Οριστικά εκτός των «μειονεκτικών περιοχών» Νέστος, Καβάλα και Δράμα

Χάνονται τα προνόμια για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους…

Θ. Καλπακίδης: «Είχε ήδη παρθεί η τελική απόφαση – Αποφασίζουν μόνοι τους και δεν ακούν τις τοπικές κοινωνίες»

 

Οριστικά εκτός του χάρτη των «μειονεκτικών περιοχών» έμεινε η περιοχή του Δήμου Νέστου, της Καβάλας και της Δράμας, παρά και την ύστατη προσπάθεια του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με την επιστολή του στο ΥΠΑΑΤ στις 20-11-2018 ύστερα από την συνάντησή του με τους αγρότες των συγκεκριμένων περιοχών.

Αυτό θα κοστίσει στους αγρότες και κτηνοτρόφους μας που δεν συγκαταλέγονται στις «Μειονεκτικές Περιοχές» την απώλεια της εξισωτικής αποζημίωσης, τη μη μοριοδότηση τους σε προγράμματα Νέων Αγροτών, Σχεδίων Βελτίωσης και άλλα επενδυτικά προγράμματα, καθώς και σε οτιδήποτε άλλο στο μέλλον θα σχέση με τις χαρακτηρισμένες «Μειονεκτικές Περιοχές», όπως αναφέρεται άλλωστε και στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου, ο Αγροτικός Σύλλογος Καβάλας, καθώς και ο Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Καβάλας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡ. ΣΥΛΛ. ΝΕΣΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει: «Ας ενημερώνουμε,  ότι μετά την επιστολή των Συλλόγων μας προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο με θέμα «Απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με τον επανακαθορισμό της οριοθέτησης των μειονεκτικών περιοχών στη Περιφέρεια ΑΜ-Θ.», ο Περιφερειάρχης πήρε τη πρωτοβουλία και μας κάλεσε σε σύσκεψη στο γραφείο του.

Αυτή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου και παραβρέθηκαν σε αυτήν ο Περιφερειάρχης  κ. Χρήστος Μέτιος , ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Νίκος Εφραιμίδης, Διευθυντής Δ.Α.Ο.Κ. ΑΜ-Θ κ. Νίκος Κολάτσος καθώς και εκπρόσωποι των Συλλόγων μας.

Στη σύσκεψη αυτή δόθηκαν εξηγήσεις και διευκρινήσεις σχετικά με το αίτημα που είχε κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Καβάλας και Δράμας με την σύμφωνη γνώμη φορέων που σχετίζονται με το θέμα από τις δύο Π.Ε.

Έπειτα από τις ενέργειες μας ο Περιφερειάρχης υιοθέτησε τις απόψεις μας για τον  κοινό στόχο αλλά και για τη σύνταξη επιστολής από τον ίδιο προς τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ, αλλά και για τις περαιτέρω ενέργειες του σχετικά με την ένταξη των περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας  που δεν συγκαταλέγονται στις ορεινές ,ως περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα, όπως εντάχθηκαν οι περιοχές της Θράκης.

Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 25-10-2018 και την λανθασμένη απόφαση του, μέχρι και την αποστολή της  επιστολής από τον Περιφερειάρχη προς το ΥΠΑΑΤ στις 20-11-2018.Ουσιαστικά η δύναμη της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου , στον αγώνα που ΟΛΟΙ δώσαμε για την ένταξη των περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας στις περιοχές με  «Ειδικά Μειονεκτήματα», έμεινε ανενεργή.

Η τελική απόφαση  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ Τροφίμων  μας πρόλαβε και η οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών στην Ανατολική Μακεδονία δεν είναι αυτή που επιδιώξαμε από την αρχή της προσπάθειας μας.

Αυτό θα κοστίσει στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Ανατολικής Μακεδονίας που δεν συγκαταλέγονται στις Μειονεκτικές Περιοχές με την απώλεια της εξισωτικής αποζημίωσης, τη μη μοριοδότηση τους σε προγράμματα Νέων Αγροτών, Σχεδίων Βελτίωσης και άλλα επενδυτικά προγράμματα , καθώς και σε οτιδήποτε άλλο στο μέλλον θα έχει σημασία ο χαρακτηρισμός «Μειονεκτικές Περιοχές». Θα θέλαμε τέλος να διευκρινίσουμε για να μην υπάρχει καμία σκιά ή παρεξήγηση,  ότι στην επιστολή που  αποστείλαμε στις  15-11-2018 προς τον Περιφερειάρχη , η αναφορά που έγινε στο όνομα της εκτελεστικής γραμματέως κυρίας Ζωής Κοσμίδου, έγινε για αναδείξουμε τη σειρά των γεγονότων. Η μεσολάβηση της κυρίας Κοσμίδου για τη συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, είχε μόνο διεκπεραιωτικό χαρακτήρα και φυσικά δεν έχουμε να της προσάψουμε δόλο. Απεναντίας μας ενημέρωνε μέσω τηλεφώνου, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, χωρίς να έχει καμία υποχρέωση να το πράξει».

 

«Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΠΑΡΘΕΙ – ΑΥΤΟ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ»

Μιλώντας στην «Θ» ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας κ. Θέμης Καλπακίδης, ανέφερε για το θέμα ότι «δυστυχώς μείναμε εκτός και στα…λόγια τα μεγάλα. Δεν γνωρίζω αν μπορεί να «διορθωθεί» αυτό. Πραγματικά δεν το γνωρίζω. Εκείνη την ημέρα που συναντηθήκαμε με τον Περιφερειάρχη και έστειλε την επιστολή στο ΥΠΑΑΤ, αναρτήθηκαν και οι χάρτες. Ή εκείνη την ημέρα ή την επόμενη για να είμαι ειλικρινής. Ό,τι ήταν να κάνουν τα κεντρικά, το έκαναν. Ανάλογα με το πώς βόλευε (και με την πειθώ που είχε ο κάθε βουλευτής της κάθε περιοχής) και το που ήθελαν να βοηθήσουν, σύμφωνα με αυτά έγινε και η κατάταξη όπως δείχνουν τα πράγματα. δεν λαμβάνουν υπόψιν το περιφερειακό συμβούλιο. Είδαμε τι έγινε και με τους νέους αγρότες, είδαμε τι έγινε και με όλα τα υπόλοιπα. Η τελική απόφαση είχε ήδη παρθεί. Αυτό διαφαίνεται».

 

«ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ – ΔΕΝ ΑΚΟΥΝ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ»

Αναφορικά με το αν θα υπάρξουν κινητοποιήσεις, ο κ. Καλπακίδης επισημαίνει ότι «υπάρχει μια διαμαρτυρία την Πέμπτη στις 12.00 για κάποια ζητήματα που υπάρχουν με τους κτηνοτρόφους. Θα είμαστε και εμείς μαζί αλλά από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάτι άλλο. Για το θέμα των μειονεκτικών περιοχών, δεν υπάρχει κάποια κινητοποίηση. Νομίζω ότι είναι τελεσίδικο. Έχω αυτήν την εντύπωση. Δεν ελήφθησαν υπόψιν οι αρχικές θέσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων της Καβάλας και της Δράμας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Έχουμε κάνει και διάφορες παρεμβάσεις στο περιφερειακό συμβούλιο, κάναμε και διάφορες συγκεντρώσεις. Από την άλλη, είδατε εσείς να λαμβάνουν κεντρικά τις αποφάσεις της περιφέρειας στο θέμα του ΤΑΡ για παράδειγμα; Ή τις αποφάσεις των δήμων; Μόνοι τους παίρνουν τις αποφάσεις και κανείς δεν ακούει τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό ακριβώς συμβαίνει».