται περιοχές-σημεία που ήδη χρησιμοποιούνται από τον κόσμο που κατά καιρούς επισκέπτεται τον χώρο. Τέτοιες περιοχές είναι ο χώρος βόρεια της εκκλησίας της Αγ. Μαρίνας και ο χώρος του πρώην αναψυκτήριου κεντρικά του οικοπέδου. Επίσης, προτείνονται χώροι παιδότοπων, υπαίθριοι πολυχώροι, χώρος λαχανόκηπου, χώρος αναρρίχησης και υπαίθριο θεατράκι. Επιπλέον, τοποθετούνται διάσπαρτοι στο άλσος χώροι άθλησης και χώροι υγιεινής. Ειδικότερα δημιουργούνται δύο χώροι υγιεινής, ένας κοντά στο αναψυκτήριο, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των επισκεπτών του άλσους, με έμφαση στην περιοχή που βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό των δραστηριοτήτων, και ένα δεύτερο κοντά στην είσοδο/έξοδο του άλσους και τον χώρο στάθμευσης.

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΞΙΑ

Τέλος, η εκτιμώμενη αξία έργου (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) ανέρχεται σε 2.421.239,60€