Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να συγκαλέσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας τη Δευτέρα για να συζητήσει την έκρηξη που έπληξε τη στρατηγικής και συμβολικά σημαντική γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη ρωσοκρατούμενη Κριμαία με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η σύγκληση είναι μια δυσοίωνη ένδειξη ότι η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει να κλιμακώσει τη σύγκρουση με την Ουκρανία, καθώς υπάρχει πληθώρα δημοσίων απαιτήσεων από τους σκληροπυρηνικούς για αντίποινα.
Η συνάντηση γίνεται επίσης εν μέσω αυξανόμενων πυρηνικών απειλών της Μόσχας.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε ευθέως την Ουκρανία για την έκρηξη στη ζωτικής σημασίας γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία και την Κριμαία, περιγράφοντας την επίθεση του Σαββατοκύριακου ως «τρομοκρατική πράξη» που πραγματοποιήθηκε από «ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες» εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει μια επικείμενη και σκληρή κλιμάκωση του πολέμου.
Ο Ρώσος πρόεδρος δημοσίευσε ένα βίντεο το βράδυ της Κυριακής στο κανάλι Telegram του Κρεμλίνου, λέγοντας:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια που αποσκοπεί στην καταστροφή κρίσιμων πολιτικών υποδομών… Αυτό επινοήθηκε, εκτελέστηκε και διατάχθηκε από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες».
Ο διορισμένος από το Κρεμλίνο κυβερνήτης της Κριμαίας Σεργκέι Ακσιόνοφ, δήλωσε την Κυριακή:
«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη – είναι δυσάρεστη, αλλά όχι μοιραία… Φυσικά, έχουν πυροδοτηθεί συναισθήματα και υπάρχει μια υγιής επιθυμία για εκδίκηση».
Ο Ακσιόνοφ, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι κάτοικοι θα τα καταφέρουν παρά τις ζημιές στη γέφυρα.
Η Ουκρανία δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη για την επίθεση, η οποία σύμφωνα με τη Ρωσία έγινε από παγιδευμένο φορτηγό.
Οι δηλώσεις Πούτιν έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, τον επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας, ο οποίος του παρουσίασε την έκθεση με τα ευρήματα για την έκρηξη και τη φωτιά στη γέφυρα.
Ο Μπαστρίκιν είπε ότι άνοιξε μια ποινική υπόθεση για «τρομοκρατική ενέργεια» προσθέτοντας: «Έχουμε ήδη καθορίσει τη διαδρομή του φορτηγού», η οποία, όπως είπε, περιλάμβανε διέλευση μέσω Βουλγαρίας, Γεωργίας, Αρμενίας, Βόρειας Οσετίας, Κρασνοντάρ (περιοχή στη νότια Ρωσία) και άλλα μέρη.
Ρώσοι δύτες πρόκειται να εξετάσουν την έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την έκρηξη στην οδική και σιδηροδρομική γέφυρα.
Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων στην «προσαρτημένη» Ζαπορίζια μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας
Μετά το σοβαρό πλήγμα στη στρατηγικής σημασίας για το Κρεμλίνο γέφυρα, η Μόσχα επιδόθηκε σε ένα «μπαράζ» πυραυλικών επιθέσεων κατά αμάχων στην, παράνομα κατά το Διεθνές Δίκαιο, προσαρτημένη Ζαπορίζια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν την ουκρανική πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας, καταστρέφοντας πολυώροφη πολυκατοικία ενώ υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.
«Εξαιτίας πυραυλικής επίθεσης στο κέντρο, ακόμη μια πολυώροφη πολυκατοικία καταστράφηκε», ανέφερε επικεφαλής των τοπικών αρχών στην ομώνυμη ουκρανική περιφέρεια, Ολεξάντρ Σταρούχ μέσω της πλατφόρμας Telegram. «Υπάρχουν τραυματίες», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.
Βομβαρδισμός τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Κυριακή κατέστρεψε πολυκατοικίες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 87, ανάμεσά τους 10 παιδιά.
Η Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας και τα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία δημοσίευσαν βίντεο και φωτογραφίες των κατοίκων της Ζαπορίζια να εκκενώνουν φλεγόμενα κτήρια κατοικιών, κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και σωστικών συνεργείων που αναζητούσαν επιζώντες.
«Αμείλικτα χτυπήματα σε ειρηνικούς ανθρώπους και πάλι. Σε κτήρια κατοικιών, στη μέση της νύχτας», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζήτησε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση.
«Χρειαζόμαστε επειγόντως πιο σύγχρονα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας για να σώσουμε αθώες ζωές. Καλώ τους εταίρους να επιταχύνουν τις παραδόσεις, έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.
Η Ρωσία προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχό της σε περιοχές της νότιας Ουκρανίας που κατέλαβε κατά την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο. Το μπαράζ των ρωσικών βομβαρδισμών, ήταν το δεύτερο πλήγμα στη Ζαπορίζια μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, μετά την πυραυλική επίθεση σε κτήριο κατοικιών την Πέμπτη που άφησε πίσω της 19 νεκρούς.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ελέγχουν περί το 70% της περιφέρειας.
Η βιομηχανική πόλη απέχει κάπου εξήντα χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της χώρας —και της Ευρώπης—, που κατέχουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από τις αρχές του Μαρτίου.
Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς στην εγκατάσταση εδώ και μήνες.
Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο
Σειρά εκρήξεων ακούστηκε το πρωί στο Κίεβο, όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Guardian επικαλούμενη τοπικούς αξιωματούχους και ΜΜΕ.
Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι σημειώθηκαν αρκετές εκρήξεις στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.
Νωρίτερα δημοσιογράφοι του AFP μετέδωσαν ότι ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου, ενώ τοπικά μέσα κάνουν λόγο για τέσσερις.
Οι εκρήξεις ακούστηκαν στις 8:15 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενώ οι σειρήνες προειδοποίησης είχαν ηχήσει αρκετά λεπτά νωρίτερα.
Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Suspilne, μια έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει τον ουρανό σε περιοχή της ουκρανικής πρωτεύουσας.