Οριστικό: Ο Σάκης Κριτσίνης υποψήφιος Δήμαρχος Αβδήρων

«Αντίστροφη μέτρηση» για την επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού του

«Επανεκκίνηση και ανάπτυξη στον Δήμο Αβδήρων οι μαγικές λέξεις», δηλώνει ο ίδιος στη «Θ»

 

Επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στη «Θ» την οριστική του απόφαση για την διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής Αβδήρων στις εκλογές του Μαΐου 2019 ο κ. Σάκης Κριτσίνης. Οι επίσημες ανακοινώσεις (για τον συνδυασμό, τα ονόματα που θα πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο αλλά και το λογότυπο) θα γίνουν εντός των επόμενων ημερών.

Μιλώντας στην «Θ» ο κ. Κριτσίνης, αναφέρθηκε στον Δήμο Αβδήρων, στην «αλλαγή σελίδας» και την «επανεκκίνηση» που χρειάζεται (όπως σημείωσε μεταξύ άλλων) αλλά και στα επόμενα βήματα, καθόσον η υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αβδήρων θεωρείται πλέον «τετελεσμένη»…

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ – ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ…ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ»

Ειδικότερα ο ίδιος ανέφερε ότι «ο Δήμος Αβδήρων χρειάζεται επανεκκίνηση γιατί τα τελευταία χρόνια έχει επέλθει η πλήρης ερημοποίηση ιδίως σε ό,τι αφορά το κομμάτι του τουρισμού. Δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Δεν είναι δυνατόν να εισέρχονται για διακοπές στην χώρα μας, είτε από την Τουρκία είτε από την Βουλγαρία είτε από την Ρουμανία, να περνούν μπροστά από την «πόρτα» μας και να μην έχουν την δυνατότητα να πάρουμε έστω ένα ευρώ από αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως ο Δήμος Αβδήρων είναι ένας δήμος – «διαμάντι». Έχει δύο λιμάνια, το μουσείο των Αβδήρων, μια τρομακτική ιστορία του «Δημόκριτου» κλπ. όλα αυτά είναι πλεονεκτήματα που πρέπει να «εκμεταλλευθούμε», να τα αναδείξουμε και να πείσουμε ανθρώπους να έρθουν και να επενδύσουν στην περιοχή, γιατί από την στιγμή αυτή και έπειτα θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα έχουμε ανάπτυξη, θα αρχίσει να έρχεται κόσμο και όλο αυτό όπως καταλαβαίνετε θα δώσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή. Ο Δήμος Αβδήρων αυτήν την στιγμή, απεναντίας είναι απραγής. Δεν κάνει ούτε τα υποτυπώδη. Εννοώ τα θέματα της καθημερινότητας και αυτό δεν το λέω απλα για να το πω. Μπορείτε να κάνετε ένα ρεπορτάζ και να πάτε όπου θέλετε».

 

«ΑΝΙΚΑΝΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΜΗΧΑΝΗ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ»

«Εφόσον δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν πέντε πράγματα για την περιοχή, είναι ανίκανοι. Προσωπικά, στόχος μου είναι να αναπτυχθεί η περιοχή. Κάθε επενδυτής θέλει να έχει ένα σταθερό περιβάλλον και όλα ξεκινούν από την Δημοτική Αρχή.  Πρέπει να αξιοποιηθεί η περιοχή γιατί δεν έχουμε άλλη λύση. Είναι δύσκολο με την φορολογία που έχουμε στην Ελλάδα να έρθει ένας επενδυτής για να κάνει ένα εργοστάσιο, όμως στο κομμάτι του τουρισμού μπορούμε να αναπτυχθούμε και μπορεί να έχει έσοδα και ο δήμος και η περιοχή και να δουλέψουν και τα μαγαζιά της περιοχής αλλά και τα όποια καταλύματα υπάρχουν (συν αυτά που θα δημιουργηθούν). Έτσι νομίζω ότι θα αρχίσει σιγά σιγά να παίρνει «μπροστά» η «μηχανή» που λέγεται Δήμος Αβδήρων. Ένας Δήμος Αβδήρων με μεγάλές δυνατότητες και με έναν φιλότιμο κόσμο (είτε μιλάμε για Χριστιανούς είτε για Μουσουλμάνους). Εμείς θέλουμε να λειτουργήσουμε υπέρ των πολιτών και θα το κάνουμε» συνέχισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «όπως γνωρίζετε είμαι επιχειρηματίας και ασχολούμαι με το κομμάτι του τουρισμού. Επειδή λοιπόν έχουμε και γνωριμίες και ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή, θέλουμε να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης πρέπει να δούμε και τι θα κάνουμε με το κομμάτι της αγροτιάς. Το θέμα είναι ότι αυτήν την στιγμή υπάρχει μια στασιμότητα και ένα μεγάλο κενό που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια και πρέπει να δούμε πως θα το «αναπληρώσουμε» γιατί η επόμενη ημέρα θα είναι σαφώς και αυτή δύσκολη. Δεν μπορούν να γίνουν όλα μέσα σε μια μέρα και μια νύχτα. Σε εμάς δεν υπάρχουν ούτε ωράρια. Δουλεύουμε ακατάπαυστα από το πρωί μέχρι το βράδυ και οι πόρτες μας θα είναι ανοιχτές για όλους τους δημότες ανά πάσα ώρα και στιγμή».

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η ΜΑΓΙΚΗ ΛΕΞΗ»

Συνεχίζοντας ο κ. Κριτσίνης, υπογράμμισε με έμφαση ότι «η μαγική λέξη είναι η «ανάπτυξη». Εν τω μεταξύ στην δική μας περιοχή μπορεί να αναπτυχθεί και ο θρησκευτικός τουρισμός. Εννοώ ότι έχουμε το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, τον Τεκέ στο Σέλινο, το Τζαμί της Γενισέας (που για όσους δεν γνωρίζουν είναι το πρώτο Τζαμί που κτίσθηκε στα Βαλκάνια) κλπ. Όταν έχεις δίπλα σου μια Κωνσταντινούπολη με 25 εκ. ανθρώπους, το 1% να πείσεις να έρθει είναι 250.000 άνθρωποι. Τι λέτε; Δεν θα έρθουν έστω από περιέργεια να το δουν; Και όταν θα έρθουν, θα φάνε, θα διανυκτερεύσουν, θα πιουν ένα καφέ, θα ψωνίσουν κάτι από κάποιο μαγαζί και σιγά σιγά θα κτιστεί μια ανάπτυξη και όλο αυτό θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Εμείς αυτήν την στιγμή σαν Δήμος Αβδήρων, δεν έχουμε την δυνατότητα να πάρουμε ούτε την…σκόνη που αφήνουν αυτοί οι άνθρωποι που περνούν μπροστά από την πόρτα μας. Αν κάνετε μια έρευνα, θα δείτε ότι πολίτες από την Τουρκία, Βουλγαρία ή Ρουμανία που εισέρχονται στην Ελλάδα από τα σύνορα γεμίζουν την Αλεξανδρούπολη (μαγαζιά, ταβέρνες, ξενοδοχεία κλπ.) Το ίδιο γίνεται τα τελευταία τρία χρόνια και στην Μαρώνεια Κομοτηνής, το ίδιο γίνεται και στο Φανάρι. Από την άλλη μεριά και αφού διασχίσεις τον Δήμο Αβδήρων υπάρχει μια Κεραμωτή που και αυτή είναι γεμάτη. Για την Θάσο δε, ας μην το συζητήσουμε. Υπάρχει επίσης η Νέα Ηρακλείστα η Ν. Πέραμος στην Καβάλα όπου και εκεί είναι όλα γεμάτα. Πως είναι δυνατόν λοιπόν, αυτό που γίνεται στους γειτονικούς νομούς να μην γίνεται και στον Δήμο Αβδήρων; Πως είναι δυνατόν να υπάρχει «κενό» σε μια περιοχή που έχει δύο λιμάνια, αρχαία ιστορία κλπ. Εδώ υπάρχει πρόβλημα και αυτό το πρόβλημα πρέπει να το χτυπήσουμε στην «ρίζα» του. Πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι, να σηκώσουμε τα μανίκια και να κάνουμε επανεκκίνηση. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Τα χωριά (ιδίως τα μειονοτικά) αδειάζουν στην κυριολεξία. Έχουν μείνει γυναίκες, παιδιά και παππούδες. Που βαδίζουμε; Για να κρατήσουμε τον κόσμο, πρέπει να έχουμε δουλειά. Πρέπει να δημιουργήσεις τις κατάλληλες υποδομές, να γίνουν επενδύσεις, να έρθουν άνθρωποι για να επενδύσουν σε καταλύματα και το ένα θα φέρει το άλλο.  Όμως όλα αυτήν την στιγμή είναι στον «αυτόματο πιλότο». Συνεπώς πρέπει να τελειώνουμε με αυτήν την ιστορία γιατί δεν πάει άλλο. Δεν αξίζει σε αυτόν τον κόσμο η κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Η μόνη λύση είναι η ανάπτυξη. Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή».

 

«ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΣΗ – ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ»

«Δεν επιτρέπεται να μην έχει ένας τέτοιος δήμος, να μην έχει ένα τουριστικό site, σε πολλές γλώσσες που θα απευθύνεται στους τουρίστες για να προσελκύσει κόσμο. Δεν επιτρέπεται να μην βγάζει ένα ωραίο φυλλάδιο όπου θα κάνει και προβολή των επιχειρήσεων της περιοχής, των αξιοθέατων, των μουσείων κλπ. Χρειάζεται όμως πολιτική βούληση και εμείς σαφώς και την έχουμε. Η λέξη «ηγέτης» έχει πολύ βαριά έννοια, αλλά είδατε ότι στην προκειμένη περίπτωση ότι δεν ισχύει. Πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι, να είμαστε σεμνοί και ταπεινοί και να κοιτάξουμε πως μπορούμε να φέρουμε ανθρώπους στην περιοχή. Να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι και οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι είμαστε φιλόξενοι και ότι θέλουμε να έρθουν στην περιοχή μας, να επενδύσουν, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και όλα θα πάνε καλά. Ο Δήμος Αβδήρων είναι ένα διαμάντι ανεκμετάλλευτο. Το λέω και το εννοώ» υπογράμμισε επίσης ο ίδιος, σημειώνοντας επίσης ότι «θα πρέπει επίσης να σταματήσουμε με την «καραμέλα» της Συνθήκης Ραμσάρ. Αυτή υπάρχει και στην Αλεξανδρούπολη και στην Μαρώνεια και στο Φανάρι και στην Κεραμωτή κλπ. Η Συνθήκη Ραμσάρ δεν λέει να μην κάνεις τίποτα απολύτως. Μιλά για κατασκευές ήπιας μορφής. Πως είναι δυνατόν να λέμε ότι «εδώ δεν γίνεται» και δίπλα μας να γίνεται;»