Κ. Ζαγναφέρης: «Ισχυρό χτύπημα για όλη την Περιφέρεια»
Αθ. Καραμπίνης: «Και στο… Κόσσοβο πρώτα έκλεισε το Πανεπιστήμιο»
Μείωση του αριθμού των φοιτητών με κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο στην Θράκη, φέρνει η οριστική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Εν τω μεταξύ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα επίσημο στοιχείο αναφορικά με την δημιουργία νέων σχολών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αν και οι εξαγγελίες έγιναν.
Από πλευράς Διοίκησης του ΔΠΘ τώρα, οι κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις φαίνεται να αποτελούν παρελθόν, αφού το θέμα θεωρείται λήξαν. Ωστόσο οι πρυτανικές αρχές δεν προβαίνουν σε δηλώσεις, μέχρι να ξεκαθαρίσει το «τοπίο» σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα νέα τμήματα που πολλοί θεωρούν ότι δίνονται ως «αντίδωρο» στην δημιουργία της 4ης Νομικής.
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο πρώην Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης (καθόσον ο νυν Πρύτανης δεν επιθυμεί να κάνει δηλώσεις προς το παρόν), καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, όντας «παιδί» της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης από όπου έλαβε και το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού.
«Ο κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΔΠΘ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ – ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ Η ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ – ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 7000 ΦΟΙΤΗΤΕΣ»
Ειδικότερα ο κ. Καραμπίνης ανέφερε επακριβώς στην «Θ» ότι «όπως είχα δηλώσει και όταν ήμουν πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων, δυστυχώς ο κ. Γαβρόγλου, για ευνόητους λόγους θέλει να κλείσει το ΔΠΘ. Το πρώτο βήμα είναι η συρρίκνωση. Για να το επιτύχει αυτό, ιδρύει παντού σχολές ομοειδής και ομότιτλες με τις σχολές του Δημοκριτείου έτσι ώστε εν μέσω οικονομικής κρίσης, τα παιδιά να μην επιλέγουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, αλλά πόλεις κοντά στον τόπο διαμονής τους, με αποτέλεσμα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να χάνει τους φοιτητές του και να περάσει κάτω από το κρίσιμο σημείο που μπορεί να επιβιώσει. Επιπλέον δε ο κ. Γαβρόγλου, μαζί με τους κυβερνητικούς βουλευτές της περιοχής, δεν θέλησαν να ενωθεί το ΔΠΘ με το ΤΕΙ Καβάλας, ενώ τα δύο ιδρύματα ήταν από τα πρώτα που είχαν έρθει σε επαφή για να συνενωθούν, με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή το ΔΠΘ να είναι από 3ο πανεπιστήμιο…14ο γιατί συνενώθηκαν όλα τα υπόλοιπα πανεπιστήμια και έχουν ιδρυθεί πάνω από 30 τμήματα σε κάθε πανεπιστήμιο. Έτσι από 30.000 φοιτητές, πολύ γρήγορα θα φτάσουμε κάτω από…7000».
«ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΦΟΒΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ Ο ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ – ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ, ΠΡΩΤΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»
«Ο κόσμος της Θράκης, έστω και τώρα, οφείλει να αντισταθεί σε αυτήν την πολιτική και να πάψει να τους φοβίζει ο κάθε κύριος Γαβρόγλου. Σε ο,τι αφορά δε την νυν διοίκηση θα πρέπει να απευθυνθείτε σε αυτούς. Πάντως όταν ήμουν Πρύτανης εγώ, εξωτερίκευα το τι συμβαίνει στο πανεπιστήμιο, διότι όπως γνωρίζετε, πίστευα και πιστεύω ότι το πανεπιστήμιο είναι κομμάτι της Θράκης. Άρα η κοινωνία της Θράκης οφείλει και πρέπει να γνωρίζει τι γίνεται στο πανεπιστήμιο» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «δεν τους πείραζε το επιστημονικό κομμάτι. Τους πείραζε το γεγονός ότι εδώ λειτουργούσαν 30.000 φοιτητές, πολλοί από αυτούς έμεναν εδώ, έκαναν τις οικογένειές τους και αν ποτέ αποφασίσουν να βάλουν θέμα και να μετρηθούμε, θα υπάρχουν και πολλοί Χριστιανοί. Άλλωστε τι έγινε στο Κόσσοβο; Ας αναλογιστούμε. Πρώτα έκλεισε το πανεπιστήμιο. Το Κόσσοβο δεν είναι πολύ μακριά χρονικά. Δεν θέλω να φοβίσω κανέναν. Τα είχα πει ως πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων και τα ξαναλέω ως απλό μέλος ΔΕΠ και ως κάτοικος της Ξάνθης. Τα λέω ως Θρακιώτης και υπενθυμίζω ότι η Ανδριανούπολη ιδρύθηκε δέκα χρόνια μετά το Δημοκρίτειο και αυτήν την στιγμή οδεύει στους 100.000 φοιτητές με τα παραρτήματα που κάνει στις γύρω πόλεις».
«ΙΣΧΥΡΟ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ»
Από την πλευρά του ο κ. Ζαγναφέρης υπογράμμισε ότι «πολλές φορές και εμείς οι «άρχοντες» δεν είμαστε αντικειμενικοί θέλοντας να κρατήσουμε τις ισορροπίες στο προσκήνιο. Έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας σε όλους τους τομείς για το γεγονός ότι υποβαθμίζεται η περιοχή μας. Αυτό είναι ένα ακόμη ισχυρό «χτύπημα» υποβάθμισης για όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ. Δεν περίμενα τίποτα καλύτερο από την παρούσα κυβέρνηση. Ευελπιστούμε ότι όλες οι αδικίες, θα επανορθωθούν με την νέα χρονιά όταν και θα είναι άλλος ο πρωθυπουργός της χώρας και ότι θα γίνουν ακόμη περισσότερα πράγματα γιατί δεν πάει άλλο. Δυστυχώς και το καθηγητικό «κατεστημένο» της Νομικής ακόμη και της Θράκης ήθελε την δημιουργία Νομικής στην Πάτρα, καθώς συνήθως διαμένουν στην Αθήνα και είναι άλλο να πηγαίνουν στην Πάτρα οδικώς (σε δύο ώρες) και άλλο να έρχονται στην Θράκη. Άρα και αυτοί υποστήριξαν καθαρά τα προσωπικά και ιδιοτελή συμφέροντά τους».