Μ. Τσέπελης: «Θα μείνει για όσο χρειαστεί – Στις 70.000 ευρώ προϋπολογίζεται η συντήρηση των εγκαταστάσεων»
Δύο ώρες με ερωτήσεις επί των ερωτήσεων και απαντήσεις επί των…απαντήσεων, διήρκησε η συζήτηση κατά την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, αναφορικά με την παραχώρηση της γεννήτριας οξυγόνου, προς το Νοσοκομείο Ξάνθης ή καλύτερα με αφορμή αυτήν την παραχώρηση, αφού εν τέλει, το θέμα πέρασε ομόφωνα.
Πρόκειται για την πρώτη κινητή μονάδα παραγωγής οξυγόνου, δωρεά συμπολιτών – επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Γερμανία, προς τον Δήμο Ξάνθης, ο οποίος με την σειρά του την παραχωρεί στο ΓΝΞ, που «ασφυκτιά» από περιστατικά CoviD-19, καθώς δεν επαρκεί το οξυγόνο, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης.
Επιπλέον ο ίδιος τονίζει ότι ο Δήμος, αναλαμβάνει και την συντήρηση των εγκαταστάσεων παροχής οξυγόνου (με μεγαλύτερη διατομή) ενώ ευχαριστεί θερμά όλους τους δωρητές της γεννήτριας αλλά και όλου του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί – αν παραστεί ανάγκη – στο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης».
ΑΧΡΕΙΑΣΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΜΟΙΡΙΔΕΙΟ – ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 70 ΑΤΟΜΩΝ
Ειδικότερα ο κ. Τσέπελης αναφερόμενος στο «Αμοιρίδειο» επισήμανε αρχικά στην «Θ» ότι:
Το βασικό είναι να μην χρειαστεί, γιατί θα υπάρξει και 3ο κύμα της πανδημίας τον Απρίλιο – Μάιο, όπως λένε όλοι οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.
Το βασικότερο είναι ότι υπάρχουν αυτοί οι υπέροχοι δωρητές που πραγματικά (σε όλα τα επίπεδα) είτε για τα κρεβάτια, είτε για τα σεντόνια, είτε για οποιονδήποτε άλλο εξοπλισμό έχουν χρηματοδοτήσει για το κομμάτι της προετοιμασίας.
Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης σε όλους τους ανθρώπους που χρηματοδότησαν αυτήν την δωρεά (σ.σ. την γεννήτρια) προς τον Δήμο Ξάνθης. Είχαμε πει αρχικά ότι μπορεί να πάει απευθείας στο νοσοκομείο και όταν την χρειαζόμασταν θα την παίρναμε. Μετά βέβαια – και καλώς έγινε – ήρθε όλη αυτή η δωρεά σε εμάς και αμέσως αναλάβαμε, ως πιο ευέλικτος φορές, την όποια εγκατάσταση υποδομής άμεσα, διότι από προχθές ήδη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την επάρκεια οξυγόνου στο Νοσοκομείο Ξάνθης. Υπάρχουν 90 και πλέον άτομα είτε με covid είτε με άλλου είδους παθήσεις (σ.σ. που χρειάζονται οξυγόνο).
Αυτή είναι η πρώτη κινητή μονάδα παραγωγής οξυγόνου, που μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες περίπου 70 ατόμων. Θα την μεταφέρουμε από τον χώρο που την είχαν οι δωρητές, στον χώρο του Νοσοκομείου, προκειμένου να την εγκαταστήσουμε σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας και με την υποδομή σύνδεσης αλλά και με το κομμάτι της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας ρεύματος (αν πέσει το ρεύμα, να λειτουργεί το οξυγόνο). Παράλληλα θα συντηρήσουμε ένα μεγάλο δίκτυο για την μεταφορά οξυγόνου – με μεγαλύτερη διατομή – σε όλους τους χώρους που υπάρχει ανάγκη για οξυγόνο.
ΠΕΡΙΠΟΥ 70.000 Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ – Η ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ – ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ
Αναφορικά με το κόστος της συντήρησης των εγκαταστάσεων, ο Δήμαρχος Ξάνθης τονίζει ότι: Υπολογίζουμε ότι θα είναι περίπου 70.000, σύμφωνα με έναν ενδεικτικό προϋπολογισμό των τεχνοκρατών που έχουν εμπειρία και των ανθρώπων που έχουν την ευθύνη σύνδεσης της γεννήτριας οξυγόνου. Προσπαθούμε μέρα και νύχτα για την εγκατάσταση το συντομότερο, με όποιο κόστος. Περιμένουμε να έρθουν πολυμελή συνεργεία από την εταιρεία για την σύνδεση. Αν μπορούσαμε να το συνδέσουμε χθες, θα ήταν επιτυχία. Δεν μας ενοχλεί το κόστος, γιατί είναι πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου η μη επάρκεια του οξυγόνου. Όσο το Νοσοκομείο Ξάνθης έχει ανάγκη για τους ασθενείς συνδημότες μας, η γεννήτρια θα είναι στο νοσοκομείο. Και όπου αλλού χρειαστεί, εκεί θα πάει.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ – ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΝΞ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τέλος σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το αν υπάρχει συνεργασία Δήμου Ξάνθης και Διοίκησης Νοσοκομείου Ξάνθης, ο κ. Τσέπελης απαντά: Υπάρχει και θα υπάρχει, για το καλό της κοινωνίας.