Ούτε 12%, ούτε ΚΥΑ, ούτε 120 δόσεις στην «ατζέντα» του Κυρ. Μητσοτάκη για την Θράκη…

Στ. Μωραΐτης: «Δεν μας αγγίζουν τα μέτρα – Καμία ελπίδα για τον νομό μας – Διορία 5-6 ημερών στον πρωθυπουργό»

Ευθ. Μίλκογλου: «Το θέμα είναι τι κάνουμε φέτος – Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα μέτρα»

Προβληματισμένος από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, ο επιχειρηματικός κόσμος της Ξάνθης, καθώς άλλα περίμενε να ακούσει και  τελικά… δεν άκουσε τίποτα, ούτε αναφορικά με το πολυπόθητο και πολυσυζητημένο 12% (επιδότηση κόστους εργασίας), ούτε αναφορικά με τα αιτήματα για ιδιαίτερα μέτρα υποστήριξης και ενίσχυσης, δεδομένου ότι από την ώρα του lockdown μέχρι και σήμερα, οι επιχειρήσεις του νομού Ξάνθης έχουν φτάσει στον «πάτο» και οι ελπίδες για επιβίωση έχουν αρχίσει να χάνονται.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν στην «Θ» ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραϊτης καθώς και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου, με τον μεν πρώτο να επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι τα ΕΒΕ θα δώσουν μια «διορία 5-6 ημερών στον κ. Μητσοτάκη» και τον δεύτερο να σημειώνει με έμφαση ότι «το θέμα είναι τι θα κάνουμε φέτος».

«ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΚΥΑ ΚΑΙ 12%, ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑΜΕ»

Ειδικότερα ο κ. Μωραίτης ανέφερε ότι «φυσικά και δεν έγινε καμία αναφορά για το 12% και για την ΚΥΑ αλλά ούτε για τα ιδιαίτερα μέτρα που ζητούσαμε. Επισκεφτήκαμε τον κ. Γεωργιάδη, ο κ. Πρωθυπουργός μας είπε ότι δεν θα μας αφήσει έτσι (όταν επικοινώνησα μαζί του) και δεν είδαμε καμία απολύτως ανακοίνωση για τον νομό μας και δεν υπάρχει καμία ελπίδα σωτηρίας με τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις, για το επιχειρείν της Ξάνθης. Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι ανάστατος. Είναι καταβεβλημένος οικονομικά και ψυχολογικά διότι δεν υπάρχει καμία σωτηρία και καμία ελπίδα».

«ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ – ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ»

«Εδώ πρέπει να πούμε ότι την Παρασκευή, μετά από πρόσκληση του κ. Πρωθυπουργού, 19 επιμελητήρια από την Β. Ελλάδα καθώς και άλλοι παραγωγικοί φορείς, πήγαμε στην Θεσσαλονίκη.  Όμως την τελευταία στιγμή – και είναι θεμιτό και λογικό και δεν μπορούμε να πούμε ότι έγινε επίτηδες – όσο ήμασταν καθοδόν μας ανακοίνωσαν ότι ο κ. Πρωθυπουργός οδεύει προς την Μυτιλήνη λόγω του σοβαρού προβλήματος που υπήρχε. Συνεπώς, πήγαμε εκεί και ακούσαμε εξαγγελίες από τους υπουργούς και τους περιφερειάρχες, όχι ιδιαίτερα για την περιφέρειά μας, αλλά κυρίως για τα έργα για τα οποία δρομολογήθηκαν στην Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία. Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι από τις 9 εως τις 29 του μήνα, όλος ο επιχειρηματικός κόσμος κάνει αιτήσεις. Έχει πάρει από την ΕΕ χρήματα (και είναι προς τιμήν του) τα οποία θα μοιραστούν στον επιχειρηματικό κόσμο, ενώ η δική μας περιφέρεια, δεν έχει κάνει ακόμη καμία ενέργεια για αυτό. Μιλάμε για 5.000 έως 50.000 ευρώ ανεπιστρεπτί για να μπορέσουν να επιβιώσουν» συνέχισε ο ίδιος , υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερο για την περιοχή μας. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν μας αγγίζουν εμάς. Δεν έχουν καμία σχέση ούτε μπορούν να φέρουν κάποια ελπίδα στον τόπο μας. Διότι το κακό που έχει πάθει η περιφέρειά μας και κυρίως ο νομός μας (μετά από 5 μήνες περίπου σε lockdown), συνεχίζεται…. Ή θα πρέπει λοιπόν να μεριμνήσουν για τον Νομό Ξάνθης για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις ή δεν υπάρχει καμία ελπίδα… »

«ΔΙΟΡΙΑ 5-6 ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΝΑ ΕΞΑΓΓΕΛΘΕΙ ΤΟ 12%»

Κλείνοντας ο κ. Μωραϊτης σημείωσε ότι «θα περιμένουμε και σαν επιμελητήριο και σαν περιφερειακά επιμελητήρια 5-6 μέρες, διότι ο κ. Πρωθυπουργός (λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν και είναι κατανοητά) δεν μπόρεσε να μας δώσει κάποιες υποσχέσεις ή κάποιες λύσεις, την Παρασκευή. Σε διαφορετική περίπτωση, τα πράγματα είναι ήδη άσχημα και θα συνεχίσουν να είναι άσχημα με συνέπεια να πάμε σε έναν «κατοχικό» χειμώνα, με πολλούς ανέργους, με πολλές «πληγές», με πολλά καταστήματα να έχουν κλείσει τα ρολά τους.
Όσον αφορά στο 12% περιμέναμε όλοι να εξαγγελθεί αυτό αλλά και τα κυριότερα (όπως οι 120 δόσεις) για τον νομό μας και την περιοχή μας και κάποια άλλα πράγματα που είχαμε προσκομίσει στον κ. Γεωργιάδη. Όμως δυστυχώς έλειπε ο Πρωθυπουργός και δεν είχαμε καμία απάντηση ούτε από τους υπουργούς ούτε από κανέναν. Ο νομός μας έχει «βουλιάξει». Πρέπει να υπάρξουν κάποια γενναία μέτρα που θα περισώσουν κάποια πράγματα. Σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ άσχημα».

«ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ – ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ»

Από την πλευρά του ο κ. Μίλκογλου επισήμανε ότι «με αυτά τα δεδομένα όχι απλώς δεν μπορεί να επιβιώσει το επιχειρείν στην περιοχή μας, αλλά δεν μπορεί να επιβιώσει πουθενά. Περιμέναμε κάποιες διαφορετικές φοροελαφρύνσεις. Ακούσαμε για την εισφορά αλληλεγγύης το 2021 (για παράδειγμα). Μόνο για το 2021. Άρα στην ουσία του χρόνου. Φέτος τι κάνουμε; Εμάς μας ενδιαφέρει τι κάνουμε φέτος και πόσοι από όλους εμάς θα μπορέσουμε να φτάσουμε ως του χρόνου. Πρέπει να παρθούν γενναία μέτρα φοροελαφρύνσεων. Θέλει να γίνουμε ανταγωνιστικοί με τις γειτονικές χώρες. Ας μην μας φαίνεται περίεργο μετά αν φεύγουν στην Βουλγαρία ή στην Τουρκία, όταν εκεί «νομίζουν» ότι τα βρίσκουν πιο φθηνά. Όλα αυτά τα μέτρα που ακούσαμε, εγώ τα δέχομαι, αλλά ακούγοντας στην τηλεόραση τα μεγάλα ΜΜΕ μιλάμε για 176 ευρώ ή 270 ευρώ φοροελάφρυνση τον χρόνο. Τι κάνουμε στην ουσία; Έρχεται ένας χειμώνας πολύ δύσκολος. Ήρθαμε από ένα lockdown, χάσαμε το Πάσχα, τα Καρναβάλια, τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε και άλλα πράγματα πλέον. Θεωρώ ότι – κατά ένα μεγάλο ποσοστό – δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Κάποια πράγματα θα πρέπει να γίνουν πιο «γενναία» και να αφορούν στο τώρα. Εμάς μας «καίει» το τώρα. Πως θα κυλήσουν αυτοί οι 6 μήνες; Θα υπάρχει κίνηση στην αγορά; Η Ξάνθη μας, δεν πρέπει πλέον να είναι δακτυλοδεικτούμενη και αυτό μας έχει επηρεάσει. Το πρόβλημα αρχίζει και φαίνεται. Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί για να μπορέσουμε να κρατηθούμε όλοι ζωντανοί. Του χρόνου, αν είμαστε γεροί και φτάσουμε εκεί, θα είναι πολλές χιλιάδες οι επιχειρήσεις – σε όλη την Ελλάδα – που θα έχουν κλείσει. Αυτό, σημαίνει αυτόματα ανεργία όχι μόνο για εμάς που έχουμε τα καταστήματα αλλά και για αυτούς που δουλεύουν σε αυτά».