«Ουρές» χθες σε φαρμακεία της Ξάνθης για rapid test, από τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους – Το κόστος και η διαδικασία

Στα συνεργεία του ΕΟΔΥ οι εμβολιασμένοι και οι συμπτωματικοί – Χωρίς βεβαίωση οι ανεμβολίαστοι
Ν. Στρατογιαννάκος και Αν. Συμεωνίδης, μιλούν στην «Θ»

Από νωρίς το πρωί, σχηματίσθηκαν χθες «ουρές» μπροστά από φαρμακεία της Ξάνθης, προκειμένου οι ανεμβολίαστοι – εργαζόμενοι συμπολίτες μας, να διενεργήσουν Rapid Test, καθώς οι βεβαιώσεις αποτελεσμάτων για την εν λόγω κατηγορία πολιτών, αποτελούν παρελθόν για τον ΕΟΔΥ, τα συνεργεία του οποίου συνεχίζουν βέβαια να διενεργούν εξετάσεις.
Έτσι, όσα φαρμακεία της Ξάνθης επιθυμούσαν, ανέλαβαν από χθες, με κόστος 12.40 (ανώτατο βάσει ΦΕΚ) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, να «τεστάρουν» τους πολίτες και να δηλώσουν στο «σύστημα» το αποτέλεσμα, αφού από την άλλη ο όγκος της εν λόγω κατηγορίας των πολιτών είναι μεγάλος και δεν θα μπορούσε να «σηκωθεί» από τα μικροβιολογικά εργαστήρια.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από το παρόν ρεπορτάζ της «Θ» στο οποίο μιλούν, ο γνωστός φαρμακοποιός και εκπρόσωπος στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο κ. Νίκος Στρατογιαννάκος καθώς και ο γνωστός μικροβιολόγος κ. Αναστάσιος Συμεωνίδης.

ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝ RAPID TESTS – ΣΤΗΝ ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ, ΑΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ

Αναλυτικότερα ο κ. Στρατογιαννάκος εξήγησε στην «Θ» ότι:
Δικαιούνται να διενεργούν τεστ όλα τα φαρμακεία της πόλης. Το αν επιλέγουν να κάνουν ή όχι, είναι δικό τους θέμα. Δεν είναι υποχρεωτικό προς το φαρμακείο από το κράτος, το να κάνει Rapid Test. Επιλέγει το φαρμακείο αν θα κάνει ή όχι. Κάποια φαρμακεία επιλέγουμε να τα κάνουμε, ενώ κάποια άλλα όχι. Είμαστε όμως αρκετοί αυτοί που διενεργούμε Rapid Test. Είναι ένας πρόσθετος φόρτος για τους φαρμακοποιούς, αλλά τουλάχιστον είναι ένας φόρτος επί πληρωμή. Δεν είναι δηλαδή από τα πράγματα που μας έβαλε το κράτος να κάνουμε «τζάμπα» τόσο καιρό.

ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΕΣΤ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

Αναφορικά με το αν η διενέργεια των Rapid Tests από τα φαρμακεία γίνεται μόνον πρωϊνές ώρες ή και στις εφημερίες των φαρμακείων της πόλης, ο κ. Στρατογιαννάκος τόνισε ότι:
Και αυτό επίσης είναι στην διακριτική ευχέρεια του φαρμακείου. Προφανώς όταν μιλάμε για διανυκτέρευση όπου ένα φαρμακείο έχει κατεβασμένα ρολά, δεν γίνεται να διενεργηθεί Rapid Test στην πόρτα. Σε μια απογευματινή εφημερία όμως, εάν ο φαρμακοποιός θεωρεί ότι δύναται να το κάνει, βεβαίως και μπορεί να γίνει. Δεν είναι όπως τα Self Tests που έκλεινε το «σύστημα» και δεν μπορούσαμε να δώσουμε. Η πλατφόρμα είναι ανοικτή. Άρα έχει να κάνει με το ότι το φαρμακείο έχει και την παροχή υπηρεσιών υγείας και θα πρέπει να εξυπηρετεί και άλλον κόσμο κατά την εφημερία του. Βέβαια από την άλλη, αν για παράδειγμα έρχονταν 40 άτομα σε μια εφημερία για Rapid Test, θα έκαναν τον διπλάσιο χρόνο για να εξυπηρετηθούν (σ.σ. σε σχέση με τις πρωινές ώρες) γιατί θα έπρεπε να εξυπηρετηθεί και ο υπόλοιπος κόσμος. Η δυνατότητα πάντως υπάρχει, αλλά είναι στην διακριτική ευχέρεια του κάθε φαρμακοποιού.

ΣΤΑ 10 ΕΥΡΩ + ΦΠΑ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΚΟΣΤΟΣ, ΒΑΣΕΙ ΦΕΚ

Αναφορικά με το κόστος ενός Rapid Test, ο κ. Στρατογιαννάκος εξήγησε ότι:
Είναι δεδομένο, βάσει ΦΕΚ, ότι το ανώτατο κόστος για το κάθε τεστ είναι στα 10€ + ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για 12.40€ (καθώς ο ΦΠΑ είναι 24%).

Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΝ ΕΟΔΥ – ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΔΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΚΡΟΥΣΜΑ – Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΝΗ – ΑΠΟ ΤΟ GOV.GR Η ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ

Σε ο,τι αφορά στην διαδικασία που ακολουθεί ο φαρμακοποιός και το αν δηλώνει ο ίδιος το αποτέλεσμα του τεστ στο «σύστημα», ο ίδιος τόνισε ότι:
Όπως και τα μικροβιολογικά εργαστήρια, έτσι και εμείς, έχουμε πρόσβαση στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ για να δηλώνουμε τα αποτελέσματα. Έρχεται ο πολίτης και εγώ από πλευράς μου δηλώνω το αποτέλεσμα στον ΕΟΔΥ. Όλο το σύστημα «βλέπει» ότι ο συγκεκριμένος πολίτης διενήργησε τεστ σε εμένα (για παράδειγμα), οπότε ο πολίτης μετά σαν εργαζόμενος μπαίνει και δηλώνει εκεί που δήλωνε και το self test (σ.σ. στην δήλωση εργαζομένου) – απλώς τώρα επιλέγει rapid – και αν η επιχείρηση ζητήσει και το έγγραφο να το δει, τότε ο εργαζόμενος μπορεί μέσω του gov.gr να εκτυπώσει πιστοποιητικό αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου με τους κωδικούς taxisnet. Ενημερώνονται και τα δύο συστήματα (σ.σ. του ΕΟΔΥ και του Gov.gr), οπότε το πρώτο βήμα είναι να ενημερώσει ο φαρμακοποιός το σύστημα του ΕΟΔΥ και μετά να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα. Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, ο πολίτης θα κληθεί από τον ΕΟΔΥ. Η δουλειά του φαρμακείου τελειώνει στην δειγματοληψία και στην καταχώρηση του αποτελέσματος. Επίσης με το self test δεν μπορούσε να γίνει κάποιος έλεγχος για το τι συνέβη, ενώ τώρα ο ελεγκτικός μηχανισμός μπορεί να δει – με το φαρμακείο – ότι όντως έχει διενεργηθεί τεστ. Συνεπώς δεν μπορείς να κάνεις και «ψευδή δήλωση» στην ΕΡΓΑΝΗ.

ΑΠΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ – ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΑ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ – ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΝ ΟΓΚΟ

Τέλος ο κ. Στρατογιαννάκος σημείωσε ότι:
Η διαδικασία είναι απλή. Βέβαια χρειάζεται μια υπομονή ειδικά τις πρώτες ημέρες γιατί οι ουρές είναι κάποιας ώρας και καλό είναι οι πολίτες να προσέρχονται εγκαίρως στα φαρμακεία και να μην το αφήνουν τελευταία στιγμή.
Η αλήθεια είναι ότι τα μικροβιολογικά εργαστήρια σε σχέση με τα φαρμακεία είναι πολύ λιγότερα και με δεδομένο ότι από τον Ιούλιο που ξεκινήσαμε να κάνουμε τεστ, το κράτος ήθελε να χρησιμοποιήσει το rapid test (όπως χρησιμοποιούσε και το self test) σαν ένα εργαλείο για να εντοπίσει κρούσματα. Τα φαρμακεία στην Ελλάδα είναι 12.000, οπότε από την μια μέρα στην άλλη, απέκτησε 12.000 ακόμη σημεία όπου διενεργούνται Rapid Test. Από χθες ειδικά, που ο ΕΟΔΥ σταμάτησε τα τεστ για ανεμβολίαστους (σ.σ. τις βεβαιώσεις αποτελέσματος για την ακρίβεια σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους), δεν θα μπορούσαν να μικροβιολογικά να «σηκώσουν» τέτοιον όγκο. Δεν θέλω να διανοηθώ τι γίνεται σε αυτούς τους ανθρώπους, αν κρίνω αυτό που γίνεται σε εμάς από το πρωί – που έχουν να διενεργήσουν και άλλες εξετάσεις – οπότε είναι σίγουρα σημαντικό να είμαστε όλοι μαζί σε αυτήν την προσπάθεια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Από την πλευρά του ο κ. Συμεωνίδης δήλωσε λιτά στην «Θ» ότι:
Δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν είναι καλή λύση, αλλά είναι η μόνη δημοκρατική λύση. Δεν γίνεται όλος αυτός ο κόσμος να εξετασθεί στα εργαστήρια. Εμείς εδώ, δεν κάνουμε PCR, αλλά μόνο το rapid. Δεν υπάρχει άλλη δημοκρατική λύση. Ελπίζουμε να εμβολιαστούν οι άνθρωποι και να μην χρειάζεται αυτό. Είναι αστείο να μην εμβολιάζεται κάποιος. Έχει κάνει τόσα εμβόλια και φοβάται αυτό επειδή έχει ιντερνετ…!

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Υ ΞΑΝΘΗΣ ΑΠΟ ΧΘΕΣ, ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ – ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι από χθες, ο Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, διενεργεί ΔΩΡΕΑΝ Rapid Tests για εμβολιασμένους – και συμπτωματικούς – πολίτες , οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να λάβουν από το gov.gr και την ανάλογη βεβαίωση. Τα συνεργεία θα βρίσκονται καθόλη την εβδομάδα, από τις 10.00 το πρωί έως τις 14.30 το μεσημέρι, στο Iso Box έξω από το Κέντρο Υγείας Ξάνθης (πρώην ΙΚΑ Ξάνθης).
Όσον αφορά σε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, αυτοί δύναται να εξετασθούν ώστε να γνωρίσουν αν νοσούν ή όχι, αλλά δεν δύναται να λάβουν μέσα από το σύστημα, την βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για τον κορωνοϊό, ώστε να την χρησιμοποιήσουν στην εργασία τους ή όπου αλλού χρειαστεί.